L'OPERATIU

Sang de gihadista a la terra del cava

La caça del terrorista més buscat convulsiona els municipis de Subirats i de Sant Sadurní d'Anoia i els converteix en focus mediàtic mundial

cmontanyes39761431 ambulancia170821215305

cmontanyes39761431 ambulancia170821215305

2
Es llegeix en minuts
Patricia Castán / Subirats

Fins avui només els catalans i els amants del cava situaven amb rigor al mapa la localitat de Sant Sadurní d'Anoia i el municipi de Subirats, sembrats de vinyes i aquests dies de veremes. Però aquest territori de l'Alt Penedès que ja va demostrar bravura per liderar la croada catalana contra la plaga de la fil·loxera fa 130 anys, acaba d'encunyar una altra pàgina èpica en la seva història: la sang de Younes Abouyaaqoub, el terrorista més buscat, flueix ja per les seves terres. La seva detecció i captura entre les vinyes, a menys de 60 quilòmetres de Barcelona, ha convertit la zona en focus de l'atenció mundial durant una tarda d'alta tensió davant el temor que el presumpte autor de l'atropellament mortal de la Rambla comptés amb còmplices a la zona.

Un pagès de la zona es meravellava al relatar com havia sigut possible que una veïna sorprengués i, sobretot, "reconegués" la cara de l'home més odiat del moment entre les vinyes. Amb la verema en marxa, són molts els marroquins que aquests dies treballen a la zona, molt tràfec i moltes cares. Però la testimoni no va vacil·lar i va obrir la caixa dels trons amb una trucada als Mossos.

Passaven les quatre de la tarda quan Vanessa, una jove que just avui començava a treballar en l'empresa de logística Ceva, al polígon de Can Bas, sortia del recinte i sentia amb tota nitidesa un tiroteig. "Ha sigut tot rapidíssim, els trets, les sirenes i de sotbe tot ocupat pels mossos", ha relatat a aquest diari. Els fets tenien lloc al municipi de Subirats, compost per 15 nuclis de població i urbanitzacions, en l'entorn d'un polígon conegut per ubicar una planta de Mercadona. 

Entre helicòpters i furgonetes de la policia autonòmica, aquest tranquil paratge d'indústries (moltes tancades per vacances) i caves s'ha posat en màxima alerta. "Ens han dit que ens quedéssim dins, que és perillós sortir", indicava una empleada d'un dels pocs tallers oberts al polígon Laverno. Precisament, en aquesta zona, aproximadament a un quilòmetre del tiroteig, i al costat de la gasolinera d'autoservei Amat Oil, els mossos es desplegaven i deixaven lliure la carretera i els accessos cap a dos quarts de sis de la tarda. Se sentien rumors sobre una furgoneta sospitosa i un possible còmplice fugat, encara que posteriorment s'ha explicat que formava part de les comprovacions que seguien altres trucades de ciutadans. Vist el bingo de la primera, res es podia descartar.

Desplegament mediàtic

Notícies relacionades

Aquestes investigacions van posar també en alerta Sant Sadurní d'Anoia, d'uns 12.600 habitants i amb diversos carrers sotmesos a controls policials per la mateixa causa. Nerviosisme entre els veïns davant el rumor d'un terrorista fugit, que l'alcaldessa Maria Rosell tractava de suavitzar assegurant a peu de ceps que "la situació estava controlada" i el criminal jeia a pocs metres, sense que llavors hi hagués sospites fundades de més ramificacions. "És una localitat tranquil·la i segura", repetia com un mantra, felicitant les forces de l'ordre i envoltada per periodistes i càmeres de mig món.

A les caves Castellroig, a la finca Sabaté i Coca, una de les més prestigioses de la zona, entre el tràfec de raïm Marcel Sabaté veia sobrevolar els helicòpters i, a instàncies de les autoritats, el seu personal es mantenia als cellers i a l'aguait de qualsevol remor a tocar de la carretera. "Mai havíem començat tan aviat la verema i mai havíem imaginat veure res així", deia. La collita del 2017 serà de les que no s'obliden.