Barcelona detecta gairebé un miler de relloguers turístics il·legals

L'ajuntament obre 6.197 expedients en un any i aconsegueix que Airbnb retiri 1.000 anuncis sense llicència

fcasals37860415 princesa170814171544

fcasals37860415 princesa170814171544 / JULIO CARBO

4
Es llegeix en minuts
Carles Cols / Barcelona

L'ofensiva de l'Ajuntament de Barcelona contra els apartaments turístics il·legals compleix un any. Toca, doncs, fer-ne un primer balanç seriós, saber si això ha sigut fins ara una batalla de trinxeres inamovibles, un Dunkerque municipal (cosa que seria tràgica) o si, en canvi, com sosté l'alcaldessa accidental de la ciutat, Janet Sanz, aquesta és una guerra que l'ajuntament va pel camí de guanyar. Entre el juliol del 2016 i el mateix mes del 2017, l'Ajuntament de Barcelona ha dictat 2.332 ordres de cessament d'activitat, de les quals 744 ja s'han acatat. També s'han ordenat 145 precintaments. El còctel de xifres és molt variat. D'expedients disciplinaris se n'han iniciat 6.197, dels quals 3.473 són sancionadors. ¿Són gaires? ¿Són xifres que fan pudor de… napalm, com diria Robert Duvall, de victòria? Doncs és difícil afinar la resposta, perquè l'univers exacte de pisos turístics de la ciutat es desconeix, però un any d'indagacions ha servit almenys per conèixer millor l'enemic. Vet aquí una dada. Un 15% dels pisos turístics il·legals de la ciutat els anuncien murris que lloguen un pis per després oferir-lo per dies sense que ho sàpiga el propietari de la vivenda.

Aquest 15% és només una fracció menor del total, és cert, però és molt simbòlica de fins a quin punt Barcelona és percebuda dins i fora d'Espanya com una capital dels diners fàcils i sense llei. D'això en pot donar fe el cos de 80 funcionaris que pentinen la ciutat buscant apartaments sense llicència. Fa un any eren 40. El 2018 seran 110. La guerra promet ser llarga. Segons aquests inspectors, un dels perfils habituals entre els que relloguen com a turístic el pis que han simulat llogar per viure-hi és el d'algú que ni tan sols resideix a la ciutat, que ha firmat diversos contractes simultàniament i que té com a única feina simplement comptar els seus sucosos guanys a final de mes. En el regne animal tenen un equivalent en els cucuts, uns ocells realment sorprenents, que ponen part dels seus ous en nius aliens per beneficiar-se de l'esforç d'altres. No és fàcil caçar-los (no els cucuts, sinó els que relloguen pisos) amb la munició de què disposa l'ajuntament al seu arsenal, admet la tinenta d'alcalde.

Un exèrcit de 'visualitzadors'

No obstant, Sanz és parcialment optimista. Segons afirma, l'últim any s'ha fet molts més en aquesta matèria que amb anterioritat. Per exemple, abans de l'1 de juliol del 2016 s'havien obert en dos anys i mig 3.236 expedients i s'havien cursat 903 ordres de cessament d'activitat. Abans de l'1 de juliol, els expedients ja són 6.197, i les ordres de cessament, 2.332. En part, aquestes xifres creixents són fruit no només de destinar-hi més personal, sinó també d'un canvi substancial en el mètode de treball. Hi ha, per una part, els inspectors. Fins aquí, tot com sempre. Però després hi ha el que els responsables municipals anomenen els ‘visualitzadors’, un cos d'agents de carrer que busquen pisos que s'anuncien sense llicència a les diferents plataformes d'internet, que després els visiten, que pregunten als veïns, als turistes… Des que fa tres mesos es va duplicar el nombre de ‘visualitzadors’, la pesca ha augmentat. S'han censat 3.300 anuncis sospitosos a internet i ja s'han fet 1.157 visites als apartaments.

La incògnita, no obstant, és si l'ajuntament treu més aigua del vaixell que la que entra per les vies del casc de la nau. És a dir, si la clausura de pisos turístics sense llicència és encara més petita que l'obertura d'altres de nous. En aquest sentit, com en tota guerra, és fonamental la propaganda, desmoralitzar l'enemic. Així, les sancions, que no sempre són fàcils de cobrar, poden arribar als 60.000 euros de multa, una xifra realment dissuasòria, subratlla l'alcaldessa accidental de Barcelona.

Airbnb fa un pas enrere

Notícies relacionades

L'altre front de disputa és Airbnb. No només Barcelona desafia aquesta empresa. Els responsables d'aquest portal de lloguer de pisos turístics han fet vessar el got de la paciència en diversos destins. En el cas de Barcelona s'han avingut a acceptar les regles de joc que reclama l'ajuntament. Els inspectors municipals van proporcionar a l'empresa una primera llista de 1.000 pisos anunciats que no anaven acompanyats de la seva preceptiva llicència oficial. Airbnb es va comprometre a retirar-los abans de finals d'agost. Segons Sanz, el 15 d'agost els anuncis ja han sigut esborrats.

Mil anuncis menys és una xifra notable. S'alleuja la pressió als barris, sobretot en aquells on més incisiva ha sigut la feina dels ‘visualitzadors’, als de Ciutat Vella, la dreta de l'Eixample, el Poblenou i en part dels de Sants-Montjuïc. Són les zones on les queixes veïnals són més amargues. No és només que així ho reflecteixen els baròmetres municipals. La indignació també s'ha manifestat per altres canals. La recerca de pisos turístics il·legals ha comptat amb una notable col·laboració ciutadana. Els telèfons gratuïts de denúncia (el 900226226, per exemple) han rebut 1.116 trucades de denúncia des que fa un any l'ajuntament va enviar una carta a tots els veïns de la ciutat perquè col·laboressin en la detecció d'apartaments turístics fora de control. A aquesta xifra s'hi haurien de sumar les denúncies que formulen els moviments veïnals. Al mes de març, per exemple, l'Assemblea de Barris per un Turisme Sostenible va llogar un pis turístic il·legal al carrer Princesa, d'una xarxa de 12 més que gestiona una mateixa persona. Va ser una protesta enginyosa i amb gran ressò. Segons l'ajuntament, l'expedient d'aquell pis segueix el seu curs i acabarà amb una sanció.