Icona de la ciutat

La Sagrada Família quedarà blindada com "un aeroport" a finals d'any

L'accés al temple es farà per dos nous edificis amb més mesures de seguretat

El projecte es va començar fa dos anys seguint recomanacions dels Mossos

zentauroepp40214788 sagrada familia170921164931

zentauroepp40214788 sagrada familia170921164931 / DANNY CAMINAL

2
Es llegeix en minuts
Cristina Savall / Barcelona

Detectors de metalls manuals i vigilància de bosses visual és el que actu­alment es troben tots els visitants quan accedeixen a les ta­quilles de la basílica de la Sagrada Família, contra la qual pretenien atemptar els gihadistes de Ripoll que van cometre els atacs de la Rambla i Cambrils. No obstant, a finals d’any, el sistema de seguretat del temple serà molt més eficaç amb la implantació d’escàners i arcs detectors de metalls, igual que els dels «aeroports internacionals o els del mateix Vaticà», en paraules de Marc Martínez, cap de seguretat del temple. Per portar-ho a terme s’estan construint, des de fa nou mesos, davant el carrer de Marina per sota de la façana del Naixement, dos edificis que milloraran els controls en els accessos dels feligresos i dels visitants, que el 2016 van tornar a marcar un rècord amb 4.561.848 entrades.

El responsable de seguretat de la Sagrada Família informa que el projecte va començar fa dos anys seguint recomanacions dels Mossos d’Esquadra. «Seran dues construccions a peu de carrer, però per sota de la façana, a la qual s’accedeix per unes escales», detalla Martínez, que indica que ja ningú entrarà per cap altre lloc que no sigui aquest i que amb aquesta mesura s’aconseguirà certa pacificació dels carrers que envolten la basílica.

Ja el 2015, el punt de venda d’entrades es va traslladar dins del mateix recinte per evitar les aglomeracions que es formaven a l’exterior, que havien generat protestes per part dels veïns. També es va incrementar la venda de tiquets per internet amb horaris pautats. Tot plegat va significar un abans i un després. «Som conscients de la icona que representa la Sagrada Família. Tenim implantat un sistema de seguretat amb alta tecnologia, també amb l’assessorament dels Mossos, que s’ha intensificat després dels atemptats, igual que als carrers de Barcelona», precisa el director de seguretat.

Gaudí

Notícies relacionades

El 72% dels visitants del temple, tres de cada quatre, el van a veure perquè el consideren un monument imprescindible de Barcelona. «Les altres persones ho fan motivats per interessos religiosos, arquitectònics o atrets pel carisma d’Antoni Gaudí», s’especifica en una enquesta encarregada pel patronat de la Sagrada Família, que recorda que TripAdvisor assegura que aquesta basílica és el primer lloc del món que ha registrat més de 100.000 opinions a la seva pàgina web. «Està davant de la torre Eiffel i del Colosseu de Roma. És el monument més comentat a internet», destaca l’estudi.

Els francesos lideren el llistat de visites per nacionalitats amb el 12% del total, seguits molt de prop pels nord-americans. Els italians se situen en el tercer lloc.