El crim dels urbans sembra sospites sobre la mort d'un manter a Montjuïc

Els dos acusats de l'assassinat d'un company van protagonitzar un incident en què va morir un venedor ambulant el 2014

Els Mossos han desenterrat el cas i estudien si està relacionat amb l'homicidi de l'agent Pedro R.

El guàrdia urbà Alberto L. (de paisà i amb ulleres de sol), acusat de l’homicidi d’un company, pega amb una porra a un manter a la plaça del Duc de Medinaceli, el 2014. / periodico

4
Es llegeix en minuts
GUILLEM SÀNCHEZ / BARCELONA

Rosa P. i Alberto L. són a la presó per l’assassinat de Pedro R., el nòvio de la primera. S’acusen mútuament d’haver-lo matat. La primera hipòtesi amb la qual van treballar els investigadors dels Mossos d’Esquadra és que es tracta d’un crim passional. Pedro va descobrir que Rosa i Alberto –antics nòvios– eren amants i la revelació va desencadenar una baralla que va acabar en un homicidi. Segons aquesta hipòtesi, Rosa i Alberto van decidir conjuntament desfer-se del cos de Pedro amagant-lo al maleter del seu cotxe, conduint fins a un camí de terra a tocar del pantà de Foix (Castellet i la Gornal, Alt Penedès) i calant foc al vehicle. El cos calcinat de la víctima es va trobar el dijous 4 de maig.

Aquesta seria l’explicació més simple a un cas que ha commocionat la Guàrdia Urbana de Barcelona, donat que els tres implicats en el crim són agents del cos. Però existeix un altre mòbil que no han descartat els investigadors dels Mossos a càrrec d’un cas que és qualsevol cosa, menys senzill.

Rosa i Alberto van coincidir a la Unitat de Suport Diürn (USD) de la Guàrdia Urbana. Aquest grup, ubicat a la comissaria de la Zona Franca, treballa els caps de setmana. Tots dos estaven a les ordres del caporal Juan José L., un antic antiavalots del Cos Nacional de Policia (CNP) famós dins del cos municipal per ser «expeditiu», segons els seus companys més benèvols, o «violent», segons els més crítics. Aquest caporal, d’ideologia d’extrema dreta, va ser expedientat per lluir una canellera amb la bandera espanyola en una manifestació de legionaris el mes de maig del 2016.

Alberto, dins de la USD, s’ha vist implicat en tres episodis foscos, sempre amb manters. Va ser jutjat i absolt per pegar a un al metro el diumenge 3 de juliol del 2011. Va ser jutjat i condemnat per clavar una pallissa amb la seva porra extensible a un altre senegalès a la plaça del Duc de Medinaceli el dissabte 24 d’agost del 2012. Va protagonitzar també un succés que va acabar de la pitjor manera, amb un altre venedor ambulant mort el dissabte 9 d’agost del 2014, a la muntanya de Montjuïc. Aquell dia, estava amb Rosa.

CAS SOTA SOSPITA

Segons un informe publicat pel diari Ara, Alberto i Rosa van declarar llavors que el manter, de 50 anys i natural de Terol, quan va ser sorprès per tots dos –vestits de paisà–, va obrir una navalla i va mirar d’atacar-los. Rosa va presentar un tall superficial a la cama. Després d’intentar calmar-lo, el manter va saltar d’esquena per un terraplè. Va morir més tard, a l’Hospital Clínic, a causa de les ferides sofertes en la caiguda.

Els Mossos han desenterrat aquesta carpeta del 2014, que al seu dia va acabar arxivant-se judicialment. La hipòtesi que estudiarien és que el mòbil que va impulsar Rosa i Alberto a acabar amb la vida de Pedro va ser que aquest, després de descobrir que eren amants, els va amenaçar de revelar el que va succeir a Montjuïc. Oficialment, la policia catalana només admet que estan estudiant totes les possibilitats i que, si apareguessin noves dades sobre aquest episodi, la jutge podria reobrir-lo, cosa  que, de moment, no ha succeït.

AMANTS ENFRONTATS

Notícies relacionades

Rosa acusa Alberto d’assassinar el seu nòvio Pedro. Fonts judicials assenyalen que la dona va declarar davant el jutge que Alberto es va presentar enfurismat al seu domicili de Vilanova i la Geltrú (Garraf). Li va demanar a Rosa que pugés al pis de dalt amb les seves filles i, a continuació, va matar Pedro i va requerir l’ajuda de la dona per desfer-se del cos, a la qual cosa ella va accedir coaccionada per la por. La versió d’Alberto és diferent, ja que assegura que va ser Rosa qui va demanar la seva ajuda, quan ella ja havia matat Pedro, per desfer-se del cadàver.

La jutge de Vilanova els va enviar tots dos a la presó després d’escoltar-los dimarts al jutjat en què s’instrueix una causa que segueix sota secret de sumari. Del que no hi ha dubte és que, segons les seves pròpies explicacions, l’assassí de Pedro és un d’ells. El mòbil segueix sense estar clar. Tampoc ho està el passat a la USD que comparteixen Rosa i Alberto, un grup, a càrrec del caporal Juan José, que acumula massa episodis violents, i la mort d’un home, un venedor ambulant. 

Un cos en estat de xoc

Fonts municipals asseguren que la Unitat Deontològica d’Afers Interns (UDAI) de la Urbana segueix «molt a prop» cada gir del cas. Agents consultats volen que s’investigui a fons tot el que envolta el grup de la USD a la qual pertanyien Alberto i Rosa –els presumptes homicides– perquè hi ha dubtes raonables sobre diverses de les seves accions. Altres, en canvi, neguen que estiguin justificades aquestes sospites.