Així serà el futur edifici de recerca de la Vall d'Hebron

La construcció, que executarà l'equip BAAS, acabarà amb la dispersió dels científics en barracons provisionals

La transformació de l'entorn dels hospitals s'inspira en la sensació de benestar dels jardins de l'antic Sant Pau

Projecte d’ordenació del recinte sanitari de la Vall d’Hebron i de l’edifici d’investigació VHIR realitzat pels estudis d’arquitectura Baas i Espinet-Ubach. / Baas-Ubach Arquitectes

2
Es llegeix en minuts
Cristina Savall
Cristina Savall

Periodista

ver +
Àngels Gallardo
Àngels Gallardo

Periodista

ver +

La rellevant producció científica que porten a terme els diversos grups de recerca que estan adscrits a l’Hospital de la Vall d’Hebron quedarà unificada en un edifici de nova planta, del qual ahir la Conselleria de Salut va adjudicar el disseny i la construcció a l’estudi d’arquitectes BAAS Espinet i Ubach. L’obra, que es preveu acabar el 2019, s’aixecarà en un espai entre l’edifici de la Facultat de Medicina de la UAB i l’Hospital de Traumatologia de la Vall d’Hebron.

Així s’acabarà la provisionalitat, dispersió i escassetat d’espai amb què en l’últim decenni han desenvolupat la recerca traslacional, sempre vinculada a pacients de la Vall d’Hebron, els grups d’oncologia, esclerosi múltiple o relacionats amb la resta de patologies.«Aquest edifici situarà la producció científica de la Vall d’Hebron en un espai que estarà a l’altura de l’excel·lència dels seus professionals», va destacar Joan Comella, director de l’Institut de Recerca de la Vall d’Hebron. El desfasament entre l’excel·lència científica de la Vall d’Hebron i el deteriorament de molts edificis on exerceixen els seus 9.000 professionals –que acullen centenars de milers de pacients a l’any–, va ser destacat de manera reiterada pel conseller de Salut, Antoni Comín.

La transformació urbanística de l’entorn que envoltarà els actuals hospitals de la Vall d’Hebron (general, traumatologia i maternoinfantil, que no es modifiquen) i de què també s’ocuparà BAAS Espinet i Ubach s’inspira en l’antic Hospital de la Santa Creu i Sant Pau que Lluís Domènech i Montaner va envoltar de jardins per transmetre benestar als pacients. El context és molt diferent, però la intenció és la mateixa: crear un espai agradable. Les propostes arquitectòniques vencedores reordenaran el campus mèdic, fet que implicarà l’enderroc de sis edificis.

El projecte suposarà urbanitzar una zona ara desordenada que incideix en els barris de Montbau i Sant Genís. El pla millora accessos, elimina murs, crea una plaça i obre una altra boca de metro més a prop del centre mèdic.

«És una de les àrees més abandonades de Barcelona», considera Jordi Badia, director de l’estudi BAAS, que també treballa en la reforma del mercat municipal de la Vall d’Hebron, de manera que fa temps que estudia els problemes del districte i proposa cobrir la ronda de Dalt per millorar la mobilitat. «El recinte sanitari és un caos d’edificacions disperses, un gran laberint, que no respon a la imatge d’un hospital de gran prestigi, que és el que és», indica l’arquitecte, que aposta per un projecte que generi pau, silenci, benestar, confiança i ordre.

PARC URBÀ

Per aconseguir-ho és prioritari millorar l’accessibilitat, revisar el transport públiceliminar el trànsit amb vehicles privats i dissenyar sis passejos en diversos nivells connectats per les escales.

Notícies relacionades

L’edifici de recerca tindrà una superfície de 5.000 metres quadrats ampliables, i un pressupost inicial de 15 milions, que es finançaran amb fons Feder de la Comissió Europea. L’obra forma part de la remodelació general prevista a tot el recinte de la Vall d’Hebron, amb un pressupost global que puja a 122 milions d'euros.

Un dels aspectes més rellevants del projecte de la Vall d’Hebron, la construcció d’un gran edifici que reuneixi, a l’altre costat de la Ronda de Dalt, davant de l’hospital, totes les consultes externes que ara són ateses en barracons disseminats pel recinte, està pendent de l’aprovació de l’Ajuntament de Barcelona. L’obra implicarà cobrir la Ronda de Dalt amb un pont que enllaçarà els dos recintes.