pla controvertit

La consulta veïnal de Vila Olímpica rebutja l'obertura del macroalberg

El 21% del cens de més de 6.000 veïns han participat en la votació, on l'oposició ha sigut unànime

L'ajuntament diu que intentarà negociar, però que els propietaris del negoci "poden exercir els seus drets"

fcosculluela38602958 barcelona   barcelones     25 05 2017     barcelona  rueda d170525152948

fcosculluela38602958 barcelona barcelones 25 05 2017 barcelona rueda d170525152948 / JOAN PUIG

3
Es llegeix en minuts
PATRICIA CASTÁN / BARCELONA

S'imaginen els 440 hostes que puguin conviure en el futur a l'alberg juvenil de l'avinguda d'Icària, 145, com “una granja de pollastres”, a raó de 5,3 hostes per metre quadrat. I oxigenant-se al carrer, perquè a dins no hi ha espais exteriors. Aquest negre panorama que vaticinen els veïns de la Vila Olímpica, amb una forta pressió turística, sumat a les seves sospites que la concessió de la llicència es va saltar passos imprescindibles per a un allotjament d'aquesta envergadura, han desembocat en una mobilització sense precedents al barri, en què l'última croada, una consulta popular, s'ha saldat amb la notable participació del 21% del cens de la zona i un rebuig gairebé unànime a l'establiment. Si l'ajuntament no s'avé a “negociar amb la propietat” els pròxims dies, interposaran un recurs contenciós administratiu per les circumstàncies que han envoltat la tramitació de l'alberg i emprendran més accions de protesta.

L'Associació de Veïns i Veïnes de la Vila Olímpica està disposada a jugar totes les cartes. La de les reiterades protestes al carrer ha tingut pocs fruits. La política, amb el suport d'ERC, tampoc ha funcionat. Els republicans van avalar el pla especial urbanístic d'allotjament turístic (PEUAT) a canvi de crear una comissió que avaluaria la situació de l'alberg en 30 dies, però els informes presentats per l'equip de Colau van descartar poder aturar el projecte a falta d'arguments legals (té llicència) i després d'estimar que comprar l'edifici costaria més de 15 milions d'euros. També es va descartar una consulta popular des del consistori.

No obstant, l'associació va voler mesurar pel seu compte la resposta del barri al pla de l'alberg, i el resultat ha sigut concloent, després de 22 dies de consulta. D'un cens de 6.211 veïns amb dret de vot, gairebé el 21% ha dispositat el vot a l'urna popular, amb el resultat de 1.260 negatives al projecte, 30 vots favorables, 6 en blanc i un de nul.

ARGUMENTS EN CONTRA

Per Jordi Giró, president de l'entitat, l'ajuntament no pot ignorar la veu de la Vila Olímpica. L'oposició frontal del barri fa inviable la seva implantació, segons els representants veïnals. En un acte celebrat aquest dijous, han presentat nombrosos arguments en contra. Saben que la llicència és legal i no té marxa enrere, però les condicions en què es va gestar els porten a planejar un recurs contenciós administratiu el mes vinent si l'ajuntament no mou fitxa abans.

La via legal permet els 'gols' urbanístics

Els veïns ho van saber al setembre, mentre que la llicència s'havia atorgat amb discreció al juny. Si ho haguessin sabut, s'haurien mobilitzat abans.

El fet que la llicència s'aprovés fa un any sense cap estudi d'impacte ambiental previ, sense avís als veïns, sense un pla de millora de la zona i altres, i amb el que ells consideren tripijocs urbanístics, avalaria la via judicial. 

El col·lectiu veïnal no s'oposa als allotjaments turístics ni als albergs, sinó a les ombres que veu sobre el procés, al projecte en si --posen en dubte des de la falta de ventilació de moltes estances fins a la seguretat-- i al volum de l'establiment, insisteixen. Per això, reclamen que l'ajuntament negociï amb la propietat per reconduir el projecte cap a un equipament públic, oficines o residència d'estudiants, tot plegat amb menys impacte al barri.

ERC I COLAU

El líder municipal d'ERC, Alfred Bosch, autoproclamat defensor dels interessos del barri davant de Colau, ha declarat via Twitter que el resultat de la consulta és “claríssim” i ha demanat a l'alcaldessa que “escolti els veïns i acati”, recalcant que “no valen excuses”. Segons el seu parer, si el Govern municipal insisteix que no hi ha res a fer, que se'n vagi. "És clar que hi ha eines per negociar”, insisteix.

Notícies relacionades

L'equip de Colau, per la seva banda, mostra “tot el respecte per la mobilització veïnal i comparteix amb els veïns que l'alberg no és bo per al barri”, però insisteix que la comissió creada al respecte va concloure que l'expropiació no era viable. No obstant, diuen que segueixen treballant per buscar un acord amb els propietaris, “encara que aquests poden exercir els seus drets”.

Uns drets que ja es tradueixen en canvis a la façana, després de setmanes d'obres en horaris limitats (només els divendres), ja que aquesta fase de treballs és sorollosa i seria incompatible amb l'activitat administrativa de Mercats de Barcelona en dues de les plantes llogades per a aquest ús a l'edifici.