INFRAESTRUCTURES

Aena convoca una reunió per intentar parar in extremis la vaga al Prat

El gestor aeroportuari convoca vigilants i empresa divendres a les nou del matí per negociar

Els vigilants de seguretat de l'aeroport decideixen iniciar el 14 d'agost l'ampliació de l'aturada a les 24 hores

vvargas39535367 el prat de llobregat 03 08 2017 sociedad colas para pasar el170803134504

vvargas39535367 el prat de llobregat 03 08 2017 sociedad colas para pasar el170803134504

2
Es llegeix en minuts
Víctor Vargas Llamas
Víctor Vargas Llamas

Periodista

ver +

Davant la gravetat de la situació, el gestor aeroportuari Aena ha convocat a una reunió aquest divendres a les nou del matí el Comitè de Vaga i l'empresa Eulen per facilitar la negociació entre les dues parts davant l'onada de vagues convocades pels treballadors dels controls de seguretat de l'aeroport del Prat. Aquest divendres comencen les aturades oficials que amenacen de col·lapsar la instal·lació aeroportuària i que es repetiran el 6 i el 7 d'agost.  

I el 14 d'agost és la data que encara pot sacsejar més els plans de milers de persones que tinguin Barcelona com a punt d'origen o retorn dels plans vacacionals. Aquest és el dia en què la vaga dels vigilants de seguretat de l'aeroport del Prat es tornarà indefinida, les 24 hores de servei.

El compte enrere es posa en marxa aquest dijous, perquè els empleats d'Eulen, l'empresa que dona el servei de seguretat a l'aeròdrom barceloní, han registrat els tràmits oficials per estendre les aturades. Després de concretar la formalitat, els portaveus dels empleats han qualificat d'"indignes" les condicions del 90% de serveis mínims imposats per la Delegació del Govern central per a les aturades parcials que comencen aquest divendres.

Aena ha obert dos expedients sancionadors a Eulen, que podrien acabar amb una multa de 150.000 euros per cadascun d'ells. La decisió del gestor aeroportuari es fonamenta "en l'incompliment dels estàndards de qualitat" de l'aeroport a causa de les llargues esperes que pateixen els usuaris des del 24 de juliol passat. Per a Aena, es tracta d'un fet "d'especial gravetat".

Inquietud

La inquietud pels plans vacacionals d'una quantitat ingent de persones també s'estén a l'àmbit institucional. El conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, ha apel·lat a la responsabilitat d'Aena perquè s'impliqui en el conflicte laboral que desencadena la vaga i posar fi així a les extenses cues davant les terminals de les instal·lacions aeroportuàries.

"Instem formalment Aena a participar en aquesta negociació", ha afirmat el dirigent en una entrevista a TV-3. Rull considera "incomprensible" la “desaparició” del Govern, sense que s'hagi postulat per mediar en les negociacions entre els treballadors i la direcció d'Eulen, tal com li reclama la plantilla i tot i ser l'òrgan competent en la gestió dels serveis que es brinden a les instal·lacions del Prat.

"¿S'imagina una vaga de neteja en un hospital en què en les negociacions entre la direcció i els treballadors no hi hagués el mateix hospital?", ha exposat Rull. El conseller ha assegurat que si la gestió del Prat fos responsabilitat de la Generalitat ja s'haurien activat tots els ressorts per prioritzar una negociació i fins i tot un comitè de crisi que agilitzés la resolució del conflicte.

“Si el dia 14 es manté la vaga, demanarem una comissió de seguiment de les administracions implicades”

Jaume Collboni

Alcalde accidental de Barcelona

Negociacions

Notícies relacionades

L'empresa ha presentat un comunicat en què reitera que té la voluntat de “negociar i oferir propostes”, ja que ha anat a “fins en tres ocasions” a les reunions convocades pel mediador laboral, mentre que el comitè de vaga “o no ha comparegut o quan ho ha fet no ha manifestat cap intenció de negociar".

La companyia ha responsabilitzat el comitè de negar-se a negociar en diverses ocasions, de tal manera que “ha abocat els treballadors a haver d'anar a una vaga sense comptar amb l'oportunitat de conèixer les propostes de l'empresa". Eulen ha dit que té constància “a través dels mitjans de comunicació” de l'"escassa assistència" a l'assemblea d'aquest dimecres, inferior al 75% destaca, qüestionant la representativitat d'una trobada en què es va decidir extremar la postura dels empleats davant la vaga.