INICIATIVA SOCIAL A BARCELONA

Encants solidaris

La Fundació Acis es finança amb els fons que treu de L'Encant de Gràcia, botiga de segona mà que funciona amb voluntaris

L'entitat, que acaba de rebre la Creu de Sant Jordi, té una guarderia, un col·legi i una escola de joves i adults amb problemes

zentauroepp38216923 barcelona  barcelones   28 04 2017    sociedad      reportaj170518114732

zentauroepp38216923 barcelona barcelones 28 04 2017 sociedad reportaj170518114732 / DANNY CAMINAL

3
Es llegeix en minuts
HELENA LÓPEZ / BARCELONA

Si existeix o si ha existit en un altre temps té molts punts per estar a L’Encant de Gràcia, l’enorme ­botiga d’objectes de segona mà al carrer d’Astúries, al cor de Gràcia. El local, una vella fàbrica, va ser inaugurat fa gairebé 20 anys i és propietat d’una de les voluntàries de la veterana Fundació Acis, que el cedeix gratis. I l’immoble no és l’únic cedit. Tot el que hi ha a L’Encant de Gràcia prové d’un acte de solidaritat. Absolutament tot el que venen és material donat per veïns o coneguts. No té tampoc treballadors. Tots els venedors –la majoria venedores– són voluntaris, igual que els que netegen, taxen i ordenen el ­gènere. 

    

Antiguitats, artesania, ceràmica, monedes, segells, joguines, música... A l’espai destaca tant la quantitat com la varietat del que s’hi exposa. Encara que la principal característica és l’ordre. Els diners que genera la botiga van a parar íntegrament a la fundació Acis, ­creada el 1962, i que fa uns dies va rebre la Creu de Sant Jordi de la Generalitat per la seva tasca social i cultural en els seus 55 anys d’his­tòria.

    

Entre el públic de L’Encant, moderns de Gràcia, estudiants d’Erasmus que saben que allà poden trobar-ho tot per equipar un pis, professionals del cine buscant l’attrezzo per a un rodatge. Aquí res és impossible, com gairebé res ho és per a la fundació a la qual pertany la botiga i li dona sentit.

Els projectes

Quan Núria Marcús, l’educadora social, els va plantejar en el marc de l’assignatura d’Habilitats Socials la proposta d’Amics de la Gent Gran, la reacció dels nois no podia ser més entusiasta. «Van sortir moltes idees, moltes de boníssimes. Va despuntar de seguida la idea de fer alguna cosa relacionada amb cuina. Tots tenien clar que ningú cuina millor que una àvia», explica l’educadora social, orgullosa dels seus nois. Finalment van decidir convidar-les, que les àvies anessin al col·legi i els fessin un taller de cuina. Es van preocupar de tot. Sobretot de com arribarien fins al centre, a dalt de tot del costerut carrer de Molist. L’experiència va ser un èxit, tan emocionant per a les àvies com per als xavals. Tant que van aconseguir el segon premi en el concurs organitzat per l’entitat d’ajuda a les persones grans que viuen soles. Un premi que estan pensant a invertir en una taula de ping-pong fixa per a l’agradable pati, en  que tenen fins i tot un galliner de bioconstrucció amb tres gallines que els nois han batejat.

    

Els xavals de la Núria són els alumnes de la Unitat d’Escolarització Compartida (UEC) del Centre de Joves i Adults de la Fundació Acis, ubicat al barri de la Salut. Trenta nois d’entre 14 i 16 anys derivats d’instituts de tota la ciutat com a mesura excepcional. Nois i noies que no volen estudiar, però que estan en edat d’escolarització obligatòria. «Aquí intentem que es reconciliïn amb el món acadèmic i amb el món en general», explica Marta Jori, directora del ­centre.

Notícies relacionades

    

A la tarda, quan els nois de l’UEC acaben la jornada, l’espai es converteix en escola d’adults per a persones amb discapacitat, que treballen al jardí i l’hort, i fan tallers «adaptats a les seves necessitats», explica Joan Millán, president de la fundació. A més a més del centre de joves i adults i de la botiga, la fundació, creada al barri de Can Baró per tres joves que volien alfabetitzar les noies arribades a les barraques del Carmel als anys 60, té una guarderia i l’escola Artur Martorell. 

Temes:

Solidaritat