SANCIÓ

Barcelona exigeix a FCC set milions per incomplir el contracte de neteja i residus

L'ajuntament ha desestimat les al·legacions de l'empresa, que encara pot presentar un recurs

fcosculluela17559693 fcc170718114436

fcosculluela17559693 fcc170718114436

2
Es llegeix en minuts
TONI SUST / BARCELONA

L’Ajuntament de Barcelona va anunciar ahir que preveu imposar el pagament de més de set milions d’euros a Fomento de Construcciones y Contratas (FCC) per incompliment del contracte de neteja i recollida de residus. D’aquesta quantitat, 5.051.610 euros corresponen a dues sancions, i 2.120.775 euros es reclamen a la firma per rescabalament pels serveis no prestats i per danys i perjudicis.

El tinent d’alcalde de Drets de Ciutadania, Participació i Transparència, Jaume Asens, que va anunciar el procediment sancionador acompanyat pel comissionat d’Ecologia, Frederic Ximeno, va assegurar que l’empresa FCC va recórrer a «una trama organitzada que ha saquejat de forma continuada», i va justificar l’actual decisió del consistori per l’objectiu de mostrar «confiança i contundència» a la ciutadania. «Serem implacables», va afegir Asens sobre la persecució d’irregularitats d’aquest tipus.

INTERVENCIÓ JUDICIAL

La sanció anunciada ha de ser ratificada pel ple municipal del pròxim divendres, i si fos així, l’empresa podria presentar un recurs. L’assumpte arribaria llavors a l’àmbit judicial. «És probable que acabem als tribunals», va declarar Asens, que va aclarir que el consistori ja havia informat FCC de la proposta de sanció i que l’empresa ja havia presentat al·legacions, tot i que l’ajuntament les va desestimar.

Els fets que han donat peu a una investigació municipal i a la sanció anunciada van tenir lloc entre el 2013 i el 2015, a Gràcia i a l’esquerra de l’Eixample, on l’empresa, segons el consistori, facturava entre vuit i nou operaris més dels que realment feien la feina i manipulava la recollida de residus amb l’objectiu de lucrar-se.

La societat cobra per trams, i quan salta de l’un a l’altre redueix els seus ingressos. Per evitar-ho, manipulava les dades per no quedar-se per sota d’aquests límits. Una operació que va afectar  entre 32 i 43 tones de les 18.800 que es recullen selectivament cada any. Malgrat que en percentatge això significa només el 0,22%, el consistori considera que és de la màxima gravetat i que afecta «molt negativament» les polítiques de reciclatge, ja que provoca que molts ciutadans no creguin que realment aquest reciclatge s’estigui portant a terme.

La fiscalia investiga els fets.  Si hi troba delicte, l'ajuntament sospesarà anul·lar el contracte

NETEJA I RESIDUS

Notícies relacionades

En l’àmbit de la neteja, el consistori sanciona FCC per falsejar les prestacions consignades pel contractista en el document de cobrament; per fer modificacions de serveis sense causa prevista ni notificació prèvia, i per utilitzar sistemes de treball, materials i màquines diferents de les acordades en el contracte. En l’àmbit de la recollida de residus, l’ajuntament responsabilitza l’empresa de no entregar a les plantes de tractament tots els residus recollits, de no respectar la separació en fraccions i de modificar un servei sense notificació prèvia ni motiu.

CONTENIDORS CREMATS

Aquests fets estan sent investigats per la fiscalia, que també té sobre la taula una altra presumpta irregularitat que afecta a Fomento de Construcciones y Contratas: durant la vaga del 14 de novembre del 2012, l’empresa va informar el consistori que un total de 72 contenidors havien sigut cremats a causa dels disturbis registrats, quan en realitat només en van cremar 47. Aquesta xifra es va incrementar, presumptament, per obtenir més diners. Contactada per aquest diari, l’empresa va declinar fer declaracions. H