Barcelona recupera el ple hoteler amb un gran congrés mèdic

L'ajuntament anirà de la mà amb els agents econòmics perquè la ciutat recuperi tota la seva activitat

L'alcaldessa felicita el comerç i serveis turístics per la seva entrega amb els afectats durant i després de l'atac

abertran35249439 barcelona      21 08 2016    barcelona      turistas en plaz160906130815

abertran35249439 barcelona 21 08 2016 barcelona turistas en plaz160906130815 / JORDI COTRINA

2
Es llegeix en minuts
Patricia Castán / Barcelona

L'alcaldessa Ada Colau no havia mantingut mai una reunió tan emotiva i cordial com la d'avui amb els agents econòmics de Barcelona: des del comerç en ple a hotelers, responsables d'infraestructures, restauradors sindicats. Però la implicació demostrada pel sector turísticsector turístic durant i després de l'atemptat de la Rambla ha fet arraconar aquests dies les freqüents friccions que aquests operadors mantenen amb l'ajuntament de Colau i fer front comú perquè la capital catalana recuperi el pols i la normalitat també des d'aquest àmbit.

Segons coincideixen els diferents responsables, aquesta força i solidaritat que ha exhibit la ciutat és determinant perquè les aigües tornin al seu lloc. Un exemple clar és que Barcelona tornarà a penjar el ple des del dia 26 fins al 30, quan a la temporada vacacional s'hi suma un congrés de primer ordre com és l'europeu de cardiologia, on s'esperen uns 30.000 assistents arribats de mig món. Des de l'atemptat, tant el sector com el consistori insisteixen que les cancel·lacions han sigut mínimes. No obstant, el president de Turisme de Barcelona, Joan Gaspart, ha assenyalat que s'haurà d'esperar diverses setmanes per poder avaluar l'impacte econòmic que s'hagi pogut donar.

"Barcelona és Barcelona", ha llançat Gaspart, en resposta a si es podia produir un cert rebuig turístic, igual al que va acompanyar els atemptats de París. El sector privat i públic van de la mà tant per col·laborar amb els afectats com per superar aquesta ferida, i l'alcaldessa promet proactivitat davant els possibles efectes secundaris.

Amb els tinents d'alcalde Jaume Collboni i Gerardo Pisarello i la regidora de Comerç, Montserrat Ballarín, ha volgut escenificar la unió entre l'Administració i aquests agents econòmics per anar "tots a una". Per això ha convocat representants de Turisme de Barcelona, el Gremi d'Hotels, la Cambra de Comerç de Barcelona, Foment del Treball, Fira de Barcelona, Barcelona Global, Apartur, l'Associació Catalana d'Agències de Viatges (Acave), Pimec, Barcelona Oberta, la Fundació Barcelona Comerç, el Gremi de Restauració, l'Associació Nacional de Grans Establiments de Distribució (Anged), Comertia, el Port de Barcelona, l'Aeroport de Barcelona i els sindicats UGT i CCOO.

Sentit agraïment

Colau ha transmès "agraïment als professionals i al teixit comercial" per la seva gran solidaritat, ja que els hotels i els bars de la Rambla, per exemple, van tenir "un paper molt important" a l'obrir "les seves portes i atendre totes les persones". "Aquesta grandíssima resposta", amb la implicació de treballadors del comerç, l'hostaleria i altres serveis -que van donar refugi i ànims als afectats-, davant un "cop molt dur" fa que la ciutat es reforci, opina. La regidora ha lloat una ciutat "unida, oberta, cosmopolita, de pau i de diàleg", que ho seguirà sent "perquè no s'aconseguirà sembrar el terror". "Avui tenim la millor imatge: una ciutat desbordada d'humanitat", ha recalcat.

Notícies relacionades

El tinent d'alcalde Collboni ha apuntat que quan es tinguin dades sobre l'efecte de l'atac en l'àmbit turístic es plantejaran noves estratègies de promoció si fos necessari. Ha informat que es crearà un grup de seguiment per fer una anàlisi rigorosa de cara a eventuals mesures a mitjà i llarg termini sobre el sector.

Tant Gaspart com representants del comerç i els hotelers han dit que només van complir amb el seu deure de barcelonins. Alguns hotels van oferir resguard a persones que no podien arribar al centre, Apartur va proporcionar 38 reallotjaments a aquest col·lectiu, els comerços i restaurants van atrinxerar durant hores els vianants que fugien..., humanitzant la jornada més dura que ha viscut la ciutat en molts anys.