DELICTE D'ODI

Dos joves s'enfronten a dos anys de presó per agredir un sensesostre a Barcelona

L'agressió va ser gravada per les càmeres de seguretat de l'oficina bancària on dormia la víctima

3
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El fiscal demana dos anys de presó per a dos joves acusats de clavar tres cops de puny a un sensesostre que passava la nit en una oficina bancària del carrer Viladomat de Bar-celona, en un cas d’aporòfobia en què tots dos van humiliar i van denigrar la víctima per la seva extrema pobresa i el seu elevat grau de vulnerabilitat.

El fiscal de Serveis de Delictes d’Odi i Discriminació, Miguel Ángel Aguilar, acusa els dos joves d’un delicte contra la integritat moral, amb l’agreujant d’abús de superioritat, i un delicte lleu (les antigues faltes) de lesions i, a més de la pena de presó, demana per a ells una multa de 1.620 euros i que indemnitzin la víctima amb 500 euros per les lesions sofertes i amb 3.000 euros pel dany moral causat. També reclama que es prohibeixi als dos investigats comunicar-se per qualsevol mitjà o procediment amb la víctima, Manuel, així com acostar-se a ell en un radi de 1.000 metres. Tot això durant quatre anys.

L’agressió, que va ser gravada per les càmeres de seguretat de l’oficina de Caixabank, va tenir lloc a les 05.58 hores del 9 d’octubre del 2016 en una sucursal situada al número 225 del carrer de Viladomat de Barcelona, on el sensesostre, que viu al carrer des de fa quatre anys, estava dormint.

EMPENTA I COPS DE PUNY / Els dos joves, David i Jaime, tots dos de nacionalitat espanyola, van picar insistentment a la porta de l’oficina per poder accedir al caixer automàtic, ja que l’oficina estava tancada, fins que van aconseguir que el sensesostre els obrís. Els dos acusats van entrar a l’habitacle simultàniament. Tot just fer-ho i sense dir ni una paraula, David li va donar a la víctima una forta empenta i un cop de puny a l’ull esquerre, que el va fer caure a terra, segons el fiscal. 

Quan l’indigent intentava aixecar-se, David li va donar dos cops de puny més a la cara. Mentrestant Jaime, l’altre acusat, reia i no feia cap gest per intentar impedir l’agressió protagonitzada pel seu amic, i va arribar a l’extrem de reforçar «la situació de por generada» dient-li en un to desafiador i intimidatori: «En un moment s’acaba tot».

Per la fiscalia barcelonina, els dos joves van actuar amb ànim no només de menyscabar la integritat física del sensesostre, sinó també d’humiliar-lo i denigrar-lo per la seva situació de vulnerabilitat derivada de la seva extrema pobresa, aprofitant la soledat de la víctima i que l’oficina bancària on es va produir l’agressió estava tancada al públic.

Notícies relacionades

En el seu escrit d’acusació, el fiscal remarca que el sensesostre agredit i vexat viu des de fa quatre anys al carrer i la seva situació personal és «de gran vulnerabilitat». No només pel fet de no tenir llar, feina i suport familiar, sinó també per haver patit malalties que li suposen importants limitacions. Així, està cec de l’ull dret i conserva només el 40% de la visió de l’ull esquerre, precisament en el que va rebre els cops de puny. A més a més, té dificultats de parla perquè ha patit un càncer de llengua.

PRECEDENT / Al març, l’Audiència de Barcelona va confirmar la pena de dos anys de presó per a un jove condemnat per un cas similar. En aquest supòsit, l’acusat va agredir, va insultar una indigent que dormia al carrer al costat d’un caixer automàtic i li va escopir a la cara. La condemna va ser més dura perquè es va aprofitar de l’«extrema vulnerabilitat» de la víctima, a la vegada que va actuar «mogut pel menyspreu que sentia envers les persones sense llar». El tribunal va rebutjar el recurs de l’acusat –va al·legar que no tenia intenció d’atemptar contra la dignitat de la dona– i va avalar la condemna del jutjat penal.