Arran reivindica l'atac al bus turístic de Barcelona

L'organització juvenil afí a la CUP afirma que actua "contra el model que converteix el país en un parc d'atraccions"

Colau anuncia que l'ajuntament denunciarà els fets, després de ser criticada per haver-los silenciat

busturistic

busturistic

2
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / BARCELONA

L'organització juvenil de l’esquerra independentista Arran, afí a la CUP,  ha reivindicat en un comunicat l’atac per part de quatre encaputxats a l’autobús turístic que va tenir lloc dijous a Barcelona. Poc després, l’alcaldessa Ada Colau va afirmar en un tuit que l’ajuntament denunciarà els fets, encara que el grup municipal Demòcrata ja havia criticat amb duresa que el consistori hagués ocultat l’incident.

A Twitter, Colau va assegurar ahir que ha demanat un informe del que ha passat i va afegir que «protestar pel turisme no pot passar mai per intimidar persones ni malmetre equipaments». Hores abans, la regidora Sònia Recasens havia exigit a Colau que condemnés «enèrgicament» els fets i que depurés responsabilitats per haver-los silenciat, com també que traspassi les seves competències en seguretat a un regidor que s’hi «dediqui de manera exclusiva». També la va acusar de confondre «activisme amb actes vandàlics» i d’alimentar la turismofòbia.

Les crítiques arriben després que el regidor de Turisme, Agustí Colom, es limités a comentar dissabte –després de transcendir la notícia– que es tractava «de fets aïllats», com els registrats com a mínim en tres hotels el maig passat.

El conseller d’Empresa, Santi Vila, va qualificar el succés d’«intolerable» i va tuitejar que la Generalitat estudiarà accions legals contra els seus autors.

Els atacants van escriure una pintada al Bus Turístic, a tocar del Camp Nou, i en van punxar una roda, com es veu en el vídeo que l’organització Arran va penjar ahir a internet. A la gravació denuncien la massificació en diverses zones de la ciutat.

«EL TURISME MATA» / «¡No és turismofòbia, és autodefensa contra el barricidi!», proclama Arran en un missatge a Twitter, en els quals treu pit per l’atac a l’autobús turístic. Al comunicat d’ahir expliquen que amb l’acció van actuar «en legítima defensa contra un model que ens vol esclaves i converteix el país en un parc d’atraccions que únicament beneficia la burgesia i el capital».

Notícies relacionades

Segons el col·lectiu, «el turisme massiu mata els barris, destrueix el territori i condemna a la misèria la classe treballadora», per la qual cosa l’organització lluita «contra un model turístic depredador» i «assassí» que «genera llocs de treball precaris i temporals, que gentrifica les ciutats i només genera beneficis per a uns quants».

L'acció s'emmarca en un "gran cicle de mobilitzacions als Països Catalans contra el turisme massiu". La relacionen amb una altra que es va portar a terme a Palma i l'ocupació d'un pis turístic a València fa unes setmanes.