ESTRATÈGIA MUNICIPAL

Barcelona invertirà 15,3 milions per dinamitzar el barri de la Marina de Montjuïc

L'ajuntament crearà un espai de capacitació professional, impulsarà un pol educatiu i millorarà l'accessibilitat

Pedagogia, ocupació i esport, les grans prioritats per a una població amb un 4% de veïns amb estudis superiors

vvargas39152662 vista aerea del barrio de la marina y el polvorin foto ajunt170703141206

vvargas39152662 vista aerea del barrio de la marina y el polvorin foto ajunt170703141206

3
Es llegeix en minuts
Víctor Vargas Llamas
Víctor Vargas Llamas

Periodista

ver +

L’Ajuntament de Barcelona invertirà 15,3 milions d’euros als barris de la Marina del Port i la Marina del Prat Vermell, amb la finalitat de transformar l’entorn a partir de la millora de les perspectives socioeconòmiques i de cohesió urbana d’aquests nuclis del districte de Sants-Montjuïc. La mesura, que se circumscriu en l’estratègia del pla de barris del consistori, focalitzarà les seves accions en l’impuls d’un pol educatiu, la creació d’un espai de capacitació professional i la millora en l’accessibilitat d’un territori on l’orografia representa un dels principals hàndicaps en el dia a dia del veïnat.

La regidora del districte, Laura Pérez, va subratllar que ja s’han portat a terme el 15% dels treballs de millores, que se centraran en aspectes relacionats amb l’educació, l’ocupació i l’esport, les grans prioritats per a una població eminentment jove, però amb tot just el 4% de veïns que presenten estudis superiors. 

Aquest projecte pretén, així mateix, reforçar el vincle entre els diferents nuclis territorials de la zona: el Polvorí, Can Clos, Port, Estrelles Altes, Eduard Aunós, la Vinya, Plus Ultra, Sant Cristòfol i la Colònia Santiveri. 

PRIORITARIS / Pérez va destacar que es tracta de dos barris «prioritaris per al govern municipal», alhora que va destacar la intervenció d’entitats veïnals amb profund arrelament entre els habitants per a la definició de l’estratègia a desenvolupar sobre el terreny. Una manera de ponderar les condicions de vida entre els diferents espais de la capital catalana, segons va subratllar. «La intenció és posar tots els instruments municipals a disposició d’aquells barris que presenten indicadors negatius en comparació amb altres zones de la ciutat», va destacar la dirigent.

Instruments que es dinamitzaran per a la dignificació de l’espai    públic, l’optimització de l’economia social i sostenible, així com els recursos per incrementar l’ocupació, amb menció especial per al treball comunitari. Els recursos també es destinaran al reforç pedagògic i de les activitats d’oci, així com la implementació de mitjans per millorar les condicions de la infància, l’adolescència i la joventut.

El consistori centrarà una part dels seus esforços a millorar les quotes d’ocupació dels col·lectius més vulnerables, com aturats de llarga durada i joves en risc d’exclusió social. Per articular totes aquestes estratègies, el barri disposarà d’un nou espai de capacitació professional en què es desenvoluparan programes de foment de l’ocupació i la formació professional, així com intervencions per combatre la feminització de la pobresa, avalant projectes de preemprenedoria, especialment per a iniciatives col·lectives de dones en situació de fragilitat econòmica. 

El centre emfatitzarà les funcions d’acompanyament i formació per a «la creació i consolidació de projectes d’economia social i solidària al barri», segons destaca el consistori. Aquest projecte contempla la dinamització i enfortiment de l’activitat industrial del barri i del seu entorn, mitjançant un pla de treball que comptarà amb la intervenció del Grup de Desenvolupament Econòmic de la Marina. 

En l’àmbit pedagògic, la injecció pressupostària disposa l’«impuls d’un nou projecte educatiu» a l’escola Enric Granados amb la finalitat de reforçar l’acció que ja estan desenvolupant al barri els col·legis Can Clos i Bàrkeno, i l’institut Montjuïc. El pla preveu, així mateix, la dinamització de l’educació en l’oci, col·locant el focus sobre «les activitats culturals, les arts escèniques i l’esport», sempre amb la voluntat de «millorar i reforçar les seves futures capacitats» en els àmbits personal, emocional i professional, segons ha exposat el consistori en un comunicat. 

Notícies relacionades

MILLORES EN LA CONNECTIVITAT / Un dels mals endèmics de la Marina és la seva abrupta disposició orogràfica, un aspecte que degrada la presència d’alguns espais, deteriora la convivència i dificulta els desplaçaments, tant al mateix barri com en relació amb la resta de la ciutat. Per esmenar aquest hàndicap, s’habilitaran diversos ascensors que connectaran el Polvorí amb la resta del barri, i d’aquesta manera es millorarà la connectivitat per als veïns de l’entorn. 

El pla municipal també preveu la construcció de superfícies esportives per a la pràctica de l’esport a l’aire lliure i la remodelació d’espais públics l’aspecte dels quals ha quedat sensiblement desmillorat amb el pas dels anys, com els jardins de la Mediterrània i la Colònia Santiveri.