Restricció

Ciutat Vella vetarà els patinets elèctrics i els 'segways' d'ús turístic

La prohibició també afectarà altres artefactes de mobilitat personal per a ús comercial i turístic

Barcelona prohibeix els ’segways’ i els patinets elèctrics d’ús turístic en el centre històric / FERRAN NADEU / EFE VÍDEO

3
Es llegeix en minuts
Maria Girona / Barcelona

El districte de Ciutat Vella pateix, especialment en el període de l’estiu, una sobreocupació de l’espai públic, en gran mesura a causa de la gran quantitat de turistes que visiten el casc antic de la ciutat. Però la saturació també respon a altres factors, entre els quals hi ha el mal ús dels vehicles de mobilitat personal que els veïns dels diferents barris denuncien des de fa temps.

Aquests artefactes (patinets elèctrics, roda elèctrica, plataforma elèctrica, 'segways'...), quan siguin d’ús comercial o turístic, no podran circular per Ciutat Vella. Només estarà permès que es moguin per dues rutes determinades, que possibilitaran travessar el districte de nord a sud i d’est a oest.

L’ajuntament va firmar ahir el decret que restringeix aquests aparells al districte i que tindrà un període d’exposició pública de 10 dies. Un cop passat aquest temps, i una vegada analitzats tots els suggeriments, es publicarà definitivament i entrarà en vigor al cap dels 15 dies del període d’informació sense sancions, durant els quals el consistori distribuirà fullets informatius, sobretot als comerços relacionats amb aquesta mena de transports.

El veritable problema

«El problema no són els vehicles en si, sinó l’ús que estem veient que se’n fa », va afirmar ahir la regidora del districte, Gala Pin. «Aquest decret no prohibirà la circulació, per exemple, dels pares que porten els seus fills al col·legi a dins dels cistells que es col·loquen a la part davantera de la bicicleta, perquè contribueixen a reduir l’ús dels vehicles de motor», va assenyalar.

Els vehicles vetats només podran circular per dues rutes concretes. La primera comença al Portal de la Pau, passa pel passeig de Colom, el d’Isabel II, l’avinguda del Marquès de l’Argentera i el passeig de la Circumval·lació. La segona ruta transcorre pel passeig de Picasso, el de Lluís Companys i el de Pujades, i arribarà fins a la Meridiana.

La resta de zones que no són aquests carrers es veuran afectades per la mesura fins al mes de gener vinent, que és quan s’acaba la vigència del decret. Després el consistori n’avaluarà els resultats per seguir o no amb el veto. No es descarta que aquest sigui ampliat a més zones de la ciutat. 

De moment, els turistes que lloguin un d’aquests aparells hauran d’anar a peu acompanyant el vehicle quan no vagin per les rutes reservades per a aquests vehicles.  

Els vehicles afectats

El decret afectarà els vehicles classificats com a tipus A (patinets elèctrics, roda elèctrica i plataforma elèctrica), tipus B (patinets elèctrics grans i 'segways') i tipus C (vehicles i cicles de més de dues rodes que realitzin activitats econòmiques o d’oci, com els 'rickshaws').

En cap cas es veuran afectats per aquesta restricció els vehicles d’ús personal. «El que pretenem és que els negocis destinats a llogar aquests vehicles, amb el temps, es vagin desplaçant cap als carrers on sí que estarà permès circular», va afirmar Pin.

L’ordenança municipal actual estableix que aquest tipus de vehicles, si són d’ús comercial, han d’estar registrats. Si aquesta normativa es compleix, els agents pertinents podran saber si els vehicles són de lloguer. D’aquesta manera, es podrà multar aquells que no respectin el decret.

El consistori ha avançat que si una persona circula sola pels carrers prohibits, la multa se li imposarà a ella, però quan es tracti de grups de turistes, la sanció es carregarà a l’empresa que els ha llogat els vehicles. Les sancions lleus seran de 100 euros; les greus, de 200 euros, i les molt greus arribaran als 500 euros, cas en què es podrà arribar a requisar el vehicle rodant.  

Agents cívics

Notícies relacionades

Per fer complir la normativa, el consistori ha previst desplegar vuit agents cívics a la Barceloneta i una patrulla de la Guàrdia Urbana per detectar les irregularitats. La resta d’efectius policials que ja treballen al lloc també vetllaran pel compliment del decret.

Aquesta mesura se suma a la suspensió de llicències per a activitats de concurrència pública, alimentàries i comercials orientades al turisme dictada per l’ajuntament el mes d’octubre passat i el pas previ a un nou pla d’usos de Ciutat Vella que s’espera que estigui aprovat a finals d’any. Aquesta nova regulació prohibirà el trasllat de llicències d’activitat vigent fins ara.