BARCELONEJANT

De professió, 'caster'

Són comentaristes esportius, amb els seus auriculars amb micro, però en lloc de gols parlen d'espases gegants. ¿Què fan? "Castejar", et diran. És la Lliga de Videojocs Professional

3
Es llegeix en minuts
Ana Sánchez
Ana Sánchez

Periodista

ver +

FERRAN NADEU

 

Sona música èpica, d’aquestes que preparen el cos per a una gesta futbolística. «Superlliga», anuncia el logo. Apareixen dos comentaristes esportius –amb els seus auriculars amb micro– i comencen a parlar d’espases gegants, de dracs ancians, que si aquest o aquell «farmeja». Juraries que parlen en un dialecte alienígena, però no. És que acaben de matar una bèstia amb túnica. «¡Li queda una poció reutilitzable!», criden amb entonació de gairebé gol. Aquí els àrbitres sancionen per usar armes massa poderoses. Les estadístiques dels jugadors es mesuren per assassinats. Aquests esportistes no tenen problemes amb Hisenda, encara que ja n’hi ha alguns que cobren, diuen, més de 9.000 euros al mes.

Lliga de Videojocs Professional. Temporada 12a (n’hi ha dues a l’any). Vuit equips juguen en la divisió d’honor de League of Legends. Les finals nacionals del desembre van tenir 350.000 espectadors on line.

No saber què és League of Legends (LOL) és com haver crescut als 90 i preguntar què és el Tetris. Fins i tot hi ha Leaguepedia. La final mundial va ser seguida per ¡43 milions! de persones, va informar Riot Games, creadora del joc. «Hi ha més de 150 milions d’usuaris –explica l’Edu–. A Espanya es parla d’un milió».

Eduardo Yuguero, 26 anys, és el responsable dels directes de Fandroid, la companyia que gestiona aquesta lliga. Fa cinc mesos treballaven en un pis sense aire condicionat. Cada vegada que cridaven en una retransmissió, algun veí avisava la policia. Ara estan als platós de Mediapro. El grup ha adquirit una participació majoritària. És una tendència amb nou xifres: els e-sports van generar l’any passat 437 milions, segons Newzoo, que preveu que encara creixin un 41% aquest any.

Com Steve Jobs

Els de Fandroid van començar a l’estil Steve Jobs, però a la barcelonina: en lloc d’en un garatge, en un pis de Gràcia. Eren sis socis, recorda Ángel Quintana, 32 anys, «l’empleat número 1», el presenten. Hi és des del 2010. Ara són més de 50 en plantilla i uns 20 col·laboradors. Tenen Superlligues de dos jocs: LOL i Call of Duty. Les finals són presencials: dies 23, 24 i 25 a Madrid, al festival Gamergy.

Avui s’enfronten G2Vodafone i els Giants Only The Brave. Jornada 12a de la Superlliga de LOL. Això significa que dos equips de cinc jugadors es pegaran i es llançaran torres, resumeix l’Edu. Això és el que es veu. «Però el jugador veu Matrix», afegeix. Trigues mesos a aprendre a jugar-hi, t’avisen. Els professionals s’entrenen set hores al dia. Molts equips tenen gaming houses. «Miniciutats esportives».

No hi ha cap noia a la Superlliga. «Aquest és un esport mixt –explica l’Ángel–. Hi ha moltíssimes jugadores i tenen nivell. Però hi ha molts prejudicis». «El masclisme sistèmic», afegeix l’Edu.

Cinc persones preparen l’streaming al control de realització. Es veurà en directe a través de la plataforma Twitch (versió massiva del «¿m’ho deixes veure?» dels recreatius). Hi ha cadires que semblen tretes d’un spa amb estètica espacial. Sobres de gamers, justifiquen. L’Álex, el realitzador, repassa l’escaleta mentre Galletas prepara el grafisme. Li diuen Galletas no perquè en mengi, sinó perquè en reparteix. Era jugador de videojocs de lluita. El Miguel espera disparant contra enemics des del seu teclat. Aquí ningú et crida l’atenció per jugar ala feina. Mitjana d’edat: 25 anys. Fins que entra el Marcelo i puja a 35. «S’ha fet tots els Madrid-Barça», diuen. «Em segueix sorprenent l’abast que té això», confessa ell.

Notícies relacionades

Al plató ja hi són els casters. Així anomenen els comentaristes. Avui castegen Ibai Llanos i Ernesto Folch (BarbeQ). A l’Ibai ja l’han entrevistat a 'Marca' a l’estil Ronaldo, com diu ell, «però sense ser guapo, ric, ni bon jugador». Té 22 anys i 85.000 seguidors a Twitter. En pantalla sona tan visceral com Manolo Lama quan marca Cristiano. Ha castejat fins i tot carreres de bales. «Són emocionants».

Fan vuit retransmissions a la setmana. «O més». D’això viuen. «Es viu normal», puntualitzen. ¿Com es prepara una persona per ser caster? «Jugant molt», respon l’Ibai. Parla de LOL. «Si no acumules un mínim de sis mesos jugant-hi a mort...». Cap somia saltar a les lligues de la tele. «Aquest no és un lloc del qual sortir –diuen–, és un lloc en què ficar-se».