INFRAESTRUCTURES

Com sobreviure a la vaga de l'aeroport del Prat

EL PERIÓDICO li ofereix una sèrie de recomanacions per atenuar l'impacte de la vaga de seguretat si té previst agafar un vol

zentauroepp39545895 el prat de llobregat 04 08 2017 sociedad colas para pasar el170804083801

zentauroepp39545895 el prat de llobregat 04 08 2017 sociedad colas para pasar el170804083801

3
Es llegeix en minuts
Víctor Vargas Llamas
Víctor Vargas Llamas

Periodista

ver +

Arribada l'hora de les (merescudes) vacances, abans d'emprendre la marxa, atura't un moment per fer les últimes comprovacions de rigor: les persianes abaixades, les maletes preparades, tota la família en perfecte estat de revista, els bitllets d'avió... i no s'oblidi de recórrer a aquest manual de supervivència si preveu sortir des de l'aeroport del Prat, epicentre d'una de les vagues que més maldecaps està ocasionant als passatgers els últims temps. Si fins ara les molèsties venien causades per un excés de zel dels vigilants de seguretat, els convocants de l'aturada, a partir d'aquest divendres, el col·lapse en els controls d'accés a l'aeròdrom promet ser molt més intens pel començament oficial de les interrupcions parcials del servei. Aquí van una sèrie de recomanacions per alleujar el pas pel Prat en la mesura del possible.

Agilitzar burocràcia

Una de les mesures que li poden estalviar una bona estona femt cua té a veure amb la previsió de qui avança gestions per internet i amb el pragmatisme d'aquells que s'atreveixen a viatjar amb una càrrega tan lleugera com resulti possible. Un avantatge indiscutible és la de ficar totes les pertinences en un equipatge de mà i així evitar les aglomeracions davant els taulells. Tant si opta per aquesta opció com si ha de facturar alguna maleta, es pot decantar per les facilitats d'un 'check-in' 'on line', cosa que li permetrà accedir a la porta d'embarcament directament o, en cas de portar maletes, a la cua ràpida prevista per a aquesta finalitat.

Les agències de viatge recomanen presentar-se al Prat quatre hores abans del vol

Avançar l'arribada

No per òbvia, resulta menys recomanable prendre la precaució de presentar-se a les instal·lacions aeroportuàries amb més antelació del que és habitual. Les agències de viatge suggereixen personar-se al Prat quatre hores abans de la sortida del vol, el doble del que és habitual.

Fins que l'aturada no es declari indefinida, el 14 d'agost si no hi ha un acord previ, les vagues parcials es concentraran els divendres, diumenges i dilluns en quatre franges horàries: de 5.30 a 6.30 hores, de 10.30 a 11.30 hores, de 16.30 a 17.30 hores i de 18.30 a 19.30 hores.

Agafar una drecera

A la planta inferior de la T-1, la terminal on més problemes s'estan acumulant per les protestes dels vigilants de seguretat, hi ha diversos accessos d'embarcament molt poc freqüentats. Podrà distingir-los sota els cartells de ‘Sortides vols regionals’, si bé fonts de l'aeroport asseguren que l'accés és per a qualsevol viatger, independentment del destí.

Els usuaris que es desplacin amb nens, poden optar per enfilar l'accés preferent per a famílies, que és a la planta 3 de la T-1 i al primer nivell de la T-2. Com a preferencial és la coneguda com a 'Fast track', un accés restringit a passatgers de primera classe o 'business', així com als que compten amb la targeta or o platí que concedeixen algunes aerolínies als millors clients. Però, ¡atenció!, l'únic cartell que avisa el passatger de la presència d'aquesta via ràpida en els controls de seguretat està equivocat. L'entrada correcta és a l'esquerra de la principal, amb prou feines marcada per un cartell provisional a terra, informa Óscar Hernández.

Penitència administrativa

Fer-se una foto davant d'un rellotge a l'arribar pot ser una prova per demandar AENA

Notícies relacionades

Si passa el pitjor, si vostè i la seva família es queden a terra amb la maleta a la mà, que sàpiga que té tot el dret de presentar una reclamació per no haver pogut agafar el vol a temps. Però no albergui gaires esperances si és davant l'aerolínia, ja que el més probable és que s'eximeixi de qualsevol responsabilitat adduint que el motiu pel qual no ha embarcat a temps no és en cap cas atribuïble a la seva gestió.

Hi ha l'opció d'adreçar demanda contra AENA, en qualitat de gestora de les instal·lacions i, per tant, dels serveis subcontractats, en aquest cas a Eulen. Amb aquest fi, és bona idea que els usuaris es facin una foto en què aparegui una referència horària i la comparteixin per missatgeria instantània o per mail, per comptar amb una prova que acrediti que han perdut el vol tot i arribar a l'aeroport amb prou antelació, segons exposa l'advocat Sebastián Martínez Farriols. També li pot resultar molt útil contractar una assegurança de viatge, les indemnitzacions de la qual cobreixin casuístiques com les d'una vaga.