Barcelona carrega contra Airbnb: "Prou de publicitar pisos turístics il·legals"

Janet Sanz acusa la plataforma de perjudicar els veïns i els petits propietaris

El portal considera aïllat el cas del pis de la Barceloneta ofert com a turístic per l'inquilí

 Els veïns del Gòtic es queixen de l’excessiva quantitat de pisos turístics il·legals / JULIO CARBÓ

3
Es llegeix en minuts
TONI SUST / BARCELONA

La tinent d’alcalde d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat, Janet Sanz, va carregar ahir amb duresa contra Airbnb després que una barcelonina denunciés que un inquilí d’un pis que té a la Barceloneta el va posar de lloguer a la plataforma. «Prou. L’activitat d’Airbnb està perjudicant els veïns al no complir amb la llei», va afirmar Sanz, que va subratllar que aquesta és l’única plataforma que «segueix publicitant pisos turístics il·legals», mentre que altres empreses col·laboren amb el consistori per filtrar les vivendes. Al gener eren 4.000 els pisos turístics il·legals que anunciava Airbnb.

    

Sanz va explicar que el consistori es va posar en contacte amb la propietària i es va dirigir als que puguin veure’s en el seu cas: «Fem una crida als veïns que es trobin en la mateixa situació perquè ho comuniquin a l’ajuntament. Airbnb ha de parar», va insistir.

    

L’ajuntament ha rebut documentació de l’afectada i ara preveu obrir un expedient sancionador contra l’inquilí així com una ordre de cessament d’activitat que servirà a la propietària per presentar-se al jutjat i rescindir el contracte de lloguer que va subscriure. El consistori calcula que l’ordre serà emesa d’aquí un mes.

L’EMPRESA «INVESTIGA»

La plataforma també va comentar el que havia pasat al pis de la Barceloneta. Fonts d’Airbnb Espanya van assegurar ahir al matí que estaven «investigant aquest cas activament», i que havien procedit a desactivar l’anunci del pis afectat (fins a les 11.00 hores encara es podia intentar reservar l’apartament).

    

«Demanem a tots els amfitrions que certifiquin que tenen permís per anunciar el seu allotjament i els recordem que comprovin i segueixin les lleis locals abans de pujar el seu anunci i al llarg de l’any. Aquestes clàusules estan molt clares en els nostres termes de servei i a la nostra pàgina sobre ser amfitrions responsables», va recordar la companyia.

    

«Aquests incidents aïllats són estranys i prenem les accions necessàries contra qualsevol incidència que arriba davant el nostre coneixement», van afegir. Segons l’empresa, quan reben «notificacions d’incidents», faciliten «un procés per fer-les arribar als amfitrions».

El portal va rebre una sanció de 600.000 euros del consistori

El govern d'Ada Colau situa el combat contra els pisos turístics il·legals entre les seves prioritats des que va arribar al consistori. Una pugna en què ha tingut com a soci ERC, la posició del qual va ser clau en l'aprovació del pla especial urbanístic d'allotjaments turístics (PEUAT), per al qual, entre altres coses, va reclamar ampliar el cos d'inspectors per buscar pisos que s'anuncien com a turístics però que no tenen la llicència preceptiva. En aquest front, Colau va sancionar al novembre Airbnb -igual que Homeaway- amb una multa de 600.000 euros per anunciar pisos sense llicència turística. L'empresa ja havia rebut dues sancions de 30.000 euros que va ignorar, cosa que va donar peu a l'abans citada per infracció molt greu. El portal va presentar al·legacions que el consistori ha de respondre.

FALTA DE COMPROMÍS

Airbnb no va assistir el maig passat a una taula creada pel consistori per debatre amb plataformes similars com combatre la publicació d’anuncis de pisos turístics que no disposen de la preceptiva llicència municipal. «No existeix el compromís d’altres portals», va denunciar llavors el regidor de Turisme, Agustí Colom.

Notícies relacionades

    

El portal va argumentar que si bé estava obert a establir acords amb les administracions, no podia fer-ho abans que la Generalitat reguli el lloguer de les habitacions. La Generalitat, com el Govern central, subratlla la dada que Airbnb no tributa a Espanya pels seus beneficis.