El Raval planta cara als narcopisos

Una protesta veïnal contra l'heroïna s'enfronta a dos addictes que es punxaven al mig del carrer

jjubierre39864975 barcelona 30 08 2017 cacerolada manifestacion de todos los v170830125835 / ALVARO MONGE

jjubierre39864975 barcelona 30 08 2017 cacerolada manifestacion de todos los v170830125835
jjubierre39864976 barcelona 30 08 2017 cacerolada manifestacion de todos los v170830125846
jjubierre39864969 barcelona 30 08 2017 cacerolada manifestacion de todos los v170830125744

/

3
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez / Barcelona

Unes desenes de veïns del Raval se citen a les deu de la nit al carrer de Sant Gil per començar la cassolada contra els pisos ocupats per traficants de drogues, principalment heroïna, que hi ha al barri. També es mobilitzen davant el que consideren una falta de resposta ferma tant per part de l'Ajuntament de Barcelona com dels Mossos d'Esquadra. La nit del dimarts 29 de setembre, per primera vegada, decideixen fer una ruta fins al carrer d'En Roig, potser el que més pateix la plaga dels narcopisos a Ciutat Vella, on la policia ha identificat uns 60 domicilis destinats a la venda de cavall que sovint funcionen també com a xutòdroms. 

Però un cop arribats allà, troben un panorama descoratjador: en plena protesta contra les drogues, dos heroïnòmans, asseguts al carrer, es disposen a punxar-se. La pràctica ja és tan habitual, que ni s'amaguen ni s'alarmen. Els veïns, irritats davant la magnitud de l'escàndol, els envolten i els comencen a increpar i a pegar amb fúria amb les cassoles.

Aconsegueixen, per fi, que se'n vagin, però aquesta escena il·lustra molt bé la situació límit i al mateix temps normalitzada que viu el barri i que cada dia sembla que va a més. 

"Des dels atemptats del dia 17 fins ara hem notat un descens de la seguretat", explica Carlos, veí del carrer d'En Roig, on hi ha tres pisos ocupats per narcotraficants (dos al número 22 i un al número 20). "Hi ha menys policies al carrer, més addictes i, les últimes setmanes, a En Roig, hi ha hagut dos intents de violació", denuncia.

Dos locals d'aquesta via, que uneix la del Carme amb la de l'Hospital, s'han vist obligats a tancar l'últim mes pel descens de clientela. Un és la perruqueria Emily, que va abaixar la persiana la setmana passada ("els seus clients de tota la vida hi han deixat d'anar", explica Carlos). Un altre, l'espai de la iniciativa ciutadana Zoo XXI, que va dir adeu a En Roig el mes passat.

El cabreig fa la unió

Les cassolades nocturnes contra els narcopisos, iniciades al juliol per En Roig i Riereta i a les quals es van sumant cada vegada més carrers, compten amb el suport general del barri. Els veïns que aquest dimarts van arrencar la seva ruta, a cop de cassola, al carrer de Sant Gil van recórrer els carrers de Sant Vicenç, Cardona, Lluna i Carme fins a arribar a En Roig. Opten per mostrar suport i unir-se amb aquells que pateixen el mateix.

I, durant el seu recorregut, molts altres es van sumant a la protesta. Els cambrers dels bars del carrer del Carme també comencen a picar les seves safates de metall. Els dependents surten dels colmados i el que no té res de metall a mà, xiula i aplaudeix. Qualsevol veí del Raval sap que aquest problema el pot acabar afectant també a ell.

"Sabem que el problema és la llei, són els jutges que han de donar les ordres per entrar als pisos ocupats. Però també és veritat que truquem a la policia i apareix al cap de dues hores o mai", assegura Alba Juárez, veïna del carrer de Sant Gil, on hi ha un narcopís al número 4 bis. El 10 d'agost van aconseguir fer fora els ocupes del número 11, però Juárez assegura que al número 8 també hi ha un pis ocupat per a la prostitució.

Els veïns sospiten fins i tot que els narcotraficants tenen mecanismes per atraure turistes. "Potser és que alguns traficants agafen directament els turistes al carrer i els porten", comenta una veïna de Sant Gil. Molts dels cartells amb què protesten estan en anglès. 'Drug dealers, go away' ('Traficants, marxeu') o 'Raval yes, drugs no' (Raval sí, drogues, no).

"¿Que per què hi ha cada vegada més narcopisos? Perquè ens volen expulsar del barri amb aquest 'boom' de la Barcelona turística", opina Alba Juárez. Sant Gil viu la problemàtica dels pisos ocupats per narcotraficants des del maig.

Primera manifestació

Notícies relacionades

El dissabte 8 de setembre a les 18 hores els veïns del Raval es manifestessin al carrer de Ramalleres, a les portes de la seu del Districte, per denunciar el tràfic de drogues dures als pisos i les seves conseqüències: excrements, xeringues, baralles amb armes, amenaces, portals rebentats. La convivència, en suma, que salta pels aires.

Mentrestant seguiran amb les cassolades i expressant solidaritat. Aquest dijous els veïns d'En Roig els tornaran la "visita" als carrers de Sant Gil, Cardona i Sant Vicenç. "Cada vegada farem més cassolades conjuntes", explica Carlos, el veí d'En Roig.