«L'atac al Bus Turístic és un fet preocupant però aïllat»

El regidor de Turisme, Agustí Colom, afirma que parlar de turismofòbia malmet la imatge de Barcelona

zentauroepp39551674 170804200624

zentauroepp39551674 170804200624

3
Es llegeix en minuts
TONI SUST / BARCELONA

Fa 10 dies, membres d’Arran, col·lectiu juvenil afí a la CUP, van atacar un Bus Turístic, van fer pintades al vehicle i, amb algun d’ells encaputxat, van esgrimir una navalla que es va demostrar insuficient: no van aconseguir rebentar les rodes de l’autobús. Van espantar els turistes i van excitar les posicions: s’ha començat a parlar de kale borroka a Barcelona. Alguns mitjans van publicar que els activistes havien cremat l’autobús. Els d’Arran també van punxar rodes de bicicletes de lloguer, com després Endavant, un dels sectors de la CUP. El regidor de Turisme, Agustí Colom, considera que són fets aïllats, però greus. I afirma que no hi ha turismofòbia a la ciutat.

–¿Hi ha un problema d’agressivitat contra els turistes a Barcelona?

–Vull diferenciar actes com el del Bus Turístic i el de la manifestació del Poblenou, en el qual hi va haver actes incívics. En el cas del bus, un grup utilitza mètodes preocupants en l’expressió política de Barcelona. Són actuacions que cal tallar d’arrel perquè no hi hagi un crescendo. Els atacs a hotels no s’han repetit. No es pot traslladar el rebuig al turisme a persones concretes, ciutadans que ens visiten i que es mereixen tot el nostre respecte.

–¿El preocupa que es repeteixin els atacs a busos turístics?

–L’atac al Bus Turístic és una situació que resulta molt preocupant: em va inquietar que hi hagués un encaputxat. Van intentar punxar les rodes de l’autobús però no ho van aconseguir. De totes maneres, va ser un fet aïllat. La dinàmica dels atacs a hotels de fa uns mesos s’havia tallat. Ara bé, que el fet de l’autobús sigui aïllat no significa que no sigui  molt greu. Una altra cosa és que estiguem davant d’un crescendo o que aconseguim aturar-lo.

–¿Se li fa estrany que un grup municipal estigui vinculat amb els responsables del cas del bus?

–Parlem de la CUP, que ho ha reconegut i que l’ha reivindicat. És inadmissible l’ús de la violència. Entenc que això no ho podem qualificar de turismofòbia. Es tracta d’atacs polítics que utilitzen el turisme com podrien utilitzar una altra cosa. Un partit polític no es pot erigir en portaveu del rebuig al turisme. Són mètodes que no només és que siguin rebutjables: és que no poden suscitar cap mena de permissivitat. Ho hem denunciat des del primer moment, quan encara no sabíem que la CUP hi era al darrere.

–¿Han parlat del tema amb la presidenta de la CUP al consistori, María José Lecha?

–Jo no. Ja en tindrem ocasió. Demà comparec a la comissió de Presidència per parlar del tema.

–¿L’actual govern municipal, al situar el turisme i els seus efectes al centre del debat, ha contribuït que aquest tema preocupi més la ciutadania?

–Això és fruit de l’existència real d’un problema. Com també el tenen a Berlín, a París, a Londres i a Amsterdam. La gent expressa aquest malestar. Estaria bé saber com estaríem en aquest moment sense el PEUAT (la regulació que ha frenat la proliferació d’hotels a la zona més turística), sense la lluita contra els pisos turístics il·legals.

–¿Li fa por que el que passa perjudiqui la imatge exterior de Barcelona?

–Evidentment. Hem de ser conscients que crear alarma només generarà mala imatge. Els que esperonen el concepte de turismofòbia ajuden a donar mala imatge a l’exterior. Donar una imatge generalitzada a partir d’un fet, per greu que sigui, no beneficia ningú i no respon a la realitat.

–¿Amb quina activitat econòmica es pot reemplaçar el turisme?

–A Barcelona el turisme representa un 13% del PIB. Per tant, un 87% no està vinculat amb aquest sector. Barcelona no podrà viure mai d’un sol producte. És veritat que el turisme ajudarà a resistir la crisi. Ara que algunes activitats que van perdre força s’estan recuperant, s’ha de redimensionar.

–Molta gent acusa aquest govern municipal d’estar en contra del turisme.

–És el govern que ha encarat més bé aquest fenomen. No encarar el turisme és el que faria que acabés morint d’èxit. Quan valores una cosa, l’has de preservar.

Notícies relacionades

–La Generalitat, amb el conseller d’Empresa, Santi Vila, al capdavant, ha iniciat una ofensiva dialèctica en defensa del turisme en la qual acusa l’ajuntament, sense citar-lo, de flirtejar amb la turismofòbia.

–La política s’ha de portar a terme en positiu. Si la Generalitat es basa a anar en contra del que fa Barcelona, és que no té política turística. Barcelona ha demostrat que es podia fer i s’havia de fer una política turística a la ciutat.