On Catalunya

La revetlla del segle

jcarbo39032004 revetlla170624175028 / RICARD FADRIQUE

jcarbo39032004 revetlla170624175028
jcarbo39032007 revetlla170624175126
jcarbo39032016 revetlla170624175146
jcarbo39032024 revetlla170624175159
playa1

/

4
Es llegeix en minuts
BEATRIZ PÉREZ / BARCELONA

«New York, New York, I want to wake up in a city that never sleeps…» («Nova York, Nova York, vull despertar-me en una ciutat que no dorm mai…»). El discjòquei de la revetlla del carrer de Santa Carolina (entre Padilla i Castillejos), al Baix Guinardó, obre el ball amb la cançó de Frank Sinatra. Les primeres parelles es llancen a ballar. Encara no és mitjanit, però Barcelona sencera fa hores que està immersa en la celebració de Sant Joan. Sopars populars, fogueres, petards, focs artificials i música: la ciutat no dorm durant la nit més curta de l’any.

I si alguna cosa ha marcat aquest any la revetlla a Barcelona ha sigut la calor. La nit del 23 al 24 de juny va ser la més calorosa de l’últim segle: les temperatures no van baixar a Barcelona dels 25 graus, mentre que en els últims 40 anys la mitjana ha sigut de 17. Segons l’estació meteorològica del Raval, la temperatura mitjana va ser de 27,8 graus. De fet, Sant Joan ha coincidit amb el punt àlgid de l’onada de calor que va començar el 10 de juny i que, en principi, començarà a remetre a partir de demà fins als valors normals de l’època.

Tot i això, l’ànim de la revetlla del Baix Guinardó sembla que no fa cas de la calor i cada vegada són més els veïns que es llancen a ballar. Una d’elles és María del Mar Abrines, de 29 anys, que mou els peus al ritme de Los Manolos: «All my loving, nai no nai no na…». «Aquestes revetlles fan molt barri, encara que la música és força millorable», opina la jove, que reconeix que pensava buscar una festa on hi hagués música de Ska-P i que ha acabat en aquesta per culpa de les seves amigues.

‘HITS’ DE L’ESTIU

No cal dir que en aquesta celebració del carrer de Santa Carolina no hi falten els 'hits' de l’estiu: 'Despacito', de Luis Fonsi, i 'Súbeme la radio', d’Enrique Iglesias, que, barrejats amb cançons com 'Chiquillo', d’Encarnita Polo, sonen a tot drap fins a les tres de la matinada. «Entenc que això només és una vegada a l’any, així que m’uneixo a la festa», comenta Patricia Rodrigo, veïna del carrer de Padilla, que té el pis just al davant de l’escenari. L’endemà treballa, així que espera poder dormir «en algun moment».    

A prop seu un grup de nens remenen una bossa. Al darrere, algú llança un petard i un d’ells es gira tot seguit i apunta al focus del soroll amb una pistola que es treu de la butxaca. «És de mentida», aclareix per si hi hagués dubtes. Amb diferents carrers tallats, el sector infantil és el que s’ho passa més bé en les revetlles dels barris. Aquest Sant Joan hi ha hagut un total de 56 revetlles i 27 fogueres a tot Barcelona.

I algunes persones aprofiten la màgia de la nit per intentar fer realitat els seus somnis, com ara Marga Febrer, de 29 anys, que assegura haver anat al Baix Guinardó per «conquistar una noia» que, lamentablement, «ja està ocupada». «No m’agraden les aglomeracions i sabia que seria una revetlla senzilla», comenta, més seriós.

PLATGES

Notícies relacionades

Les revetlles potser són un dels pocs espais de Barcelona lliures de guiris. Els turistes acostumen a optar per les platges de la ciutat, on també es reuneixen la majoria dels joves. Aquest Sant Joan va aplegar a les platges 59.000 persones (en comparació de les 52.000 del 2016, les 55.000 del 2015 i les 61.000 del 2014), trencant així la tendència a la baixa. A les dues de la matinada, a la Marbella (gairebé a les fosques, només es distingeixen petites fogueres i les pantalles dels mòbils), l’activitat transcorre com si fos de dia. Joves patinant a l’skatepark, el parc dels voltants ocupat per grups que mengen i beuen, l’Hotel Vela il·luminat de fons, focs artificials a la platja. «És una tradició celebrar Sant Joan aquí, però cal anar amb compte perquè hi ha gent que desfasa molt», diu Carlos Puig, de 26 anys.

Els serveis de neteja inicien a les sis el condicionament de les platges, que obren al públic a les 9.40. Es recullen 19 tones de residus. Els bombers han actuat en 117 incendis. La majoria han afectat el mobiliari i l’arbrat urbans.

BALANÇ A CATALUNYA

La nit de Sant Joan va transcórrer sense incidències greus. El 112 va rebre 5.206 trucades relacionades amb 2.366 incidents. Prop d’un miler es van registrar a Barcelona. Els bombers van fer 1.291 serveis a tot Catalunya, xifra molt similar a la de l’any passat. La majoria van tenir a veure amb petits focs. Els més destacats es van registrar a Sitges (Garraf), Sabadell i Ripollet (Vallès Occidental), Fornells de la Selva (Gironès), Esparreguera (Baix Llobregat) i Olius (Solsonès). 257 conductors van donar positiu en alcoholèmia i 30 per drogues. A més a més, 271 persones van necessitar atenció mèdica,  la majoria per cremades i danys oculars causats per fogueres i petards.