Anar al contingut

La pràctica d'esports a les platges de Barcelona es dispara

Les xarxes socials multipliquen la capacitat de convocatòria de grups de 'crossfit', vòlei, ioga, 'running' i moltes altres activitats

Instructors professionals organitzen trobades regulars a preus assequibles al llarg de tot el litoral de la ciutat

PATRICIA CASTÁN / BARCELONA

CARLOS MONTANYES

zentauroepp38913800 deporte playa170616180937
zentauroepp38913795 deporte playa170616180926
zentauroepp38913794 deporte playa170616180906
zentauroepp38913801 deporte playa170616180835
zentauroepp38913805 deporte playa170616180824
zentauroepp38913796 deporte playa170616180845
zentauroepp38913798 deporte playa170616180853
zentauroepp38913827 deporte playa170616180647
zentauroepp38913807 deporte playa170616180801
zentauroepp38913828 deporte playa170616180550
zentauroepp38913829 deporte playa170616180523

/

Acabada la jornada laboral en una entitat financera, el Jorge pràcticament s’arrenca el vestit i la corbata (a l’estil Clark Kent) per enfundar-se uns pantalons curts i una samarreta de licra i baixar pedalejant fins a la platja. Allà esborrarà tot l’estrès del dia i durant una hora i mitja s’entrenarà com un Superman esportiu a primera línia de mar. No rebutja cap esport, des del crossfit fins al futbol de platja. Com milers de barcelonins, aprofita el megagimnàs a cel obert en què s’ha convertit el litoral de Barcelona per mantenir-se en forma i a més a més fer un exèrcit d’amics amb els mateixos interessos. Les xarxes socials han disparat l’organització de grups per practicar conjuntament en infinitat d’activitats i també d’horaris.
  

 Les platges barcelonines inclouen diversos reclams esportius per part de l’ajuntament, des d’infraestructures per a l’entrenament funcional (barres fixes, de salt, flexibles...) en punts com l’espigó del Gas de la Barceloneta, o la Nova Icària i Nova Mar Bella, fins a xarxes de vòlei. Però a milers d’usuaris els són suficients la sorra i el mar per desplegar un repertori sense fi d’activitat física: pàdel surf, caiac, vela, patí català, pàdel ioga, windsurf a l’aigua; o 'running' i patinatge pel passeig Marítim i molt pilates, ioga, tennis platja, 'frisbee', petanca, vòlei i futbol sobre la sorra. No obstant, les trobades més en voga passen per les sessions grupals de 'crossfit' (un sistema d’entrenament amb exercicis funcionals de diverses disciplines –dels pesos a córrer– que potencien des de la força fins a la flexibilitat) i de 'bootcamp' (que ve a ser com un entrenament militar per a civils, una activitat que arrasa per cremar calories i posar-se com un toro).

DESCONNEXIÓ I RELACIÓ

L’abans i el després de l’afició multitudinària a l’esport de platja passa per les xarxes socials. Des de WhatsApp molts grups d’amics s’organitzen, i des de Facebook els convocants veuen multiplicada la xifra d’alumnes o companys d’entrenament, autòctons o estrangers que viuen a la ciutat. La xarxa de contactes des de Meetup és un altre altaveu gegant: diàriament hi ha plans per córrer al costat del mar, participar en sessions de pilates o jugar partits. En aquests casos, si hi ha un instructor o un responsable de grup se solen pagar les sessions, sovint de 3, 5, 10 euros. Moltes vegades al darrere no hi ha una raó social, de manera que el practicant s’ha d’assegurar que el professor o l’instructor estigui capacitat.
  

 Els horaris més populars són de vuit a nou del matí (abans d’anar a treballar o abans que faci un sol abrasador) i també al capvespre. A les set de la tarda d’un dijous per exemple resulta al·lucinant recórrer les diferents platges barcelonines i comprovar la gran quantitat de partits, jocs i sessions que es practiquen simultàniament, enmig d’una gran camaraderia.

