ATROPELLAMENT A BARCELONA

¿Què sabem i què no sabem de l'atemptat a la Rambla?

jcarmengol39718123 una furgoneta arrolla a varias personas en la rambla de barc170817180422

jcarmengol39718123 una furgoneta arrolla a varias personas en la rambla de barc170817180422

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Barcelona

De moment, això és el que se sap del mortal atropellament massiu a la Rambla de Barcelona, i que ha causat la mort d'almenys 13 persones i més de 80 ferits, 15 d'ells molt greus.

QUÈ SABEM?

Les últimes xifres oficials parlen de 13 morts i més de 80 ferits, 15 d'ells molt greus, 23 menys greus i 42 lleus. Estan repartits entre els hospitals del Mar, Clínic, Sant Pau i Vall d'Hebron, així com altres centres mèdics de la ciutat.

La furgoneta (matrícula 7082 JWD) ha entrat des del carrer Pelai cap a la Rambla, pel carril central fins al Liceu i ha atropellat desenes de persones. El conductor anava fent esses i a molta velocitat per intentar atropellar a tothom que podia, segons diversos testimonis presencials.

Els Mossos parlen obertament d'atemptat terrorista de caràcter gihadista, i han obert un dispositiu antiterrorista sota el nom de Cronos.

A les nou del vespre tocades, en efecte, l'Estat Islàmic s'atribueix l'autoria de l'atemptat.

Els serveis mèdics han atès més de 90 persones i han activat un total de 40 vehicles d'assistència.

L'autor de l'atropellament múltiple és un home d'aproximadament 1,70 metres d'alçada, vestit amb una camisa blanca amb ratlles blaves. Segons ha informat un portaveu policial a Servimedia, aquesta és la descripció que ha utilitzat la policia autonòmica per perseguir el responsable de l'atropellament massiu.

La policia parla d'un detingut i dos sospitosos més que havien fugit.

Els Mossos han localitzat la segona furgoneta (que l'autor o autors de l'atemptat haurien llogat per fugir) a Vic, a la carretera de Manlleu (Osona). La matrícula és 7082 JWD. El conductor ha estat detingut. Es tracta de Driss el-Ouakbir, resident a Ripoll, acusat d'un suposat delicte d'abusos sexuals i empresonat per això un mes a Figueres el 2012. L'alcalde de Ripoll, Jordi Munell, ha afirmat que el sospitós ha estat interceptat pels Mossos d'Esquadra quan anava a denunciar que li havien robat la documentació.

L'alcaldessa Ada Colau decreta un minut de silenci aquest divendres, a la 12.00 hores, a la plaça de Catalunya, en solidaritat amb les víctimes de l'atemptat.

Se suspenen totes les "activitats lúdiques" del dia d'avui, com les festes de Gràcia, i demanen als ciutadans que no vagin als llocs on hi havia convocatòries.

Turisme de Barcelona ha ofert allotjament als hotels de la ciutat a aquells turistes que estan en establiments de la zona acordonada per l'atemptat terrorista i que no puguin accedir-hi.

Els vigilants d'Eulen que feien vaga a l'aeroport del Prat suspenen l'atur aquest divendres, segons ha anunciat la representació dels treballadors.

Els Mossos han descartat que la persona abatuda a trets a les vuit del vespre tocades a Sant Just Desvern tingui relació amb l'atemptat de la Rambla. L'home, que conduïa un Ford Focus blanc, s'ha escapat d'un control a la Diagonal en una fugida que ha deixat dos agents de policia ferits, encara que no de gravetat.

 

QUÈ NO SABEM?

La identitat de l'autor de l'atemptat, o autors. La CIA va avisar els Mossos fa dos mesos que Barcelona, i en concret la Rambla, podia ser escenari d'un atac com el que s'ha produït aquesta tarda.

Notícies relacionades

Es desconeix encara si l'autor ha actuat en solitari o tindria algun còmplice. Tot sembla indicar que sí (una o dues persones més), ja que serien dues la furgonetes llogades per a l'acció criminal. Les furgonetes s'haurien llogat a Santa Perpètua de Mogoda. En la primera, abandonada després de l'atropellament, s'ha trobat un passaport espanyol d'un home d'origen magribí.

Segueix en directe totes les informacions sobre l'atemptat a Barcelona.