Conflicte a l'aeroport

Els vigilants d'Eulen mantenen la vaga al Prat

L'assemblea de treballadors de seguretat a l'aeroport rebutja la proposta de la Generalitat

El Govern central convoca per a aquest divendres un gabinet de crisi per resoldre el conflicte

lainz39629450 el prat de llobregat    09 08 2017     barcelona   momento d170810205535

lainz39629450 el prat de llobregat 09 08 2017 barcelona momento d170810205535 / JORDI COTRINA

3
Es llegeix en minuts
Víctor Vargas Llamas / Barcelona

Gairebé tres setmanes de vol interminable i l’avió seguirà sense aterrar. Els vigilants de seguretat d’Eulen a l’aeroport del Prat van decidir ahir mantenir el pols laboral que van iniciar el 24 de juliol i rebutjar la proposta d’increment salarial que els va traslladar la Generalitat i que comptava amb el suport de la companyia, una decisió que entrava en totes les quinieles. El que no era tan previsible era que el comitè de vaga oferís en la votació dues alternatives més que no van estar presents durant les converses, una decisió durament criticada per la resta de parts implicades. Els treballadors es van decantar per reclamar 250 euros en 15 pagues, desmarcant-se de l’oferta de la Generalitat i de l’opció favorita del comitè, i augmentant la inquietud de les autoritats. Abocat l’aeroport a una situació insostenible, el Govern central ha convocat per avui un gabinet de crisi.

Amb una participació de 176 dels 350 empleats, els vigilants es van desmarcar tant de la proposta que els va traslladar la Conselleria de Treball de la Generalitat (un augment salarial de 200 euros en les 12 nòmines ordinàries, sense incloure les tres extraordinàries, i que va obtenir només dos vots) com de l’alternativa preferida del comitè de vaga (els mateixos 200 euros però en les 15 pagues, amb un suport de 82 persones). Tampoc van recolzar la proposta inicial del comitè d’un complement de 350 euros en 15 nòmines. L’opció guanyadora va comptar amb 89 suports.

Enuig

L’assessor del comitè, Juan Carlos Giménez, va considerar que la proposició que avalaven permetia «una negociació més fàcil», però va garantir una defensa de la voluntat dels treballadors si les altres parts «volen tornar a negociar», no sense remarcar que la vaga parcial d’avui i de diumenge i la indefinida a partir de dilluns segueixen endavant.

No obstant, la resta d’actors de la negociació no van dissimular la seva decepció i fins i tot enuig per la decisió dels treballadors, dibuixant un panorama fosc pel que fa a la resolució del conflicte. Així ho va fer la Generalitat, en boca de la consellera de Treball, Dolors Bassa, que va assenyalar que des del seu departament se senten dolguts i «utilitzats» després de comprovar que el comitè havia portat a l’assemblea noves propostes no consensuades en la mediació, informa Fidel Masreal. 

La dirigent va reclamar més compromís als vigilants i a Eulen, a més de mostrar-se especialment crítica amb el comitè, i va dubtar de la seva legitimitat com a interlocutor vàlid perquè els treballadors no es van decantar per la seva proposta.

"Inexplicable" 

També el Ministeri de Foment va lamentar el resultat de la votació i va decidir convocar un comitè de crisi per avui a Barcelona per analitzar la situació i estudiar «totes les alternatives», informa Manel Vilaseró. A aquesta reunió, segons el ministre Íñigo de la Serna, hi assistiran representants d’Interior per decidir, entre altres coses, si la Guàrdia Civil assumeix les tasques de control de seguretat.

Notícies relacionades

«És inexplicable que en les jornades sense vaga s’hagin produït tantes cues», va argumentar el ministre, que va augurar greus perjudicis per als usuaris si es consuma la vaga indefinida a partir de dilluns vinent. De la Serna va considerar «raonable» la mediació i la proposta de la Generalitat per desbloquejar el conflicte.

Replantejament urgent

També la companyia Eulen va criticar el comitè de vaga i els treballadors, a qui va emplaçar a replantejar-se de manera «urgent» la seva negativa a la proposta de Treball. L’empresa també va qüestionar les noves propostes del comitè per no haver-les traslladat prèviament a la taula de negociacions. Va assegurar haver fet «tot el possible» per solucionar el conflicte laboral amb els seus treballadors i va insistir que havia acceptat l’increment salarial proposat pel Departament de Treball, malgrat que, segons va sostenir, va «més enllà del que és admissible econòmicament i raonablement». H