L'oposició assenyala a Colau com a 'turismofòbica'

La comissió d'Economia aprova una proposició que acusa l'alcaldessa de criminalitzar el turisme

El debat entre els grups municipals, acotat per la limitació dels torns, acaba en empat a res

jcarbo38315172 poblenou170506161126

jcarbo38315172 poblenou170506161126

3
Es llegeix en minuts
TONI SUST / BARCELONA

La Comissió d’Economia i Hisenda de l’Ajuntament de Barcelona es va reunir ahir de forma extraordinària, i forçada pels grups Demòcrata, de Ciutadans i del PP, per abordar el que aquests defineixen com a turismofòbia, amb especial atenció als atacs rebuts per establiments hotelers, que, segons les opinions abocades, basculen entre l’incident nimi i la violència alarmant. Atacs a establiments situats al Poblenou, Gràcia i Sants. 

El debat va ser curt i els grups comptaven amb tot just uns minuts per exposar les seves posicions. Gairebé no hi va haver intercanvi dialèctic i el desenllaç va ser l’aprovació d’una proposició subscrita pels tres grups citats amb quatre punts: «Condemnar les agressions, els actes vandàlics i l’assetjament contra els allotjaments turístics de Barcelona durant el mes de maig»; «aturar el discurs per part del govern municipal de criminalització del sector turístic a Barcelona»; prendre mesures per millorar el govern del turisme i per no perjudicar la seva promoció i protecció, i fer arribar el text de la proposició a tots els establiments atacats.

Més enllà d’aquesta derrota del govern municipal, gràcies al vot a favor de la proposició del grup Demòcrata, Ciutadans, el PP i ERC, contra el no de Barcelona en Comú, el PSC i la CUP, la sessió no va aportar novetats destacades.

Segona preocupació 

Pel grup Demòcrata, Sònia Recasens va recordar que el turisme és ara la segona preocupació dels ciutadans. «No sé fins a quin punt és responsabilitat de qui va donar suport a la turismofòbia en campanya», va dir en al·lusió a la candidatura d’Ada Colau el 2015. Va acusar el govern de culpar el turisme i de centrar els seus dards en els hotels, ignorant que els turistes beneficien també el comerç i el taxi, entre altres sectors. «Això ens tornarà com un bumerang», va advertir.

«No són fets aïllats. És una cadena d’atacs coordinats per grups organitzats i, en certa manera, estan emparats per una ideologia que assenyala al turisme sense matisos com a responsable de problemes greus: lloguers abusius, degradació de barris, expulsió de gent de la ciutat», va denunciar Koldo Blanco, regidor de Ciutadans, que va afegir que havia trobat aquestes expressions en missatges a les xarxes de Gerardo Pisarello, que, present però sense torn de paraula, va fer cara de sorpresa.

Pel PP, Javier Mulleras va recórrer a l’estil Alberto Fernández Díaz. Així, va triar una frase i la va repetir de forma insistent: «Qui sembra turismofòbia recull vidres trencats». I després va ampliar aquesta mateixa idea: «Es comença amb els vidres trencats, se segueix cremant contenidors, i s’acaba amb atemptats molt més importants».

La republicana Trini Cadevila  va anunciar el vot favorable a la proposició, encara que va opinar que els atacs van ser menys greus del que diuen els grups que van acordar el text. També va demanar «no donar canxa» als seus responsables.

Per Barcelona en Comú, el regidor de Turisme, Agustí Colom, va negar totes les acusacions i va lamentar que ERC s’alineés amb els altres opositors. I aquests van deplorar al seu torn que el PSC no es desmarqués del govern i el van ubicar al costat de la CUP. «No hi ha res que ens uneixi», es va defensar la socialista Montserrat Ballarín, a la qual cosa la regidora anticapitalista María José Lecha va contestar donant-li la raó.

Notícies relacionades

Tant Ballarín com Colom van condemnar els atacs, i Lecha va afirmar que és el lobby hoteler el que va forçar la comissió extraordinària i va fer una crida a la participació en la manifestació de demà contra els efectes negatius del turisme, que transcorrerà sota el lema Barcelona no està en venda.

Si els turismòfobs fossin hàbils, portarien els turistes a les comissions municipals. No tornarien mai a Barcelona.