CONVENI CULTURAL

Barcelona destinarà un pavelló de Montjuïc a exposicions

L'Ajuntament i la Fira pacten el nou ús del Palau Victòria Eugènia de Montjuïc

3
Es llegeix en minuts
Anna Abella / Barcelona

El tinent d’alcalde de Cultura de l’Ajuntament de Barcelona, Jaume Collboni, va comunicar ahir que el consistori ha arribat a un acord amb Fira Barcelona perquè 6.350 metres quadrats del Palau Victòria Eugènia de Montjuïc, avui pràcticament en desús, es destinin a exposicions temporals. L’anunci té un aire de cafè per a tothom, ja que l’espai, que gestionarà l’Institut de Cultura de Barcelona (Icub) i serà operatiu per a la temporada 2018-2019, «estarà al servei de tots els museus de la ciutat, i prioritàriament del MNAC». Així, el centre que dirigeix Pepe Serra s’haurà de replantejar la seva reiterada aspiració d’utilitzar el pròxim pavelló per ampliar la pinacoteca traslladant-hi, precisament, exposicions temporals, l’arxiu, la col·lecció de fotografia i la ­biblioteca.

Serra, present durant l’anunci a la premsa, juntament amb Ferran Barenblit, del Macba, Emmanuel Guigon, del Picasso, Vicenç Villatoro, del CCCB, i la resta de responsables de museus, no va voler fer declaracions, ja que va al·legar que no era el MNAC el que havia convocat ­l’acte.

 El Palau Victòria Eugènia és obra de Josep Puig i Cadafalch i va ser construït entre el 1918 i el 1923, abans de l’Exposició Internacional del 1929. Actualment estava cedit a Fira Barcelona pel consistori com a equipament fins al 2025. La idea de Collboni és que, gràcies a la proximitat del MNAC, del CaixaForum i del Mies van der Rohe, el pavelló es converteixi, va dir, en «el nostre particular Grand Palais», en al·lusió al complex parisenc. Qua aculli grans exposi­cions i permeti a la ciutat tenir «més presència en els circuits internacionals de grans esdeveniments expositius», de l’estil, va apuntar, de la macromostra sobre David Bowie que fins al setembre es pot veure al Museu del Disseny.

Amb 6.350 metres quadrats, serà l’espai més gran destinat a exposi­cions temporals de Barcelona. «El ­Macba compta amb 3.000 metres, i el Disseny Hub, amb 2.500», va assenyalar el tinent d’alcalde, que va afegir que la configuració del recinte fa possible que pugui oferir dues exposicions de forma simultània. La resta del pavelló, que té més de 14.000 metres quadrats, mantindrà la seva funció firal.

La manera com es programaran exposicions i es gestionaran les demandes dels diferents museus i el tracte «prioritari» al MNAC –«per una qüestió lògica de proximitat física»– «s’anirà veient» a mesura que sorgeixi. «A l’equip de govern li agrada fer el camí caminant», va comentar Collboni.

2,5 MILIONS D’EUROS

Al setembre es firmarà el conveni per a la cessió i l’ús compartit dels espais –amb una vigència de quatre anys, prorrogable a quatre més– entre Fira Barcelona i l’ajuntament. L’Icub, que s’encarregarà del manteniment, transferirà 2,5 milions d’euros per a les obres de condicionament i remodelació de tot el pavelló. Ara hi ha un avantprojecte, i després de l’estiu es traurà a concurs i s’adjudicaran les obres.

Notícies relacionades

Davant la vella idea de convertir aquesta zona de Montjuïc en «la muntanya» o «l’esplanada dels museus», com un potent focus cultural, d’anteriors governs municipals, Collboni va considerar que «se n’ha parlat molt i no s’ha fet res». «Hi ha un debat pendent de totes les institu­cions amb Fira Barelona», va admetre, però amb aquesta iniciativa l’Icub fa un pas per «recuperar i rehabilitar espais per a usos culturals».

En el projecte de «l’esplanada dels museus», impulsat durant el mandat de l’alcalde Xavier Trias, també s’hi incloïa recuperar el pavelló d’Alfons XIII, davant del de Victòria Eugènia. Però la inversió que requeria era tan elevada, de més 150 mi­lions, que l’actual alcaldessa, Ada Colau, el va paralitzar. Entre els diversos usos dels quals es va parlar figuren el Centre Nacional de Fotografia, el d’Arquitectura, una prolongació del MNAC o la col·lecció catalana de la baronessa Thyssen, que fa uns dies va anunciar que portarà a Sant Feliu de Guíxols.