LES REACCIONS

Europa i el món s'horroritzen per l'atemptat de Barcelona

Els líders internacionals condemnen la matança en la capital catalana i se solidaritzen amb les víctimes

zentauroepp39719439 police and emergency services attend to injured persons at t170817213426

zentauroepp39719439 police and emergency services attend to injured persons at t170817213426 / SOCIAL MEDIA

4
Es llegeix en minuts
El Periódico / Barcelona

L'atemptat perpetrat aquest dijous al centre de Barcelona ha rebut la condemna unànime dels líders polítics europeus i internacionals, que han expressat el seu horror per la matança i la seva solidaritat amb les víctimes.

El president de EUADonald Trump, ha expressat la seva condemna un missatge a Twitter en què s'ofereix per "ajudar en el que calgui". "Sigueu forts, us estimem", acaba dient.

The United States condemns the terror attack in Barcelona, Spain, and will do whatever is necessary to help. Be tough & strong, we love you!

Un portaveu de la Casa Blanca ha assegurat que Trump està sent informat de l'evolució dels esdeveniments.

Durant una compareixença davant els mitjans amb ministres del Govern japonès, el cap de la diplomàcia nord-americana, Rex Tillerson, també ha condemnat els fets i ha apuntat que "porten la marca d'un atac terrorista".

El secretari d'Estat nord-americà ha aprofitat també per llançar un missatge d'advertència als terroristes en nom de Washington i dels seus aliats: "Us trobarem i us portarem davant la justícia".

L'expresident nord-americà, Barack Obama, ha escrit a Twitter: "Michelle i jo pensem en les víctimes i les seves famílies a Barcelona. Els americans sempre estarem amb els nostres amics espanyols". I ha afegit, en espanyol: "Una abraçada".

El president de Rússia, Vladímir Putin, ha expressat al rei d'Espanya, Felip VI, la seva condemna del "cruel" atemptat d'avui a Barcelona. "Condemnem enèrgicament aquest cruel i cínic crim contra ciutadans pacífics. El que ha passat confirma una vegada més la necessitat d'una unió real dels esforços de tota la comunitat mundial en una lluita sense compromís contra les forces del terror", ha escrit en un telegrama al monarca.

La Unió Europea

Les principals institucions de la Unió Europea també han expressat el seu repudi i la seva solidaritat amb les víctimes. El president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, ha expressat en un comunicat la seva "profunda tristesa i angoixa" per aquest atac i ha traslladat els seus "més sinceres condolences a les famílies i éssers estimats de les víctimes", i també al cap del Govern d'Espanya, Mariano Rajoy.

"Vull fer una menció especial a les heroiques persones que han donat la primera resposta corrent cap al perill per ajudar-ne d'altres i a les forces de seguretat que estan treballant per protegir la població", ha indicat el màxim responsable de l'Executiu comunitari. Juncker ha afegit que la Comissió Europea "continua a disposició de les autoritats per a qualsevol suport o assistència que aquestes necessitin".

"Aquest covard atac ha sigut dirigit deliberadament contra els que desitgen disfrutar de la vida i compartir el seu temps amb familiars i amics. No ens deixarem intimidar per barbàries com aquestes", ha dit.

Per la seva part, el president del Consell Europeu, Donald Tusk, ha publicat un missatge en espanyol en el seu compte de Twitter: "Tot Europa està amb Barcelona. Els nostres pensaments estan amb les víctimes i amb tots els afectats per aquest covard atemptat". També el president del Parlament Europeu, Antonio Tajani, ha difós un missatge de suport als afectats: "La meva solidaritat amb les víctimes de l'atemptat terrorista de Barcelona. Suport total a les autoritats. Tota la UE unida en defensa de la pau".

Els països europeus

Els mandataris europeus també han alçat la seva veu contra l'atemptat de Barcelona. El president francès, Emmanuel Macron, ha expressat la "solidaritat de França amb les víctimes del tràgic atac de Barcelona". "Seguim units i determinats", ha afegit.

La primera ministra britànica, Theresa May, ha afirmat en un comunicat: "Els meus pensaments estan amb les víctimes del terrible atac d'avui a Barcelona i amb els serveis d'emergència que estan responent a aquest incident". "El Regne Unit recolza Espanya contra el terror", ha afegit.

També el Govern alemany ha expressat el seu "dolor" i el seu "solidaritat" amb les víctimes. Ha sigut el portaveu de la cancellera Angela Merkel, Steffen Seibert, qui ha publicat un missatge a Twitter: "Sentim un profund dolor per les víctimes de l'abominable atemptat de Barcelona" i ha transmès la "solidaritat i amistat" amb els espanyols.

El primer ministre italià, Paolo Gentiloni, ha escrit en Twitter: "Barcelona esplèndida i amiga està sota atac. Itàlia pròxima a les autoritats locals i espanyoles. Pensament pròxim a les persones afectades".

El secretari general de l'OTAN, Jens Stoltenberg, ha condemnat "el terrible atac a Barcelona". "Continuem units en la lluita contra el terrorisme", ha subratllat.

El portaveu del papa Francesc ha afirmat que el Pontífex "resa per les víctimes " de l'atemptat i desitja expressar "la seva proximitat a tot el poble espanyol, especialment als ferits i a les famílies dels fallecidos".

Notícies relacionades

La condemna i les mostres de solidaritat han arribat també des de l'Amèrica Llatina. "Mèxic condemna enèrgicament l'atemptat que va tenir lloc a Barcelona. La meva solidaritat amb el poble i el Govern d'Espanya", ha assenyalat el president mexicà, Enrique Peña Nieto.

Per la seva part, la presidenta xilena, Michelle Bachelet, ha expressat el seu "rebuig més absolut" i el seu "solidaritat" amb les víctimes "davant la violència terrorista" en la capital catalana.