INVESTIGACIÓ SOBRE UNA PRESUMPTA TRAMA DE CORRUPCIÓ

La fiscalia acusa un ex alt funcionari de BCN de viure de suposats suborns

Helidoro Lozano està acusat de tramitar llicències per a apartaments turístics de manera irregular

zentauroepp37860510 pisos turisticos170518205253

zentauroepp37860510 pisos turisticos170518205253 / JULIO CARBO

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’ex alt funcionari de l’Ajuntament de Barcelona, Heliodoro Lozano, un dels principals acusats en la presumpta trama corrupta per a la concessió de llicències per a pisos turístics, va viure durant tres anys, des del 2005 fins al 2008, dels suborns que suposadament cobrava, segons sosté la fiscal anticorrupció Teresa Duerto en un escrit en què sol·licita que es mantingui la imputació de vuit funcionaris, un intermediari i 13 propietaris d’apartaments. L’acusació pública reclama, a més, la declaració d’una sèrie d’investigats i més documentació.

La fiscal destaca que Lozano –director dels serveis tècnics del districte de Ciutat Vella del setembre del 2000 fins al juny del 2008– va tenir «durant uns quants anys una important font d’ingressos no declarada que li va permetre assumir tota mena de despeses diàries sense necessitat d’utilitzar» el sou que percebia per la seva feina. Segons l’acusació, consta que, com a mínim entre els anys 2005 i 2008, aquest investigat no va carregar cap despesa als seus comptes bancaris, «amb excepció d’aquelles que usualment es domicilien», com l’aigua o l’electricitat.

Aquest aspecte corrobora, al seu entendre, el que va declarar l’enginyer Joaquín Quilez, a qui els propietaris dels pisos li encarregaven la tramitació de la llicència. Aquest investigat ha reconegut que pagava a Lozano una quantitat de diners quan la llicència per a l’ús d’una vivenda com a apartament turístic era concedida. La fiscal considera que quan Lozano va deixar de ser director dels serveis tècnics va continuar controlant la tramitació dels expedients, a través d’una altra empleada investigada. En un ordinador es van trobar una sèrie d’arxius amb «anotacions tan reveladores» com «correu vell 22000 (13500 Helio)» o «can Jou, passagte 18000 (14000 Helio), segons detalla la fiscal. En la seva declaració, va enumerar quantitats que va pagar a Lozano i que van ascendir en algun dels casos fins als 5.000 euros.

DE MUTU ACORD

Notícies relacionades

La fiscal conclou que l’ex alt funcionari, juntament amb l’enginyer intermediari i l’exresponsable de l’assessoria jurídica Elena Ariza, «actuaven de mutu acord i de manera organitzada per tramitar, a canvi de diners, les llicències de canvi d’ús (o altres expedients) de manera irregular, i van aconseguir al final la seva concessió encara sense complir els requisits legals».

Per l’acusació, les irregularitats detectades en els expedients «contravenen de forma frontal la norma aplicada». En el seu escrit també esmenta que abans del 2005 i amb la proliferació d’apartaments turístics va originar una important problemàtica a nivell cívic i d’urbanisme «fruit de l’escàs i ineficient control» desenvolupat fins avui per l’Administració. La investigació judicial va començar el 2009.