L'ajuntament beneeix la manifestació veïnal per la vivenda

El consistori aplaudeix la protesta de les entitats, encara que aquestes creuen que podria fer més

Els convocants neguen que la marxa que tindrà lloc aquest dissabte sigui en contra del turisme

 

  / JOAN CORTADELLAS

3
Es llegeix en minuts
TONI SUST / BARCELONA

Barcelona serà escenari aquest dissabte a les sis de la tarda d'una manifestació pel dret a la vivenda i contra l'especulació immobiliària que convoca la plataforma #BCNnoestàenvenda, frase que serveix de lema a la protesta. No és la primera edició d'aquest tipus d'actes, hi va haver una altra ‘Barcelona no està en venda’ al gener i una altra de similar l'agost del 2014 contra el turisme de borratxera. A aquesta última hi va anar la llavors ja exportaveu de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca Ada Colau, que impulsava una candidatura al consistori. Part de la manifestació es va desenvolupar a la plaça de Sant Jaume, on es va corejar el lema ‘Trias reacciona, això és Barcelona’. Els temps han canviat, i ara la pregunta no és tant si hi haurà protesta davant l'ajuntament –en la ruta prevista no està inclosa la plaça de Sant Jaume-, sinó si Colau i el seu equip aniran a la marxa.

Fonts del govern municipal informen que l'ajuntament, com a institució, no se sumarà a la manifestació, però que veu amb bons ulls que la ciutadania surti al carrer per protestar, per entendre que es necessita el nombre més gran possible de gent per, entre altres coses, pressionar el Govern central perquè reformi la llei d'arrendaments urbans (LAU) i prolongui la durada dels contractes de lloguer, fixada per la norma en tres anys.

Vladi Olivella

FEM SANT ANTONI

“S'estan expulsant o empobrint els veïns; o no els renoven, perquè prefereixen un altre tipus d'inquilins, o els apugen molt el lloguer”

No es descarta que regidors de Barcelona en Comú sí que vagin a la cita, que alguns grups de l'oposició consideren una manifestació contra el turisme estimulada per l'ajuntament. “Espero que no hi hagi cap problema, però no té sentit encendre el foc i després no aportar solucions”, afirma el portaveu del grup Demòcrata, Joaquim Forn.

“LES MESURES NO SÓN SUFICIENTS”

Vladi Olivella, de la plataforma Fem Sant Antoni, subratlla que la manifestació està convocada pel dret a la vivenda, i no contra el turisme: “El lema és claríssim”. Si bé jutja indubtable que la “bombolla del lloguer es veu agreujada per la massificació turística i els pisos il·legals”. Olivella se centra en el cas de Sant Antoni: “S'estan expulsant o empobrint els veïns; o no els renoven [els contractes], perquè prefereixen un altre tipus d'inquilins, o els apugen molt el lloguer”.

Jaime Palomeras

Sindicat de llogaters

“Hi ha grans propietaris que mantenen pisos buits de forma deliberada per fer que pugin els preus”

Sobre el paper de l'ajuntament en aquest assumpte, observa un “canvi de tendència a la ciutat”, però agrega: “Les mesures que s'estan prenent no són suficients. No té les competències, però això no es para amb el PEUAT o amb l'índex de referència de lloguers. O es prenen decisions o propietaris i fons d'inversió seguiran fent fora els veïns”. “Com a veïns només podem pressionar les administracions i conscienciar del problema la ciutadania”, afirma Olivella, que recorda que es calcula que en els pròxims dos anys a Sant Antoni hi ha 3.500 contractes que finalitzen i s'hauran de renovar.

CONTRA ELS GRANS TENIDORS

“Això no és una manifestació contra el turisme, és per defensar la vivenda de qui vol convertir-la en un negoci: nosaltres  defensem la seva funció social i residencial. La vivenda és una primera necessitat i ara és una font de lucre sense límit ni regulació. Els veïns ens organitzem perquè els poders públics no ens donen garanties”, lamenta Jaime Palomera, portaveu del Sindicat de Llogaters. Palomera creu que l'ajuntament ha demostrat sensibilitat però que ha quedat clar que la política municipal presenta limitacions per afrontar el problema de la vivenda: “Si la ciutadania no s'organitza, les administracions no es mouran”.

Joan Balañach

vicepresident fabv

"El discurs de la turismofòbia perjudica els que hem convocat aquesta manifestació"

Notícies relacionades

Per Palomera, la clau és aconseguir el cens de pisos buits en mans de grans tenidors: “Hi ha grans propietaris que mantenen pisos buits de forma deliberada per fer que pugin els preus”.

Joan Balañach, vicepresident de la Federació d’Associacions de Veïnes i Veins de Barcelona (FAVB) sosté que el discurs dels beneficis del turisme ha sigut superat pel que destaca l'impacte negatiu del model “massificat”. I subratlla que ja no es tracta de rumors: “Hem passat de la percepció a la realitat, a les dades contrastades”. Balañach també nega que la protesta sigui contra el turisme i recalca: “La turismofòbia no existeix. ¿És un discurs que a qui beneficia? Perjudica els que convoquem la manifestació”.