30 ANIVERSARI D'UNA MASSACRE

Barcelona recorda les víctimes de l'atemptat d'Hipercor

Els polítics han deixat el protagonisme als familiars dels morts i ferits en l'acció de la banda terrorista ETA

zentauroepp38927516 barcelona 17 06 2017 sociedad barcelona ada colau asiste al 170617174017

zentauroepp38927516 barcelona 17 06 2017 sociedad barcelona ada colau asiste al 170617174017 / RICARD CUGAT

2
Es llegeix en minuts

Els familiars de les víctimes de l’atemptat d’Hipercor a Barcelona van ser ahir els protagonistes de l’emotiu acte amb què l’ajuntament va commemorar el 30 aniversari de la pitjor massacre comesa per ETA. L’homenatge es va celebrar a pocs metres del lloc on es va produir l’explosió que va causar 21 morts. En un acte sense discursos oficials, l’atenció la  va acaparar un espectacle amb ballarins i actors que, al so de les notes d’un piano, van executar una coreografia al·legòrica en què l’absència de les víctimes es va fer visible per la presència de cadires buides.

    

Alguns dels familiars de les 21 víctimes mortals i els 45 ferits que va deixar l’atemptat van col·locar sobre les cadires buides objectes personals dels seus éssers estimats. Uns plafons recordaven els noms de les víctimes mortals, de totes les edats, entre les quals hi havia quatre nens.

    

L’acte va tenir lloc prop del Memorial a les Víctimes de l’Atemptat d’Hipercor amb la presència de l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau; el primer tinent d’alcalde, Gerardo Pisarello; altres membres del consistori barceloní; el director general dels Mossos d’Esquadra, Albert Batlle (en representació de la Generalitat), i membres de la Guàrdia Urbana, la Policia Nacional i els Mossos. Al finalitzar, els familiars van agrair que el focus s’hagués posat en aquesta ocasió en les persones i no en els discursos polítics.

    

Notícies relacionades

Va ser el cas d’Alberto Güell, que va perdre la seva mare en l’atemptat quan només tenia 13 anys, i que va destacar que «els familiars de les víctimes trobaven a faltar un acte així en què els polítics es queden a un costat, en un segon pla». Qui més qui menys va deixar clar que, tot i els anys passats, el record del que va succeir aquell 19 de juny de 1987 encara estava molt viu.

LA MASSACRE

L’atemptat indiscriminat d’Hipercor va suposar un gir radical en la forma d’actuar d’ETA, ja que per primera vegada totes les víctimes d’un acte terrorista comès per la banda eren civils. Els assassins van posar 30 quilos d’amonal i 100 litres de líquid inflamable en bidons amagats al maleter d’un Ford Sierra robat que van estacionar a la primera planta de l’aparcament del centre comercial. En els pròxims dies, estan previstos diferents actes de record.