PLA MUNICIPAL CONTRA LES ADDICCIONS

Alerta pel sexe adolescent sota els efectes de les drogues

El 4% dels nanos són addictes a les noves tecnologies

zentauroepp39000093 botellon170918195008

zentauroepp39000093 botellon170918195008 / JOAN PUIG

2
Es llegeix en minuts
Teresa Pérez / Barcelona

El 30% dels alumnes barcelonins de 4t d'ESO i la meitat dels que cursen 2n de batxillerat que han mantingut relacions sexuals afirmen que les han tingut sota els efectes de l'alcohol o d'un altre tipus de drogues. D'aquests percentatges, entre el 70% i el 89%, en funció del sexe i del curs acadèmic, reconeixen que no han fet servir "mai o gairebé mai" preservatiu quan les relacions es porten a terme acompanyades del consum de drogues legals o il·legals. Aquestes dades estan recollides en el Pla d'Acció de Drogues 2017-2020 presentat aquest dilluns a Barcelona per la tinenta d'alcalde de Drets Socials, Laia Ortiz. Aquesta iniciativa contempla més de 160 mesures.

Alcohol, tabac i cànnabis són les tres substàncies que més consumeixen els estudiants de secundària. Així, el 34% dels joves consultats declaren que s'han emborratxat els últims sis mesos, el 16%, que ha consumit cànnabis l'últim mes i el 15% fuma cada dia. Un dels objectius del pla de drogues és cobrir les carències d'oferta assistencial per als adolescents i reconvertir el Centre d'Atenció i Seguiment (CAS) d'Horta-Guinardó en un espai de dia socioeducatiu.

Publicitat en espais públics

L'edat d'inici a aquestes tres substàncies s'ha endarrerit en nou mesos. Així, per exemple, tant els nois com les noies s'inicien en el tabac als 13,8 anys i en el cànnabis als 14,4. No obstant, l'alcohol el proven a una edat més prematura: 13,2 anys els homes i 13,5 les noies.

A causa de la incidència en el consum de begudes alcohòliques, el nou pla preveu mesures per reduir la venda, el consum i la publicitat en espais públics. Ortiz ha indicat que l'Ajuntament de Barcelona aprovarà una instrucció per pal·liar aquest impacte publicitari. "Volem anar més enllà del marc legal. Hi ha moltes proves esportives on hi ha publicitat d'alcohol". 

El 45% dels tractaments realitzats pels CAS són per consum abusiu d'alcohol. Es calcula que el 5% dels homes, de més 15 anys, i el 4% de les dones de Barcelona fan una ingestió considerada de risc. En total unes 65.000 persones. La majoria dels tractaments antiaddiccions són per begudes alcohòliques, seguides del consum de cocaïna (17%) i heroïna (16%).

Sexe i drogues

Notícies relacionades

El pla, que ha comptat amb aportacions de més de 300 persones, preveu 160 mesures, entre elles destaquen les iniciatives per atendre els casos que suposen per a la salut el risc de pràctiques sexuals que incorporen el consum de drogues, un fenomen que es coneix com a 'chemsex'. Durant l'any passat, els CAS van atendre uns 200 homes per ingestió de diferents tipus de drogues amb el propòsit de mantenir les relacions durant més temps. El pla també contempla com a novetat les addiccions a les noves tecnologies: la dependència excessiva a les pantalles o el joc patològic. 

L'ús problemàtic del mòbil i internet podria afectar entre el 3% i el 4% dels joves de Barcelona, que traduït en xifres representa entre 2.500 i 3.000 adolescents. Degut a aquesta incidència, el CAS d'Horta-Guinardó es convertirà en l'equipament de referència per atendre aquests joves.