Onada de fraus a Barcelona amb el relloguer il·legal de pisos a turistes a través d'Airbnb

Tres propietaris denuncien una xarxa que lloga les vivendes a nom de la mateixa persona

Els estafadors aconsegueixen beneficis de fins al 500% amb el subarrendament

Montse Pérez va llogar el seu pis per 950 euros al mes, mentre el seu inquilí obtenia 8.000 euros al mes rellogant-lo. / FERRAN NADEU

Montse Pérez va llogar el seu pis per 950 euros al mes, mentre el seu inquilí obtenia 8.000 euros al mes rellogant-lo.
 

/

5
Es llegeix en minuts
Carmen Jané
Carmen Jané

Redactora

Especialista en Periodista especialitzada en tecnologia, continguts digitals i elearning. Escric des de Última Hora.

ver +
Patricia Castán
Patricia Castán

Periodista

ver +

Almenys tres propietaris han denunciat que els seus pisos estan sent llogats il·legalment a turistes a través de la plataforma Airbnb per un mateix inquilí amb qui havien subscrit un contracte de lloguer. La llebre la va aixecar Montse Pérez, propietària d’un pis al barri de la Barceloneta que va resoldre contractar una estada al seu propi pis i denunciar el cas des de dins després de posar-se en contacte amb la plataforma i que li oferissin com a única solució «mediar davant l’amfitrió», segons explica.

    

Almenys dos propietaris més han denunciat que pateixen un cas idèntic, un al Raval i l’altre també a la Barceloneta, amb el mateix individu, un jove russo-xilè que es presentava com a «assessor financer» de pas durant uns mesos per la ciutat i que probablement treballa en complicitat amb una xarxa que explota les vivendes.

    

Després de la difusió del cas de Montse Pérez, que va publicar ahir 'La Vanguardia', Airbnb va retirar l’anunci i va recol·locar els turistes que ja havien emparaulat el pis per a aquests dies, però no ha fet res en dos casos més, segons els propietaris afectats, que denuncien haver rebut la mateixa resposta d’oferir la seva «mediació amb els amfitrions».

RENDIBILITAT DEL 500%

L’advocat de Pérez, Alejandro Vilà, ha interposat una demanda civil per intentar cancel·lar el contracte de lloguer, en què consta expressament una clàusula que prohibeix que «se subarrendi, es rellogui o s’utilitzi com a apartament turístic», explica. A més a més, la propietària va denunciar davant l’Ajuntament de Barcelona l’ús turístic del seu pis, que no compta amb llicència, per «evitar-se així una possible sanció», explica. El consistori, que aquest mateix dijous va enviar uns inspectors a la finca, ja ha anunciat que la multa recaurà contra l’inquilí i no contra ella.

  

 Pérez i el seu marit, Jorge, expliquen que van descobrir l’ús il·legal de l’apartament quan van intentar que l’inquilí amb qui havien firmat un contracte es fes càrrec de la domiciliació dels rebuts de la llum. «Em va contestar que estava a l’estranger i que no sabia quan tornaria, cosa que ens va alarmar molt. Llavors vam passar pel davant del pis i vam veure tovalloles penjades que no eren les que hi havíem deixat nosaltres i al preguntar-ho als veïns ens van explicar que només feien que entrar i sortir del pis gent amb maletes», recorda Jorge, a qui ja no li agafa el telèfon. 

  

 El lloguer no era barat, uns 950 euros al mes per un apartament de menys de 30 metres reformat amb gust, però sense ascensor i amb una escala decrèpita. A Airbnb, com va demostrar la propietària quan el va llogar per dimecres a la nit, «l’únic dia que hi havia lliure del mes de juny», va explicar, es cobrava a uns 200 euros, comissió de la plataforma i despeses de neteja incloses. En xifres, els que rellogaven el seu pis han tret només aquest mes uns 6.000 euros, xifra que suposa un retorn de la inversió de més del 500%.

  

 Però dos propietaris més s’han vist en una situació similar, amb un contracte a nom del mateix inquilí. És el cas d’Eva (nom fictici, a petició del seu advocat), que va llogar un pis a través d’una agència immobiliària que li va presentar un inquilí que ha resultat ser el mateix que el de Montse. En el seu cas, l’abril passat va pagar el mes i la fiança, però des del maig no n’han tornat a saber res més.

    

El mes passat, un veí de la finca la va alertar del tràfec de turistes. Alarmada, Eva va anar al pis i s’hi va trobar una turista instal·lada, que va avisar a la suposada amfitriona que havia realitzat el lloguer per dies a través d’Airbnb, una tal Victoria, que li va dir que no hi deixés entrar la propietària. «La noia no volia problemes i va agafar la seva maleta i se’n va anar, deixant les claus a dins».

    

Al cap d’unes hores va tornar amb una persona de la immobiliària que va fer l’arrendament original i aleshores el pis ja l’ocupava un argentí, que es va avenir a raons, «fins i tot a testificar arribat el moment», i va deixar el pis després de contactar amb Airbnb. Però quan Eva i el seu marit van tornar més tard a comprovar si el pis estava buit, va aparèixer «un rus corpulent» que va entrar al pis. Ells es van colar a dins també tement que l’individu pretengués «okupar la vivenda», defensant el seu patrimoni.

    

Va arribar llavors un segon rus que deia tenir poders notarials sobre el pis, igualment d’aspecte amenaçant, i es van produir fortes discussions i sacsejades. Van avisar els Mossos, es va cursar la denúncia i els dos individus van afirmar que l’endemà tornarien les claus. Però això no va passar. Des d’aleshores, Eva, que també va denunciar el cas a la Guàrdia Urbana, veu entrar i sortir viatgers del seu pis acompanyats per algun rus.

DENÚNCIA AL RAVAL

El pis segueix anunciat a Airbnb a 196 euros per nit a l’agost i gairebé està ple de reserves fins al setembre, segons ha pogut comprovar aquest diari. Però la propietària no s’ha atrevit a intentar recuperar el pis, per indicació del seu advocat. «Ja no ens ha pagat el mes de juny, però legalment no podem canviar el pany, és desesperant», explica. També han denunciat el cas al jutjat i davant l’ajuntament però viuen atemorits perquè els explotadors del pis coneixen on viu.

Notícies relacionades

  

 També el mateix inquilí russo-xilè consta en la denúncia d’un altre pis al Raval, que així mateix va llogar per rellogar-lo a través d’Airbnb amb altres noms, la majoria russos. «Era un contracte que especificava que no es podia subarrendar i ho vam descobrir a partir de la denúncia dels veïns».