campanya municipal

Ciutat Vella és el districte amb més racons bruts de la ciutat

El consistori ha detectat gairebé 900 racons amb excés de porqueria a tot Barcelona

Les caques de gos copen gairebé la meitat dels problemes vinculats a la higiene a la via pública

zentauroepp39902493 barcelona  20170901  informadores municipales en campa a de 170901182204

zentauroepp39902493 barcelona 20170901 informadores municipales en campa a de 170901182204 / CAMILA TOVAR TRUJILLO

2
Es llegeix en minuts
Carlos Márquez Daniel / Barcelona

Com no podria ser d’una altra manera, els governants de Barcelona volen que els carrers estiguin al més netes possibles. De moment s’han proposat aconseguir-ho per les bones, amb una campanya de sensibilització que des del febrer ha detectat 863 punts negres; 863 racons amb excés de brutícia. Ho són per diversos motius: excrements de mascotes, bosses d’escombraries mal dipositades, abandonament de mobles i trastos vells a la via pública o 'botellon'. Ciutat Vella s’emporta la palma, amb 119 localitzacions, el 13,8% del total. El consistori, que ha desplegat 100 informadors que són els que s’han encarregat de documentar la ronya local, es dona un any per «apoderar i coresponsabilitzar-ne els veïns i comerciants».

Està previst que la campanya duri un any. Es dirigeix tant a ciutadans, tant si hi són residents com si hi estan de pas, com a comerciants. Des que va començar, els informadors han realitzat 108.702 intervencions, entre enquestes de percepció sobre la netedat de Barcelona i actuacions i advertències específiques lligades a la conservació de la via pública. Abans de començar, l’empresa La Vola, encarregada del projecte, va marcar sobre el mapa, en col·laboració amb els districtes i els serveis de neteja de la ciutat, els punts negres sobre els quals seria necessari incidir de manera més intensa. I hi estan treballant.

"La cara amable"

Thais Vidal treballa a La Vola i és la coordinadora del projecte. Explica que ells volen ser «la cara amable», «conscienciar i informar sobre com s’han de gestionar els residus». També els toca lidiar amb l’aspecte obvi: el gos que deixa anar llast a la vorera sense que el propietari faci gest de recollir la caca, el veí que tira el vidre al contenidor verd. «Algunes vegades trobem respostes negatives, però a l’anar uniformats i amb el logo de l’ajuntament, la gent acostuma a respondre molt bé als nostres consells».

Notícies relacionades

Entre els 863 punts negres destaca l’incivisme vinculat als excrements de gos (48%), les bosses d’escombraries domèstiques (35%) i industrials (8%) i els mobles i trastos vells (9%). Ciutat Vella copa 119 d’aquestes localitzacions, seguit de Sants-Montjuïc (106) i Horta-Guinardó (103), que és la zona amb més gossos de Barcelona. A l’altre extrem s’hi situen les Corts, amb 48 punts negres i Sarrià (52). Podria establir-se una relació entre població i brutícia, ja que les Corts és el districte menys poblat de la capital catalana, amb 81.000 habitants. La teoria, no obstant, es fa miques al comprovar que Ciutat Vella va just darrere, amb 100.000 residents. L’Eixample, amb 264.000 veïns, alberga 79 d’aquests focus de brutícia.

El botiguer respon

Per poder arribar a tota la ciutadania, l’ajuntament va decidir fitxar informadors que sabessin parlar els molts idiomes que conviuen a Barcelona. S’ha contractat persones que dominen l’anglès i el francès i ciutadans de nacionalitat pakistanesa, xinesa i filipina. Dels 100 treballadors, 80 es dediquen als veïns i 20 als comerços. Segons Vidal, el botiguer ha sigut «especialment receptiu» quan ha sigut informat sobre la campanya. Un total de 13.803 botigues han sigut alliçonades sobre les bondats de mantenir la capital com una patena. El 75% ha corregit les petites anomalies detectades i el seguiment posterior ha demostrat, entre altres coses, que la recollida de cartró ha crescut un 11%.