LA RESOLUCIÓ D'UN ENIGMA

L'autor de la matança de Barcelona hauria assassinat un altre home en la seva fuga

Els Mossos creuen que Younes Abouyaaqoub va segrestar un cotxe i va apunyalar el propietari, la seva víctima mortal número 14

zentauroepp39737941 younes abauyaaqoub terrorista terrorista atentado barcelona170819164350

zentauroepp39737941 younes abauyaaqoub terrorista terrorista atentado barcelona170819164350

3
Es llegeix en minuts
Guillem Sànchez / Barcelona

Les víctimes mortals que Younes Abouyaaqoub, presumptament el terrorista que va cometre l’atropellament massiu de la Rambla i l’únic de la cèl·lula encara fugit, va causar a Barcelona podrien no ser 13 sinó 14. A més dels cadàvers que va deixar a l’artèria barcelonina, Abouyaaqoub seria també l’home que va segrestar un Ford Focus a punta de ganivet, va apunyalar de mort el seu propietari, va atropellar una agent dels Mossos d’Esquadra –per passar un control policial a la Diagonal– i va abandonar el cotxe amb un cadàver a dins a Sant Just Desvern, a prop de l’edifici Walden 7.

Fonts dels Mossos d’Esquadra han confirmat a aquest diari que aquesta és la principal hipòtesi amb la qual treballen per poder explicar un episodi que s’estava convertint en un desconcertant enigma dels atacs gihadistes que ha patit Catalunya. Abouyaaqoub hauria fugit de Barcelona matant i s’hauria volatilitzat a Sant Just.

Els investigadors estan revisant càmeres de videovigilància de bars, entitats bancàries i botigues ubicades a la Rambla. Visionen també les gravacions del metro de la ciutat, i concretament analitzen acuradament les obtingudes a la parada de Liceu. Potser va fugir amb el tren suburbà a l’estació que està precisament on  va deixar la furgoneta, després d’envestir un centenar de persones maniobrant amb el volant per intentar que fossin més.

Però el cert és que la sort no ha acompanyat de moment els policies, que segueixen sense disposar d’una fotografia clara de l’home que va abandonar la furgoneta. Les persones que el van veure van facilitar als agents la descripció d’un home jove que feia 1,70 metres i que anava vestit amb una camisa blanca amb ratlles blaves. Amb aquesta informació van intentar localitzar-lo inundant de mossos i també d’agents de la Guàrdia Urbana els barris del Raval i el Gòtic.

La fugida

Després de l’atemptat, es va activar el dispositiu Gàbia per impedir la fuga del terrorista de Barcelona. La lògica indica que l’episodi de la Diagonal va ser la via a través de la qual va aconseguir burlar-lo. Seria una coincidència esbalaïdora que hagués sigut protagonitzat per un altre individu que tingués els mateixos motius que Abouyaaqoub per assassinar un conductor, segrestar el seu cotxe i atropellar els agents que estaven formant un punt de control a l’avinguda barcelonina.

El Ford Focus va ferir una policia i el seu company va obrir foc contra el conductor. Quan els policies van trobar el vehicle, van creure que el conductor era el cadàver que hi van trobar a l’interior, abatut pels trets de l’agent. L’anàlisi forense, de tota manera, va detectar que havia mort apunyalat. I els dos policies van explicar que el conductor que els va envestir no tenia la mateixa cara que la del cadàver que havia aparegut al cotxe. L’autòpsia va dictaminar així mateix que feia més hores que estava mort que les assenyalades per l’informe policial, que vinculava la seva mort amb el tiroteig de la Diagonal.

Notícies relacionades

Per confirmar la hipòtesi la policia catalana ha recollit restes biològiques de la furgoneta amb la qual es va cometre la massacre i de l’automòbil segrestat amb què el terrorista hauria fugit. La coincidència entre les restes dels dos vehicles certificaria que la mateixa persona va cometre l’atemptat i l’assassinat. I aquesta persona seria Abouyaaqoub, de 22 anys, ara mateix l’home més buscat d’Espanya.

La víctima

L’home apunyalat i segurament la víctima número 14 d’Abouyaaqoub és Pablo Pérez Villán, un enginyer de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) de 35 anys que treballava com a tècnic en uns coneguts cellers de Vilafranca del Penedès, on residia, i que havia estat cooperant a Haití.