ANUNCI MUNICIPAL

Airbnb es compromet a retirar més de 1.000 pisos il·legals aquest agost, segons el consistori

L'Ajuntament de Barcelona preveu que no es puguin publicitar pisos sense llicència abans d'acabar l'any

36401809 59

36401809 59 / JOHN MACDOUGALL (AFP)

1
Es llegeix en minuts

La tinenta d’alcalde d’Ecologia, ­Urbanisme i Mobilitat de Barcelona, ­Janet Sanz, va afirmar ahir que ­­Airbnb s’ha compromès a retirar de la seva pàgina web, en un termini màxim d’un mes, els 1.036 pisos turístics il·legals amb ordres de cessament que l’ajuntament li va exigir la setmana passada. Sanz va fer aquest anunci en una roda de premsa a la qual també va assistir el regidor Agustí Colom i que es va pro­duir poc després d’una reunió entre la plataforma i el consistori.

«El punt d’inflexió que s’ha produït es concreta avui [per ahir] amb una cosa tangible», va destacar Sanz, que va afegir que hi ha una voluntat que fins ara no havia existit per part d’Airbnb, que és la de complir la llei, en paraules de la tinenta d’alcalde. També va ressaltar que el següent pas serà que la plataforma desenvolupi un software que obligui a introduir el nombre de llicència legal del pis abans que es publiciti i que instauri un «mecanisme àgil» mitjançant el qual l’ajuntament comprovi aquests números i, en cas que siguin incorrectes, ho comuniqui a la plataforma i aquesta el retiri.

Notícies relacionades

Colom, per la seva banda, va concretar que aquest número [el de la llicència] ja apareix en el 40% dels pisos a Airbnb, mentre que en altres plataformes aquesta xifra puja a més del 90%. «No hi ha cap argument perquè no pugui arribar al 100%», va defensar Colom.

Per habitacions

Els dos regidors també van recordar que hi ha diferèn­cies entre aquests casos i les vivendes que es comparteixen llogant habitacions, que preveu regular tant la Generalitat com l’ajuntament, segons Sanz. Respecte a si és possible que els pisos il·legals comencin a oferir-los per habitacions per saltar-se el nou sistema, els responsables municipals van afirmar que hi ha mètodes per controlar aquesta eventualitat: per llogar habitacions, l’amfitrió ha d’estar empadronat a la vivenda, per tant un mateix ­operador només podria oferir un pis, que a més no podria publici­tar-se com una vivenda sencera, fet que limitaria els turistes interessats si busquen aquesta modalitat, va dir Colom.