INFRAESTRUCTURES

Eulen accepta la proposta de Treball d'augmentar 200 euros els vigilants

El comitè de vaga es mostra partidari de rebutjar la idea, però ho haurà de decidir l'assemblea aquest dijous

El pacte de mediació pel conflicte al Prat també incorpora un cinquè vigilant de seguretat per filtre

zentauroepp39602753 barcelona 08 08 2017   principio de acuerdo de la empresa eu170808224841

zentauroepp39602753 barcelona 08 08 2017 principio de acuerdo de la empresa eu170808224841 / CARLOS MONTANYES

2
Es llegeix en minuts
Víctor Vargas Llamas
Víctor Vargas Llamas

Periodista

ver +

Eulen, l'empresa encarregada dels serveis de control de seguretat de l'aeroport del Prat, ha acceptat la proposta de la Generalitat d'incorporar un complement salarial de 200 euros a tots els seus vigilants que operen en aquestes instal·lacions. Falta saber quina és la postura dels treballadors per saber si la vaga que manté en suspens viatgers i aerolínies des del 24 de juliol toca a la seva fi. Els empleats hauran de pronunciar-se després de la celebració d'una assemblea, convocada per dijous, en què les expectatives no són gaire optimistes.

La companyia ha declarat que s'adhereix a la iniciativa impulsada pel Departament de Treball, "en la seva generalitat, però amb petits matisos", per "solucionar aquesta situació com més aviat millor", malgrat que les xifres estan "molt per sobre del que l'empresa considera admissible", un punt sobre el qual ha informat a la mateixa Aena.  

Condicions desproporcionades

Eulen ha reiterat "la presentació de nombroses propostes" en contraprestació amb la negativa dels treballadors, fins i tot en ocasions "comunicant als mitjans que no hi hauria cap acord" abans tan sols de començar la negociació

L'empresa critica al comitè que ja digués que no hi hauria acord abans d'alguna reunió

L'empresa ha destacat que la mesura representa un augment mitjà de l'11,5%, "acceptant així aquestes desproporcionades condicions". "En concret, un increment d'un 17,83% per als treballadors de nova contractació i un 8,28% per als antics". 

Cinquè vigilant

El pacte de mediació proposat també incorpora un cinquè vigilant de seguretat per filtre, "cosa que permetrà un increment qualitatiu en el servei", en paraules del secretari general de Treball, Josep Ginesta, que està participant com a mediador en les converses.

El cinquè treballador s'incorporaria a la plantilla entre el març i l'octubre, el període en què augmenta notablement l'activitat en les instal·lacions aeroportuàries, i s'afegiria als 17 filtres disponibles actualment i als tres torns laborals actuals.

La proposta afegeix sumar també una borsa de 25 persones que agafarien el relleu de la plantilla dels controls de seguretat sempre que hagin d'absentar-se del seu lloc. Amb les noves incorporacions, s'arribaria a la xifra de 76 persones, un nombre allunyat tant del que reclamava el comitè de vaga (100) com de la proposta inicial d'Eulen (21).

Segueixen les cues

Les expectatives no són del tot favorables després d'escoltar l'assessor del comitè de vaga, Juan Carlos Giménez, que ha qualificat la proposta d'“insuficient”, per quedar-se allunyada de la demanda de 350 euros que demanaven els treballadors. No obstant, ha emfatitzat que l'assemblea és sobirana i que serà aquest òrgan el que determini si s'accepta l'acord o no en la reunió convocada per dijous al matí. “L'assemblea decidirà, però el comitè és partidari de rebutjar la iniciativa. Imagino que l'assemblea farà el mateix”, ha dit Giménez.

El comitè valora els avanços en temes organitzatius amb un 5è vigilant als filtres

Notícies relacionades

L'assessor veu més factible un consens assembleari en els aspectes relacionats amb l'estructuració laboral i el reforç de personal, però ha insistit que “el tema dels diners serà un problema gran".

Si intensos han sigut els contactes a Treball, també ho han sigut les cues en el servei de control de seguretat de l'aeroport en alguns moments de la jornada, amb esperes que rondaven l'hora en part de la matinada. De fet, els dies de vaga de zel, com aquest dimarts, han sigut, en general, els que han acumulat més problemes en les aglomeracions dels viatgers.