RESOLUCIÓ JUDICIAL

El fiscal troba irregularitats en l'hotel del Rec Comtal

Insta l'Ajuntament de Barcelona a revisar el projecte urbanístic, però considera que no hi ha delicte

1
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La Fiscalia de Barcelona ha constatat irregularitats administratives en l'operació urbanística per a la construcció de l'hotel de Núñez i Navarro al carrer del Rec Comtal, al barri barceloní de Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera, encara que considera que no tenen prou entitat per ser constitutives de delicte. Això sí, insta l'Ajuntament de Barcelona a revisar l'aprovació de la modificació d'un pla espècial de reforma interior (MPERI) que ha permès la construcció de l'hotel. La denúncia va ser presentada per l'Associació de Veïns en Defensa de la Barcelona Vella, l'associació de veïns del Casc Antic i la plataforma Aturem l’Hotel Rec Comtal.

El decret elaborat pel fiscal Antoni Pelegrín, al qual ha tingut accés EL PERIÓDICO, destaca que s'han detectat “irregularitats administratives rellevants” però “sense prou transcendència en el camp penal”, ja que “no són resolucions presumptament arbitràries, realitzades intencionadament amb coneixement de la seva injustícia”, sinó que hi ha hagut una “omissió per part d'algun responsable municipal a l'hora d'exigir el compliment” del previst. Un d'aquests incompliments, per exemple, és la falta de supervisió de la integració en l'entorn de l'edifici. El fiscal també apunta a “una interpretació discutible” sobre les previsions establertes en el pla urbanístic en relació amb “el traçat i conservació del Rec Comtal”.

VICIS DE NUL·LITAT

Notícies relacionades

Pelegrín sosté que l'aprovació del pla urbanístic o MPERI es va fer amb infracció d'una sèrie de preceptes que impliquen que aquesta resolució presenti, des del punt de vista administratiu, “vicis de nul·litat de ple dret”. Per aquesta raó, el fiscal ha decidit notificar a la gerència de districte de Ciutat Vella i a la regidora d'Urbanisme de Barcelona la seva resolució perquè es valori la revisió d'ofici de l'aprovació definitiva del pla urbanístic.

La fiscalia assenyala que si es té en compte la finalitat d'especial preservació i protecció del centre històric barceloní, recollit al Pla General Metropolità (PGM), resulta que l'ordenació "singular" de l'hotel incorporada en el projecte urbanístic “no respecta aquest objectiu, ja que implicava la regulació d'un immoble “molt peculiar”, amb altura molt diferent i volumetria específica "molt allunyada" de l'alineació amb altres edificis d'acord amb l'amplada del carrer. La proposta, insisteix, "no mantenia la volumetria ni l'edificabilitat pròpies del nucli històric de Barcelona, a l'augmentar la profunditat edificable i l'altura preexistents de forma considerable”. A més, es va proposar "un volum peculiar de formes complexes", contradictori amb l'ordenació existent en aquesta zona.