MOSSOS I GUÀRDIA URBANA

El número 22 del carrer d'En Roig: La narcofinca del Raval

Mossos i Urbana han desmantellat aquesta setmana quatre domicilis ocupats per traficants a Ciutat Vella

Nova batuda contra pisos de droga al Raval / VÍDEO: GUILLEM SÀNCHEZ

3
Es llegeix en minuts
Guillem Sànchez / Barcelona

Cap família ha resistit l’avanç de la droga per l’escala del número 22 del carrer d’En Roig. «Abans aquí hi vivien més de 25 persones, avui no hi queda ningú», explica el Josep, propietari del local ubicat als baixos d’un bloc de vivendes sobre el qual s’ha acarnissat la plaga de narcopisos que castiga el Raval de Barcelona.

En aquesta finca, els camells i els toxicòmans ja no són un problema de seguretat per als veïns de l’escala. Senzillament perquè ja no queden veïns. L’edifici sencer fa mesos que s’ha convertit en un vaixell fantasma que ha embarrancat al cor del Raval.

Ahir, els Mossos d’Esquadra i la Guàrdia Urbana van entrar a la finca per tapiar un dels tres pisos que segueixen en mans de traficants. En van recuperar un, el que s’havia convertit en una sala que els toxicòmans feien servir per punxar-se. Els altres dos segueixen funcionant com a punts de venda, sobretot d’heroïna.

El primer que havien de fer ahir al matí els investigadors que travessaven el llindar del número 22 era parar atenció per on trepitjaven. A  l’escala hi havia diverses xeringues usades. I, just abans d’arribar al primer replà, aguantar la respiració per contenir les arcades que provocaven les restes d’excrements humans ennegrits sobre el terra.

A les dues primeres plantes hi ha els tres domicilis que seguien en mans de traficants. Després de l’operació segueixen quedant-ne dos. El replà dels dos pisos superiors s’ha convertit en un lloc que fan servir per viure persones sense sostre. Els últims inquilins, l’expressió més crua de la vulnerabilitat, han col·locat barreres físiques amb malles de matalàs i cartrons que utilitzen per parcel·lar l’escala. Al terrat, els veïns del bloc contigu han aixecat un mur per impedir que envaeixin també el seu sostre comunitari.

El que es pregunta el Josep és com ha pogut degradar-se fins a aquest punt un bloc de vivendes que fins no fa tant era la llar de diverses famílies.

«El que està passant aquí no té una solució fàcil», reconeix un comandament policial. Al barri del Raval, cada vegada hi ha més pisos buits en mans de bancs. Carlos, un altre veí, explica que a la finca d’En Roig, els narcopisos són propietat d’entitats financeres i d’un «fons voltor». Això és part rellevant del problema. Si després del pas dels policies no arriba l’amo per tapiar la porta, els camells triguen «hores» a reconquistar l’espai, assegura el Josep. Els bancs o els grups d’inversors no col·laboren i això extingeix de seguida la utilitat de les accions policials.

Setmanes de vigilància 

«Cada setmana s’estan fent entrades en pisos d’aquest barri», explica un mosso. Darrere de cada registre hi ha setmanes de vigilàncies sense les quals resulta gairebé impossible aconseguir una ordre judicial que permeti als policies posar un peu per la força dins d’una propietat ocupada. «Crec que els veïns entenen que fem tot el que podem», assegura.

Notícies relacionades

Els primers que saben que per als investigadors les ordres judicials no són senzilles d’obtenir són els mateixos camells, que «s’emparen» en el principi d’inviolabilitat del domicili per traficar «sense cap dissimulació», avisa un comandament policial de la Urbana.

Al 22 del carrer d’En Roig va arrencar fa algunes setmanes una mobilització veïnal que s’ha contagiat a altres carrers, com el de Riereta. Fa un any i mig, unes protestes similars van acabar tràgicament al barri del Besòs quan dos traficants es van encarar amb els veïns i van acabar matant Cristian, un home de 30 anys, apunyalat mentre es prenia una cervesa.