MOBILITZACIÓ POPULAR CONTRA UN HOTEL A CIUTAT VELLA

Els veïns porten l'Ajuntament de Barcelona davant Antifrau per l'hotel de Drassanes

La plataforma opositora denuncia la falta de transparència i l'incompliment de la llei per part d'Urbanisme

Reclama a l'Oficina Antifrau que investigui tota l'operació al voltant d'aquests terrenys des del 1999

icoy34919209 hotel drassanes170504170611

icoy34919209 hotel drassanes170504170611 / JORDI COTRINA

2
Es llegeix en minuts
HELENA LÓPEZ / BARCELONA

L a plataforma Salvem les Drassanes va fer ahir un pas més contra la construcció d’un doble hotel de luxe al Raval Sud. Els veïns van presentar un dossier a l’Oficina Antifrau perquè investigui tota l’operació del solar de les Drassanes des de la seva primera venda, el 1999. Immediatament després es van reunir amb la Síndica de Greuges de Barcelona, Maria Assumpció Vilà, a qui també han demanat que investigui les possibles irregularitats que envolten la requalificació del solar.

Vilà va acceptar la petició i va assegurar que es posarà a treballar «el més ràpidament possible» i que espera poder resoldre el tema en un màxim de dos mesos. Corre molta pressa, i és que el promotor hoteler, per la seva part, va presentar una reclamació per danys patrimonials contra el consistori per parar la tramitació de la llicència, únic pas que li falta per començar a construir els edificis.

Els opositors denuncien que els serveis urbanístics de l’Ajuntament de Barcelona els estan posant «seriosos obstacles» per a l’accés «a la totalitat de l’expedient del projecte d’hotel Praktik Drassanes» i parlen d’una «falta de transparència flagrant» i de l’incompliment del mandat legal que obliga a facilitar còpies dels instruments de planejament i gestió urbanístics vigents a qui els sol·liciti.

Anna Moreno, membre de la plataforma, va insistir que l’actual projecte «manté greus incompliments respecte a la modificació del pla especial de reforma interior (PERI) aprovat el 2003». El principal és que desapareix la reserva del 25% de vivenda social protegida.

FALTA DE DOCUMENTS

«Des del desembre del 2016 intentem accedir a l’expedient complet, i quan finalment hi hem pogut accedir, veiem que falten tres documents vitals per al procés de tramitació», va assegurar Moreno. Entre aquests expedients hi ha l’aprovació inicial del projecte de reparcel·lació dels solars i la justificació del traspàs de 615 metres quadrats de sostre d’un edifici a l’altre. «L’absència d’aquests documents implica un clar incompliment de les pròpies prescripcions dels mateixos serveis urbanístics i, per tant, mala praxi que hauria de ser investigada», va prosseguir la portaveu.

El vicepresident de la Federació d’Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB), Joan Balanyac, va acompanyar la plataforma en la presentació i es va sumar a la denúncia. «Les ombres sobra l’àrea d’Urbanisme no són noves. Només fa falta mirar l’hotel del Palau o les Glòries», va dir. El 9 d’abril passat, la FAVB va presentar a la bústia ètica de l’ajuntament barceloní la denúncia per la mala praxi i l’incompliment de les determinacions pròpies per part de l’ajuntament i els seus tècnics en l’aprovació de la modificació del PERI.

Notícies relacionades

La plataforma va explicar que va demanar al febrer una reunió amb la tinenta d’alcalde d’Urbanisme, Janet Sanz, que encara no els ha rebut. «Al març vam programar una entrevista amb el regidor Daniel Mòdol, que la va suspendre 10 minuts abans i encara no l’ha reprogramat», va afegir Mario Aguiló, també membre del col·lectiu.

Miguel Martínez, membre de la plataforma, va dir que «estan molt bé les declaracions públiques», però que volen fets. 

Temes:

Urbanisme Hotels