EL CRIM DELS URBANS

"La destral estava plena de sang i ell, amb esquitxades a la cara"

EL PERIÓDICO ha tingut accés a les declaracions dels urbans empresonats per matar un company

Els dos agents acusats, Rosa Peral i Albert López, es van acusar mútuament davant la jutge del cas

Declaracions transcrites de Rosa i Alberto  / periodico

3
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

«Quan era a dalt vaig començar a sentir molts cops. Molt forts. No sé quants. I molt continus. (...) El vaig veure amb un buf tapant-se [amb una mà assenyala fins gairebé els ulls] i amb una destral a la mà i amb uns guants de jardineria. La destral estava plena de sang i ell, amb la cara esquitxada». Era la matinada de l’1 al 2 del maig passat. Són paraules de Rosa Peral, la guàrdia urbana de Barcelona empresonada juntament amb un company, Albert López, com a presumptes autors de l’assassinat d’un tercer agent, Pedro. EL PERIÓDICO ha tingut accés a la declaració judicial dels dos acusats en què tots dos es culpen l’un a l’altre de la mort.

La Rosa explica que l’1 de maig passat, l’Albert, amb qui havia mantingut abans relacions sexuals esporàdiques, li va enviar diversos missatges dient-li que volia anar a casa, on era amb el seu nòvio, Pedro, per parlar. Ella li va contestar d’entrada que no, però al final li va dir que s’hi acostés més tard, quan la parella estigués dormint. L’acusat es va presentar de matinada al seu xalet d’una urbanització de Vilanova i la Geltrú. «Va saltar la tanca», relata la dona. Ella va sortir a trobar-lo. «Portava la seva arma reglamentària», recorda. Ell va entrar a la vivenda. Ella es va refugiar al pis de dalt, espantada, declara. Després d’escoltar els cops, va treure el cap i va veure l’Albert amb la destral, amb el mànec groc, a la mà. «Jo vaig seguir escoltant cops. I com entrava i sortia [Albert] de la casa», insisteix.

La Rosa explica que després de l’assassinat del Pedro, l’Albert la va amenaçar dient-li que fes tot el que  li ordenava o faria mal a les seves filles. «A partir d’ara faràs el que jo digui», sosté que li va dir, si no «vindré  a buscar-te a tu i a les teves filles». Li va ordenar que netegés la sang de terra.

L’agent concreta que quan l’Albert va abandonar la casa perquè tenia un judici, ella va veure una motxilla. A dins hi havia la destral «amb la nansa groga i tacada de sang i amb la punta trencada». Hi havia molts guants de jardineria. «La motxilla tenia l’etiqueta de nova». I afirma: «Em va dir que no l’obrís, però ho vaig fer». També que no li digués res a ningú i que no fes trucades.

L’Albert va tornar a la vivenda al migdia. La Rosa explica que l’agent la va comminar a agafar el cotxe del Pedro i que el seguís. Quan van arribar a un camí al pantà de Foix, van parar. «Va treure dos bidons de gasolina», declara la dona. Ella va baixar del cotxe i va anar cap a la carretera. «Vaig sentir una explosió molt forta», relata. El vehicle va aparèixer calcinat dies després. Al maleter hi havia el cadàver del Pedro. La motxilla la va tirar l’Albert, segons aquesta versió, en un descampat. Els Mossos no l’han trobat.

Segons la Rosa, l’Albert no aguantava que ella volgués casar-se amb el Pedro i que aquest, fins i tot, li regalés un anell de promesa. «Té una obsessió amb mi», afirma. «L’Albert em va dir: ‘Vull una família i me la donaràs’». «A l’Albert el matava que volgués casar-me amb el Pedro», repeteix, per afegir que l’agent pres també li va voler regalar un anell que ella va rebutjar. «Allò s’ho va prendre molt malament», precisa. A més, detalla que l’acusat té un quadro a casa on surt ella i que li va arribar a comentar un dia que havia matat dos vagabunds.

L’altra versió

Notícies relacionades

La versió de l’Albert és ben diferent. L’urbà afirma que la Rosa li va trucar l’1 de maig perquè «havia discutit» amb el seu nòvio Pedro. «Estava molt nerviosa, plorant i em va demanar si podia anar-hi», assegura. De matinada, la dona va tornar a comunicar-se amb ell i li va dir que hi anés llavors, que Pedro s’havia adormit.

Quan va arribar a la casa, l’agent va estar parlant amb ella al pati i se’n va anar. L’endemà, relata l’Albert, la Rosa li va tornar a trucar «molt histèrica». Estant a la casa, la dona va obrir el maleter del cotxe de Pedro, on hi havia el cos. Gotejava sang. «Ella és molt manipuladora i aconsegueix convèncer-me», recorda l’home. Ell va anar a comprar gasolina i el va ajudar a traslladar el cadàver. Això sí, l’acusa a ella de cremar el cotxe.