El Síndic obre una investigació sobre els narcopisos del Raval

Indaga sobre la cooperació entre Mossos i Ajuntament per combatre la venda de droga al barri

2
Es llegeix en minuts

El Síndic de Greuges, Rafael Ribó, ha obert una investigació d’ofici a la vista de la informació que el 16 d’agost passat va publicar EL PERIÓDICO, en què es revelava que la plaga de narcopisos que pateixen els veïns del Raval des de fa mesos havia arribat fins i tot a algunes vivendes de protecció oficial en règim de lloguer. El titular de la sindicatura ha sol·licitat a l’Ajuntament de Barcelona i als Mossos d’Esquadra dades que confirmin si aquestes denúncies veïnals són certes i, en cas d’una resposta afirmativa, que aclareixin quines mesures han pres per resoldre aquest conflicte.

El problema dels narcopisos, segons veïns del Raval, fa mesos que es cova, aproximadament des de finals del 2016. La situació, però, ha esclatat aquest estiu, primer amb un epicentre de terratrèmol social al carrer d’En Roig. Allà, els resident, farts de les molèsties que els causa la venda i consum d’heroïna (entre altres substàncies) al seu carrer, i dels enfrontaments amb alguns narcotraficants van decidir sortir al carrer a protestar.

Els narcopisos, almenys en la seva versió actual, no tenen a penes antecedents al centre de la ciutat. No són només pisos en què es ven droga al detall. En alguns d’aquests apartaments es proporciona als consumidors tot allò que necessiten per consumir la seva dosi: la xeringa, la cullereta, el filtre i un matalàs on ajaure’s. No és, ni de bon tros, un lloc net. Al revés. Els veïns de la resta de la finca es queixen de brutícia i que lels que és habitual és topar-se amb algun heroïnòman a l’escala, de vegades tirat a terra, orinant o amb actituds hostils.

Això passa, per exemple, al número 9 del carrer de l’Om, un bloc de pisos del Patronat Municipal de l’Habitatge, construït a finals dels anys 80 i a una distància amb prou feines de 50 metres de la comissaria dels Mossos d’Esquadra, on les famílies que hi resideixen han de conviure, segons diuen, amb almenys dos narcopisos.

REQUISIT JUDICIAL

Notícies relacionades

Després de la publicació de la informació en què els afectats denunciaven la situació, l’Ajuntament de Barcelona va reconèixer que era coneixedor del problema, però va recordar, en descàrrec seu, que aquest tipus de conflictes requereixen un temps de resolució que òbviament no satisfà els veïns. La policia només pot entrar als pisos amb una ordre judicial i aquesta ordre només la pot obtenir després d’una pacient recopilació de proves que demostrin que allà es comercia habitualment amb substàncies estupefaents.

El Síndic de Greuges, entre altres qüestions, sol·licita a l’ajuntament i als Mossos d’Esquadra quina és la xifra exacta de narcopisos del barri del Raval, un nombre difícil de determinar perquè, segons fonts de la policia catalana, el comerç va itinerant d’un pis a un altre per burlar la vigilància.