DEGRADACIÓ DEL VEÏNAT

El Raval surt al carrer per exigir mesures contra els narcopisos

Més de 200 persones han desafiat la pluja i han recorregut els carrers més deteriorats per l'heroïna

"No en tenim prou que ens diguin que el problema és complex, necessitem que busquin solucions", reclamen els veïns

cmontanyes40027961 mani raval170909202439

cmontanyes40027961 mani raval170909202439 / ALBERT BERTRAN

3
Es llegeix en minuts
Guillem Sànchez / Barcelona

La pluja d'aquest dissabte no ha aconseguit boicotejar una manifestació que els veïns del Raval feia setmanes que estaven preparant amb interès. Persones que fins fa poc ni tan sols es coneixien però que han hagut de posar-se d'acord perquè pateixen el mateix mal: els narcopisos.

La plaga de domicilis ocupats per traficants de droga -també d'heroïna- han omplert les seves escales comunitàries de xeringues, excrements, pixats o escombraries. La mobilització d'aquesta tarda havia de ser la posada de llarg d'una protesta que embogirà si segueixen sense prendre-s'ho seriosament. 

Amb la que estava caient al migdia, semblava que la manifestació corria perill. No obstant, a l'hora acordada, les 18.00 hores a la plaça de les Ramalleres, davant de la seu del districte de Ciutat Vella, gairebé hi eren tots. Amb paraigua i amb plàstics per als altaveus, però no hi faltava gairebé ningú. "¡Comencem ja! ¡Que ens sentin!".

Més de 300 veïns del Raval han desfilat en una manifestació encunyada amb l'explícit lema de "Traficants foteu el camp". La marxa ha recorregut alguns dels punts més calents del veïnat. Carrers com els d'en Roig o la Riereta, que són també els llocs on van arrencar les cassolades. Des de fa gairebé dos mesos, cada nit a les 22.00 hores els veïns piquen estris de cuina amb l'objectiu de armar un xivarri que no puguin fer veure que no senten ni l'Ajuntament de Barcelona ni el Govern de la Generalitat.

“Ni als anys 80”

“El que està passant al Raval no passava ni durant la dècada dels 80", ha subratllat l'Alba, portaveu de la zona de Sant Gil. "El barri està ara més degradat que mai", ha coincidit el Lluís, en representació d'en Roig. La Judith, de la Riereta, ha posat el focus en "les constants baralles" que es desencadenen entre traficants i toxicòmans. Enfrontaments en què es branden "matxets", aclareix. L'Antonio, d'en Robadors, ha recordat que la convivència amb traficants "és impossible" i que la seva presència empobreix significativament "l'activitat comercial" de la zona. "Ens sap molt de greu la degradació del nostre barri", ha lamentat.

Els cinc ponents d'una roda de premsa prèvia a la manifestació han connectat la plaga de narcopisos amb l'èxode de veïns provocat per la pujada del lloguer. Un encariment lligat al seu torn a la proliferació dels pisos turístics. "Ja gairebé no queda gent, la vida és impossible amb el salvatgisme turístic que ens toca suportar cada nit", ha denunciat el José Manuel, de Lancaster.

El problema dels narcopisos, possible gràcies als domicilis buits que pertanyen la majoria a fons d'inversió i de bancs, és complex. "Sabem que ho és, però actuem d'una vegada", ha exigit la Judith a les autoritats. "Es passen la pilota" entre administracions però el que han de fer és "buscar solucions".

Notícies relacionades

El manifest llegit durant la marxa ha exigit mesures concretes a tots els agents que hi tenen un paper rellevant. A la policia, se li demana que no es limiti a fer acte de presència quan una ocupació amb finalitats delictives acaba de produir-se i "desallotgi els traficants". Als jutges, que accelerin "la tramitació d'ordres de registre" de narcopisos. A ajuntament, conselleria i govern espanyol, que legislin per "obligar a cedir a famílies els pisos buits" i per "posar fi als excessos de l'oci nocturn i de la indústria turística".

Al districte de Ciutat Vella hi ha uns seixanta narcopisos. La majoria estan ubicats al Raval. El fenomen s'ha estès durant els últims mesos. És una infecció perillosa perquè ha tornat l'heroïna al carrer. Els veïns han llançat aquest dissabte oficialment la seva crida d'auxili.