RESISTÈNCIA POPULAR A LA BOMBOLLA IMMOBILIÀRIA

El 15-M del lloguer

La batalla pel dret a la vivenda -i per tant, a la ciutat- ha rearmat el moviment veïnal a Barcelona

Els ciutadans s'estan organitzant tanto a nivell micro, finca a finca, com en assemblees de barri i de ciutat, amb el Sindicat de Llogateres

zentauroepp38624974 barcelona  26 5 2017   asamblea del sindicat de llogaters  e170530101231

zentauroepp38624974 barcelona 26 5 2017 asamblea del sindicat de llogaters e170530101231 / CARLOS MONTANES

3
Es llegeix en minuts
HELENA LÓPEZ / BARCELONA

Diumenge van penjar a les xarxes socials el primer mapa i, dos dies després, ahir, ja l’havien actualitzat afegint-hi nou espais més. El document, que va començar a difondre el Sindicat de Barri del Poble-sec –un grup de veïns «organitzats des de l’ajuda mútua per a la defensa col·lectiva del barri», com es defineixen–, recull i situa sobre un plànol de la ciutat 34 iniciatives populars centrades en la defensa de la vivenda; i segueix sent un document en construcció.

O, per dir-ho d’una altra manera, mostra gràficament el que fa mesos que és una evidència als carrers (i les places) de Barcelona: que el combat contra la bombolla del lloguer ha rearmat els moviments socials a la ciutat, tant per barris com de forma coordinada. Un fet que mostra la pròpia creació d’aquest mapa, que en realitat és una guia, en la qual cada plataforma inclou una forma de contacte. A Barcelona, aquest moviment s’ha manifestat amb la creació del Sindicat de Llogaters. La seva presentació va desbordar el Casinet d’Hostafrancs fa unes setmanes.

 Assemblees de plaça en plaça, en molts casos de finca en finca, que teixeixen aliances per fer front comú en la gran batalla perquè els preus del lloguer no els expulsin de la ciutat.

Vladi Olivella, membre de Fem Sant Antoni –un d’aquests 34 espais– repassa les diferents finques amb les quals treballen com a capità que recapitula els fronts oberts: Parlament, 1-3; Entença, 2; Borrell, 18... «Vam començar parlant del problema dels pisos turístics, però d’assemblea en assemblea ens vam adonar que la principal preocupació dels veïns és salvar les seves pròpies cases; que el perill era l’expulsió real», explica l’activista, que insisteix a revelar els desnonaments que no es fan visibles.

Són els que no figuren, encara, en cap estadística, però que afecten cada vegada més veïns que, o no poden assumir la pujada del lloguer i se n’han d’anar, o directament no se’ls ha plantejat la possibilitat de renovar. «Per no parlar de l’empobriment de qui decideix quedar-se, acceptant uns lloguers abusius o els casos d’assetjament immobiliari als inquilins amb renda antiga, l’únic impediment que troben els especuladors després de la reforma de la LAU», conclou. «I el tsunami a Sant Antoni –adverteix– encara ha d’arribar».

Per afrontar el problema no solament treballen al barri, amb assemblees cada 15 dies i un punt d’informació a Calàbria, 66 cada dimecres a la tarda, també estan creant la web No ens faran fora, per compartir informació i eines –una guia de consells–, amb els grups de treball de vivenda del Poble-sec i el Raval.

Ciutat Vella, on la maquinària d’expulsió del veïnat fa lustres que està en marxa, els veïns organitzats estan lliurant una important batalla «no només simbòlica» al número 8 de la Via Laietana, un edifici de 18.000 metres quadrats de propietat municipal (gairebé) buit. «A l’immoble hi cabrien 160 famílies. Que el convertissin en pisos de lloguer assequible seria una victòria també material», subratlla Daniel Pardo, membre de la Xarxa Veïnal de Ciutat Vella. A més de regular els preus del lloguer, l’altra gran assignatura pendent a la ciutat és incrementar el parc públic de vivenda.

PRIMERES VICTÒRIES

Notícies relacionades

En aquest sentit, la primavera de la mobilització veïnal a Barcelona ja ha sumat algunes victòries. La més recent, divendres passat, va ser l’anunci de l’ajuntament de la compra del número 37 del carrer de Leiva, una de les finques mobilitzades a Hostafrancs, que fa mesos que denuncia que els volien fer fora. El consistori ha anunciat que, per evitar l’expulsió veïnal, exercirà el dret de retracte i pagarà 2,7 milions per l’edifici, que va ser venut pel BBVA al fons d’inversió Vauras Investment, que, això sí, podrà recórrer l’operació.

El 10 de juny tots aquests moviments sortiran al carrer per fer visible de nou aquest malestar, en una manifestació que preveuen massiva, convocada per la Taula Veïnal d'Urbanisme.