EL DESAFIAMENT TERRORISTA

Cronologia dels últims atemptats per atropellaments massius a Europa

Niça, Berlín, Londres i Estocolm han patit en l'últim any atacs terroristes mortals comesos amb un vehicle

mbenach34706427 topshot   forensics officers and policemen look for evidence160715211830

mbenach34706427 topshot forensics officers and policemen look for evidence160715211830 / ANNE-CHRISTINE POUJOULAT

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Barcelona

Europa ha patit en els últims mesos sis atemptats per atropellaments massius, a Estocolm, Niça, Berlín, Londres (2) i ara a BarcelonaAquests han sigut els atacs que s'han produït en territori europeu amb aquest mètode:

NIÇA, 14 de juliol del 2016:

Un camió envesteix la multitud en el pas dels Anglesos de Niça durant la celebració del dia de la festa nacional francesa, i causa la mort de 85 persones. L'atacant, Mohamed Lahouaiej Bouhlel, abatut per la policia, era un ciutadà tunisià amb residència a França que havia llogat dies abans el vehicle amb el qual va atropellar a gran velocitat i al llarg de gairebé dos quilòmetres grups de congregats per veure els focs artificials. L'autodenominat Estat Islàmic (EI) va assumir l'autoria de l'atemptat. El ministre francès de l'Interior, Bernard Cazeneuve, va declarar que Lahouaiej Bouhle semblava haver-se radicalitzat "molt ràpidament", segons la informació proporcionada per persones "del seu entorn".

BERLÍN, 19 de desembre del 2016:

Un camió irromp en un mercat nadalenc i deixa 12 morts i 48 ferits, en un atac l'autoria del qual assumeix també l'EI. L'atacant, el tunisià Anis Amri, és abatut quatre dies després per la policia italiana a Milà. Ja havia estat empresonat durant quatre anys al país transalpí i tenia una ordre d'expulsió a Tunísia. El camió utilitzat per atemptar havia sigut robat a un camioner polonès -que va ser assassinat per Amri i es va convertir en la dotzena víctima de l'atac— i gràcies a un sistema de frenada automàtica no va causar més víctimes. Els serveis d'intel·ligència alemanys feia temps que temien que els mercats nadalencs fossin un objectiu gihadista.

LONDRES, 22 de març del 2017:

Un terrorista sembra el pànic als voltants del Parlament del Regne Unit a l'atropellar amb un tot terreny nombrosos transeünts al pont de Westminster. Després d'encastar el vehicle en una reixa, ataca amb un ganivet els agents que vigilaven l'accés a la Cambra britànica. Quatre persones moren en l'atac i una cinquena mor com a conseqüència de les ferides sofertes al caure al Tàmesi. L'agressor, identificat com Khalid Masood -Adrian Russell Ajao abans de convertir-se a l'islam-, era de nacionalitat britànica i va ser abatut per la policia quan intentava entrar al Parlament. També en aquest cas, l'EI va assumir l'autoria de l'atemptat.

ESTOCOLM, 7 d'abril del 2017:

Un camió atropella una multitud a Estocolm, al carrer Drottninggatan, una zona de vianants i una de les artèries comercials de la capital sueca. L'atemptat provoca la mort de quatre persones i ferides a altres 15. El primer ministre de Suècia, Stefan Löfven, assenyala que tot apunta al fet que es tracta d'un "atac terrorista". La investigació policial revela que el sospitós detingut, Rakhmat Akilov, uzbek de 39 anys, va estar en contacte per Whatsapp amb altres seguidors d'Estat Islàmic abans i després de l'atac, executat per "ordre" directa des de Síria, segons la seva pròpia confessió. Prèviament, havia preguntat a altres gihadistes com fabricar explosius.

Notícies relacionades

LONDRES, 3 de juny del 2017:

Londres torna viure moments de pànic quan tres homes atropellen una vintena de transeünts amb una furgoneta a prop de l'estació del Pont de Londres. Després continuen circulant fins al pròxim mercat gastronòmic de Borough Market, on baixen i apunyalen a diverses persones. En total moren 8 persones i mig centenar resulten ferides. La policia abat a trets els tres terroristes, vuit minuts després de la primera crida d'auxili. Dies després es confirma que entre les víctimes mortals hi ha un espanyol, Ignacio Echeverría, de 39 anys, treballador del banc HSBC a Londres, que havia sortit en defensa d'una dona atacada pels gihadistes.