Els restauradors contraataquen per modificar l'ordenança de terrasses

Presenten una iniciativa legislativa popular recolzada per 22 regidors de l'oposició per forçar una nova normativa

lainz39513627 barcelona    31 07 2017      un hombre con el dorso desnudo 170801152716

lainz39513627 barcelona 31 07 2017 un hombre con el dorso desnudo 170801152716 / JORDI COTRINA

2
Es llegeix en minuts
PATRICIA CASTÁN / BARCELONA

Cansats d’esperar que l’ajuntament decideixi com modificar l’ordenança de terrasses vigent que  ha indignat tant els restauradors de la ciutat, el Gremi de Restauració de Barcelona va fer ahir un pas al davant i va presentar una iniciativa legislativa popular (ILP) per impulsar els canvis fins i tot sense el suport d’Ada Colau. Per fer-ho, compten amb el suport de 22 regidors d’ERC, el grup Demòcrata, el PP i Ciutadans, després de setmanes de negociar el seu aval a la proposta de canvis –«de mínims»– elaborada per la patronal.

La Carta Municipal de Barcelona preveu un mecanisme perquè les entitats de la ciutat puguin proposar que s’aprovin o modifiquin ordenances mitjançant una ILP d’àmbit local. És vinculant i perquè pugui prosperar és necessari comptar amb una majoria de regidors, com és el cas. La proposta es debatrà a la pròxima comissió d’Ecologia, on es votarà la seva admissió a tràmit, que es dona per feta. Després arribarien els tràmits d’aprovació inicial, informació pública i aprovació final, amb l’horitzó que tingui via lliure al ple que se celebrarà el gener del 2018.

TERMINI ESGOTAT / El sector agafa la iniciativa després que s’hagi esgotat el termini inicialment previst (31 de juliol) per arribar a un primer acord consensuat. Lamenten que no hagi sigut el govern qui hagi proposat abans un pacte, per la qual cosa han optat per l’«últim recurs democràtic». Però la maniobra, que s’ha escenificat a l’ajuntament amb la participació de dos restauradors de cada districte, no sembla que hagi molestat l’equip de Colau. Fonts municipals han agafat el document com «un bon punt de partida per arribar a un consens ampli, encara que s’haurà de treballar amb ells».

Aquests vuit punts, que ja va presentar recentment el gremi, suposen per al col·lectiu «acceptar» aspectes de la norma que agraden al sector (com la limitació d’elements a la terrassa, o els horaris generals), amb la condició d’introduir canvis que consideren importants. L’apartat essencial és el de les distàncies, que amb l’actual aplicació estricta ha comportat la retallada o l’eliminació de centenars de terrasses. La patronal defensa uns criteris bàsics però que els tècnics de cada districte els apliquin amb sentit comú, tenint en compte que són territoris molt diferents i no es poden regular només amb cinta mètrica, entre altres.

Notícies relacionades

PROMESES INCOMPLERTES / La nova iniciativa legislativa arriba després de «dos anys de bones paraules, mentre es multiplicaven els restauradors amb la terrassa amenaçada» i amb «promeses incomplertes», ha destacat avui, dimarts, el director del gremi, Roger Pallarols. Amb aquesta finalitat van portar les seves propostes als grups de l’oposició, un per un, i que en línies generals hi estan d’acord. El col·lectiu assegura que en el marc de les negociacions amb l’equip de govern, també creuen «que hi ha coincidències» sobre aquests criteris.

Per tot plegat, esperen que «el govern se sumi a la proposta de modificació» –encara que podria tirar endavant només amb el pes de l’oposició– i l’assumpte es desencalli com més aviat millor. El gremi no està sol en aquesta contesa, ja que té el suport de PIME Comerç, el Consell de Gremis Comertia, la Fundació Barcelona Comerç, Barcelona Oberta i el sindicat UGT.