ALIANÇA EMPRESARIAL

El grup hoteler de Robert De Niro reformarà el Gran Hotel Torre Catalunya

L'icònic edifici al costat de l'estació de Sants passarà a ser un nou allotjament de luxe Nobu

Ubicarà un restaurant panoràmic de la marca nord-americana a la planta 23

zentauroepp11250311 barcelona 1 septiembre 2009 supelmento barrio de sants  la e170912114700

zentauroepp11250311 barcelona 1 septiembre 2009 supelmento barrio de sants la e170912114700 / CAMILA DE MAFFEI

3
Es llegeix en minuts
Patricia Castán / Barcelona

Trobar-se pel carrer ni més ni menys que amb Robert De Niro en ple barri de Sants serà potencialment possible en el termini d’uns mesos, sense que hi hagi cap estrena cinematogràfica pel mig. La marca hotelera Nobu Hospitatility, fundada pel protagonista de 'Taxi driver' amb el xef Nobu Matsuhisa i el  productor de cine Meir Teper, aterra a Barcelona sense necessitat de pugnar per una nova –i gairebé impossible– llicència hotelera a la ciutat, sinó per l’aliança amb el grup barceloní Selenta per reinventar i cogestionar el Gran Hotel Torre Catalunya, que passarà a ser un hotel de luxe coronat per un súper restaurant panoràmic Nobu.

Es podria pensar que aquest nou tàndem empresarial –la propietat continuarà en mans de Selenta– és fruit del pla especial urbanístic d’allotjament (PEUAT), que no permet més obertures hoteleres (menys en el cas de llicències prèvies) en zones cèntriques, i les limita a les perifèriques. Però en aquest cas, el projecte d’entesa ve de fa anys, molt abans de la primera moratòria hotelera d’Ada Colau. Perquè no van ser Matsuhisa o De Niro els que es van interessar per aquest hotel de 23 plantes al costat de l’estació de Sants, sinó el seu president, Jordi Mestre, que va trucar a la porta del grup hoteler Nobu, relata a aquest diari.

Explica que fa més d’una dècada es va allotjar a l’hotel londinenc que albergava la cuina de Nobu i el va fascinar aquest exitós concepte gastronòmic. Posteriorment, va pensar que el prestigiós establiment de nova cuina japonesa-peruana encaixaria com un guant a l’última planta de l’hotel català, que ara ocupa el restaurant Visual, amb vistes que fan justícia al nom. Però aleshores, els tres mediàtics socis ja havien fet el salt als Estats Units a l’hoteleria, després d’anys de consolidar la marca amb les seves receptes a Nova York, Beverly Hills (Los Angeles) i diverses ciutats europees. Van respondre que, si venien a Barcelona, seria amb hotel i gastronomia units.

Edifici dels anys 70

Diverses fases d’estudis, parèntesis i per fi projectes s’han saldat amb aquest acord que convertirà  un edifici dels anys 70 –utilitzat durant gairebé tres dècades per a oficines i convertit en hotel el 2003– en un dels millors allotjaments de la ciutat. El segell hoteler de Robert De Niro s’ha expandit a gran velocitat des que va obrir el seu primer establiment a Las Vegas, al qual han seguit rèpliques a Londres, Miami, Manila… i fins i tot a Eivissa aquest estiu. El seu desembarcament a Espanya ha seguit amb un projecte a Marbella, de moment amb un restaurant Nobu i ben aviat també amb llits. El català serà el seu 13è projecte.

A Barcelona, l’aventura no suma nous llits a la ciutat. Més aviat en redueix lleugerament, al passar dels 272 actuals a uns 250-260, enfocats tant al viatger vacacional com de negocis. I encara que la torre no canviarà d’aspecte extern, sí que es renovarà completament per dins. Les obres, explica Mestre, estan a punt de començar des de dalt, al restaurant. Després s’afrontarà el vestíbul, i en diverses fases s’emprendran les habitacions, sense tancar l’hotel en cap moment, segons preveuen. A petició de la marca nord-americana, l’interiorisme el firmarà l’estudi de disseny novaiorquès de David Rockwell.

El rètol

Notícies relacionades

Però encara que la intervenció no finalitzarà fins a finals del 2018, és possible que molt abans ja es vegi el rètol Nobu a dalt de la torre, amb panoràmiques de 360 graus. Si tot va segons el que s’ha planejat, el restaurant podria estar en marxa a principis de l’any que ve, afegeix l’empresari català, que encadena així la seva segona gran reforma a la ciutat després de la intervenció a l’emblemàtic i antic Princesa Sofía, des d’aquest estiu rebatejat com a Hotel Sofía.

Segons la seva opinió, la nova inversió «reforça la imatge internacional de Barcelona» i demostra que el luxe també es pot descentralitzar, sobretot per la fama del xef i les seves  bones comunicacions. A Los Angeles, Nobu és punt de trobada de 'celebrities' i butxaques acabalades; aquí, el tiquet mitjà podria rondar els 80 o 90 euros. De moment, Nobu Hospitality celebrarà ben aviat una trobada corporativa a l’Hotel Sofía, on De Niro ja podria començar a deixar-se veure.