SUPERACIÓ

En alguns esports n’hi ha prou de sumar-se al joc o anar amb altres practicants coneguts;
en altres, hi ha entrenadors i organització, perquè l’entrenament en grup i circuits és especialment estimulant i ajuda a la superació personal.
    

L’oferta és enorme. Fábio Santos és un instructor de 'crossfit' brasiler que per Meetup ja ha convocat 651 sessions en els últims dos anys. Des del seu calendari poden reservar-se classes en els seus circuits funcionals, normalment a les set de la tarda. El programa Bootcamp de Rockstar Lifestyle (que abraça des de la nutrició fins a un calendari de sessions de condicionament) porta a primera línia de mar els seus practicants i entrenadors, amb samarretes corporatives, i habitualment capta l’atenció de banyistes i vianants. Molt populars són també les classes de ioga sobre taula de pàdel que imparteix cada estiu a la Barceloneta Ely Merino, fundadora de Pilates Sup&Beach. Des de la seva app es reserva per 20 euros la sessió.

A la sorra, Roser Herrera recorda com fa vuit anys va començar a practicar vòlei a la platja cada diumenge, abans d’afrontar la setmana laboral a l’editorial on treballa. Amb el temps va començar a haver-hi tanta gent practicant que van haver de canviar de dia i horaris. Ara busquen espai on instal·lar la seva pròpia xarxa (per quatre duros a qualsevol botiga d’esports) al costat de l’escultura de 'L’Estel Feri't (més coneguda com els quatre cubs) a la Barceloneta. Si hi ha 'overbooking' van al Bogatell. La forma d’actuar de les seves trobades és fàcil: «Tenim un grup de 12 persones a WhatsApp, tots de 30 a 55 anys i sempre quedem per jugar en equips de dos o tres», relata. A l’estiu l’ambient és addictiu, però confessa que encara li agrada més jugar a l’hivern, «gairebé sense ningú».
    

En el cas de Ricard Gomicia, que detesta els gimnasos i prefereix l’activitat a cel obert, el grup Boot Champ –amb planificació diària– és perfecte per no tenir lligams i decidir quin dia entrenar-se, a sis euros la sessió. Com que resideix a Sant Boi de Llobregat (Baix Llobregat), només hi va un cop per setmana i és dels pocs espanyols en un grup molt internacional, sempre concorregut. Molts estrangers que estudien o treballen temporalment a la ciutat opten per aquesta via d’entrenament, on també es relacionen i a vegades queden per sortir a sopar o de festa. 

Instal·lacions per posar-se en forma a les platges de BCN

ESQUÍ AQUÀTIC

No totes les platges tenen les dimensions i condicions per acollir infraestructures esportives fixes, però en gairebé cada tram poden trobar-se instal·lacions. A la zona de banys del Fòrum hi ha un doble 'wake' (esquí aquàtic arrossegat per cable); a la de Llevant, una piràmide de cordes i una pista de vòlei; a la Nova Mar Bella, pista de vòlei i un centre de submarinisme.

FINS I TOT BÀSQUET

A la Mar Bella hi ha una zona d'elements esportius, un per a nens, un piràmide de cordes, més vòlei i un centre nàutic; a aquella altura al passeig hi ha una cistella de bàsquet (a més d'un complex esportiu. Al Bogatell, dues pistes de vòlei, un camp de futbol platja, un de 'korfbal', piràmide de cordes, dues taules de ping-pong i una base nàutica.

DE VELA A PETANCA

En el cas de Nova Icària, s'hi ubica un centre de vela, una piràmide de cordes i quatre pistes de vòlei; al Somorrostro hi ha tres pistes de vòlei, centre de patí de vela català i zona d'elements esportius. La Barceloneta suma un Espai de Mar, zona d'elements, cordes i vòlei. A Sant Sebastià hi ha petanca, vòlei i piràmide de cordes, a més d'elements esportius a la plaça del Mar i clubs esportius al passeig.

Temes: Platges

0 Comentaris