COMPTE ENRERE PER A LA FESTA MAJOR MÉS POPULAR DE L'ESTIU

El gran taller de Gràcia

Els carrers del barri treballen a contra rellotge en els seus decorats perquè dimarts estigui tot a punt

Dilluns a la tarda es llegirà el pregó i s'inaugurarà el gran mural a la façana de la seu del districte

zentauroepp39675075 barcelona    13 08 2017       barcelona      vecinos de la p170813164438

zentauroepp39675075 barcelona 13 08 2017 barcelona vecinos de la p170813164438 / JORDI COTRINA

3
Es llegeix en minuts
Helena López / Barcelona

Potser, ves a saber, com una mena de venjança pel lleig que als seus ulls els van fer l’any passat, amb un cinquè lloc per al seu majestuós vaixell pirata que no els va poder caure més malament, aquest any el decorat del carrer Progrés no homenatja els 200 anys de la festa major de Gràcia sinó els 100 de la Revolució Russa. Una enorme estàtua de Lenin –ahir diumenge encara al terra– de dimensions soviètiques encara que feta amb paper de diari donarà la benvinguda a '1917-2017 Progrés i Revolució', «una al·legoria als soviets, a l’efervescència d’una nova societat basada en el suport mutu i en la solidaritat de la classe treballadora», com ho defineixen en el programa de festes.

Estàtua de Lenin del carrer del Progrés a mig pintar, diumenge / JORDI COTRINA

Els crits de «¡tongo!» amb què van abandonar la cerimònia de lliurament dels premis l’any passat els veïns de Progrés són un clàssic en les festes de Gràcia. Tant, que està reflectit en el flamant mural que decora la façana de la seu del districte amb motiu del bicentenari, que s’inaugurarà oficialment avui a la tarda, juntament amb la lectura del pregó (19 hores, plaça de la Vila), a càrrec d’Agnès Busquets i Roger de Gràcia). Al davant, sota el campanar, ocuparà la plaça a partir de dimarts, 15 d’agost, quan comenci la festa, l’univers del Petit Príncep, amb un decorat titulat 'L’essencial és invisible als ulls'.

Veïnes de Travessia de Sant Antoni treballen al seu poble de muntanya / JORDI COTRINA

Más implicació que mai

A la Travessia de Sant Antoni, quarts l’any passat amb la seva reinterpretació de les novel·les més cèlebres de Jules Verne, sí que fan un homenatge  al bicentenari en el nom de la seva decoració: 'Travesquia 1817 m - 2017 m'. Una ambientació basada en un poble d’alta muntanya. A la cota més alta –tocant al carrer d’Astúries– hi ha un espectacular i aconseguit telecadira. A la més baixa, a Montseny, una església romànica on les imatges de les parets no tindran la cara de cap sant, sinó dels socis del carrer. Al mig, una plaça de poble i unes façanes de pedra tan aconseguides que costa distingir que formen part del decorat, que no són de veritat.

«N’estem molt contents, perquè aquest any els veïns s’hi estan bolcant més que mai», assenyala la Nadia, presidenta de la comissió de festes del carrer per quart any. «A cada un dels cims hi hem posat el nom d’un dels carrers engalanats, i l’altura és l’any des del qual participen en la festa», assenyala la Marta, 'comunity manager' del carrer, que adverteix que a través de les xarxes socials –el seu grup de Facebook és Travessierus de Sant Antoni– faran el comunicat meteorològic i avisaran de quan està previst que nevi. Sí, nevarà.

Fan falta llaunes de cervesa (plenes)

Un veí treballa en els decorats del carrer de Verdi, diumenge /  JORDI COTRINA

Un paper amb un «ens fan falta llaunes de cervesa plenes» a la porta del local del carrer de Verdi –sempre entre les favorites– recorda que, malgrat que aquí tothom treballa, i fort –i encara més quan falten 24 hores per al gran dia–, això és una festa. El repte per a aquest any, explica la Susanna, un dels pilars del carrer, era treballar amb pressupost zero. «Vam recollir material de la deixalleria, passàvem pels contenidors el dia de la recollida de trastos i a més hem reutilitzat elements d’anys anteriors. Teníem el local ple de coses d’aquests 40 anys», indica aquest festera, mentre va fent flors per al conceptual Atmos(feres). «Hem fet 500 flors amb 3.000 ampolles de plàstic i 300 ocells amb capses de cartró», explica.

En el calorós diumenge, no eren pocs els nens que aprofitaven les proves de l’aspersor a la trompa del gran elefant d’una de les entrades del carrer per refrescar-se.

 

Transformació de la placeta de Sant Miquel i rodalies / JORDI COTRINA

Notícies relacionades

La placeta de Sant Miquel i rodalies ha apostat en aquest edició per un decorat sobre el Mediterrani i els països que el configuren. «Un passeig per Itàlia, Grècia, França, el Marroc i Catalunya, que acaba amb un far que reflectirà el drama dels refugiats», assenyala la Pilar mentre pinta una paret. El diumenge 20 d’agost a les set de la tarda, en el marc de la programació del carrer, se celebrarà una xerrada de sensibilització amb l’oenagé Proactiva Open Arms. Temàtica, la dels refugiats, que també toca la decoració del carrer de Ciudad Real, titulada 'Sense fronteres'.

Dimarts al matí tots els carrers ja estaran a punt per mostrar-se radiants durant la visita del jurat, que exposarà el veredicte dijous que ve, 17, a les sis de la tarda.  

Temes:

Festes