PROJECTE POLÈMIC AL RAVAL

L'Ajuntament de BCN no donarà finalment la llicència a l'hotel de luxe de Drassanes

La regidora Janet Sanz basa la decisió en la sentència del TSJC que anul·la el pla d'usos de Ciutat Vella de Trias del 2013

El promotor feia tot el mandat que esperava el vistiplau municipal al seu pla, i Colau el mateix temps buscant com parar-lo

icoy34919209 hotel drassanes170504170611

icoy34919209 hotel drassanes170504170611 / JORDI COTRINA

3
Es llegeix en minuts
HELENA LÓPEZ / BARCELONA

Després de mesos buscant amb insistència entre papers i expedients la manera de fer-ho, la tinenta d’alcalde d’Urbanisme, Janet Sanz, va assegurar ahir que el govern municipal no donarà la llicència per construir el doble hotel de luxe de les Drassanes. La perseguida decisió arriba després que una sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) hagi anul·lat el pla d’usos de Ciutat Vella aprovat en el mandat de CiU (precisament per obrir la porta a aquest tipus de llicències).

Sanz va explicar que la sentència és «demolidora i claríssima», i que el canvi del pla ara anul·lat estava pensat «per fomentar la construcció d’hotels i contra l’interès públic i els veïns del barri».

«La sentència diu que el que estigui en tràmit no ha d’obtenir llicència i que el que l’ha obtingut no hauria d’haver-la obtingut», va expressar contundent la regidora, que va afirmar que l’ajuntament estudia «l’abast de la sentència» per veure si hi ha algun projecte que podria haver obtingut llicència des que la modificació es va impulsar, el 2013.

«UN NYAP» / Sanz va insistir que, a l’anul·lar-se els canvis en el pla d’usos, la norma per donar o no la llicència de l’hotel de les Drassanes és el pla del 2010 impulsat per Itziar González, que veta la construcció de l’hotel. «El pla de CiU és un nyap que mostra que els plantejaments mal fets poden costar diners a la ciutat», va concloure.

La regidora de Ciutat Vella, Gala Pin, una de les persones que ha batallat més per aturar l’hotel, va celebrar la decisió i va recordar que el projecte ha reunit «un gran nombre de denúncies veïnals». Sobre si la sentència també tindria efecte a l’hotel del Rec Comtal, amb les obres a punt d’acabar, va dir que el govern estudiarà «cas per cas».

Després de moltes mobilitzacions, la plataforma Salvem les Drassanes –contrària a l’enèsim hotel al districte amb més pressió turística– va presentar al juny un dossier a l’Oficina Antifrau perquè investigués l’operació dels polèmics solars des de la primera venda, el 1999.

La plataforma feia mesos que denunciava que els serveis del consistori posaven «seriosos obstacles» per a l’accés «a tot l’expedient del projecte d’hotel Praktik Drassanes» i insistien en «falta de transparència flagrant» i incompliment del mandat legal que obliga a facilitar còpies dels instruments de planejament i gestió urbanístics vigents a qui els sol·liciti.

Els veïns contraris a les obres han insistit sempre que el projecte «manté greus incompliments respecte

Notícies relacionades

de la modificació del PERI aprovat l’any 2003». El principal, la desaparició de la reserva del 25% de vivenda protegida.

La cadena hotelera Praktik va titllar el tracte de l’ajuntament de «prepotent i incorrecte». «La sentència per la qual es pretén denegar les llicències no és ferma, a data d’avui, ni, per tant, pot tenir efectes. L’atorgament de llicència és un acte reglat. L’ajuntament no té discrecionalitat per no atorgar-ne ni pot supeditar-ne l’atorgament a conveniències polítiques sobrevingudes», va afegir.

Un solar amb història

Els terrenys on es projectaven els hotels estaven reservats a vivenda social pel pla especial de reforma interior del Raval del 1985. La cooperativa de vivenda de la UGT va comprar el solar, davant la sala de venipunció Baluard, el 1999 per 588.931 euros per fer-hi pisos socials –llavors allà no s’hi podia construir res més–, cosa que mai va succeir. El 2003, es va canviar el pla i el terreny va passar a tenir només el 25% reservat a vivenda social. UGT va vendre el sòl ja liberalitzat a un promotor per 2,3 milions.