«Els fons en l'àmbit social són molt necessaris»

marta-domper

marta-domper

2
Es llegeix en minuts
A.R.

Marta Domper (Barcelona, 1970) és una de les beneficiàries dels plans d'ocupació per a persones parades de llarga durada del municipi de Castelldefels. Un exemple del nou vessant del Pla metropolità de suport a les polítiques socials municipals que anima els municipis a buscar nous llocs de treball basats en projectes cooperatius, socials i solidaris.

-¿En què consisteix la seva feina?

-Treballo a l'Àrea d'Igualtat de l'ajuntament de Castelldefels, on es troba el CIAM, el Centre d'Informació i Atenció a les Dones i també al col·lectiu LGTB. Al centre oferim un servei d'atenció jurídica i psicològica per a tothom qui ho necessiti. La meva feina és estar físicament en aquest espai i fer la primera rebuda a aquestes dones quan arriben. A part d'això, també organitzem jornades relacionades amb la dona o el col·lectiu LGTB i també ens encarreguem de la coordinació amb l'ajuntament.

-¿Com va trobar la feina?

-La meva germana em va comentar que a Castelldefels havien sortit unes places provinents dels plans d'ocupació de l'àrea metropoli­tana. Vaig mirar els diferents perfils que es demanaven, vaig veure que hi havia uns llocs de treball social i vaig pensar que podria encaixar en el perfil. Vaig fer tot el procés d'entregar els papers, em van fer una entrevista i després em van confirmar que complia els requisits per beneficiar-me dels plans d'ocupació.

-¿Quant temps feia que estava a l'atur?

-Un de les condicions per accedir a un pla d'ocupació és estar aturat un temps determinat. Jo feia sis anys que estava a l'atur. Durant aquest temps vaig tenir el meu segon fill i, al veure les precàries condicions del mercat laboral, vaig optar per dedicar-me a la criança durant un temps. Posteriorment vaig buscar feina però no vaig trobar res. A més, quan tens fills és molt difícil compatibilitzar els horaris.

-¿Existeix alguna opció de renovar el contracte?

-En principi no. El contracte que se t'ofereix és temporal. Són sis mesos i jo ja en sumo cinc. A més durant el temps que he estat treballant al centre se n'ha anat gent i ha entrat gent nova. Suposo que del que es tracta és que aquesta oportunitat arribi al màxim nombre de persones per intentar mitigar tota aquesta situació que vivim a nivell laboral. La part bona d'haver treballat aquí és que acabes coneixent gent que et va donant idees, com pre­sentar-te a oposicions, o t'obren altres camins de possibilitats, que mai se sap.

-També ofereixen formació, ¿oi?

-Si, la formació és una part important dels plans d'ocupació per trobar feina quan acabis. Fins i tot em queden per fer unes quantes hores d'aprenentatge fins que acabi el contracte. És molt diversa: hem fet formació de primers auxilis, riscos laborals, igualtat de gènere, resolució de conflictes, reciclatge de residus, informàtica avançada i de recerca de treball.

Notícies relacionades

-¿Què opina del fet que es financin projectes d'ocupació relacionats amb un aspecte més social o solidari?

-L'àrea social ha sigut de les més castigades durant la crisi i es nota la falta de recursos. Sempre m'he dedicat a això i soc una defensora de les polítiques socials i de l'estat de dret. Ho veig molt bé. Concretament en l'àrea d'igualtat soc conscient de tot el camí que queda per recórrer i tots els fons i ajudes en aquest sentit són absolutament necessaris.