LA PLAGA DE L'ESTIU

Barcelona inicia la campanya antiincendis amb prioritat en Collserola

Els bombers estableixen tres zones de cobertura bàsiques amb recorreguts diaris a Vallvidrera, la Vall d'Hebron i Sant Andreu

vvargas35598020 barcelona 19 09 2016 sociedad barcelona incendio en el parc 170605200639

vvargas35598020 barcelona 19 09 2016 sociedad barcelona incendio en el parc 170605200639 / RICARD CUGAT

1
Es llegeix en minuts

Els Bombers de Barcelona han iniciat aquesta setmana la campanya forestal d’estiu, que durarà fins a mitjans de setembre i que prioritzarà les tasques preventives a la serra de Collserola i a la resta de zona forestal, segons va informar l’ajuntament. L’arribada de l’estiu dispara la temperatura i el nombre de visitants al parc natural, de manera que puja exponencialment el risc d’incendi a les seves 8.000 hectàrees, distribuïdes en vuit municipis a més de Barcelona.

El dispositiu de caràcter preventiu que despleguen els bombers compta amb el suport de la Guàrdia Urbana i estableix tres zones de cobertura bàsiques a la serra de Collserola amb recorreguts diaris per a l’entorn forestal: els parcs de Vallvidrera, la Vall d’Hebron i Sant Andreu. Tot i això, l’atenció s’estén a altres espais verds de la capital catalana i del seu entorn.

TEMPS DE REACCIÓ

El començament de la campanya implica l’activació del parc de bombers de Vallvidrera, amb la finalitat de reduir al màxim el temps de reacció en cas que es declari un foc als voltants. Els bombers compten així mateix amb un protocol d’actuació que es nodreix directament de dades sobre les condicions meteorològiques, i en funció dels seus resultats es mobilitzen els recursos disponibles en la lluita contra les flames.

L’Observatori Fabra és l’encarregat de proporcionar informació rellevant sobre la velocitat del vent, la humitat relativa i la temperatura mitjana. El Consorci del Parc de Collserola, responsable de la gestió de l’espai, reporta als bombers qualsevol incidència que es pugui registrar.

Notícies relacionades

Durant l’estiu s’estableix el dispositiu del parc de Collserola, que preveu la coordinació i el patrullatge conjunt de les tres unitats territorials de Sarrià-Sant Gervasi, Horta-Guinardó i Nou Barris, que va a càrrec d’agents amb coneixements específics, experiència i equipaments de patrullatge forestal. En aquestes tasques també hi coopera la Unitat Muntada de la Guàrdia Urbana.

La campanya del 2016 va estar marcada per unes característiques climatològiques que superaven les condicions d’anys precedents. Com a conseqüència, es van registrar 32 incendis a l’entorn de Collserola i es van cremar 20,06 hectàrees.