Els pisos amb llicència turística poden costar 100.000 euros més a Barcelona

Algunes agències adverteixen que la seva venda s'ha alentit per la mala imatge que afecta l'activitat

La limitació de l'oferta ha disparat el valor dels permisos, pels quals es va pagar poc més de 200 euros

icoy38384831 barcelona  venta de pisos mucho mas caros al tener licencia 170511181909

icoy38384831 barcelona venta de pisos mucho mas caros al tener licencia 170511181909

2
Es llegeix en minuts
PATRICIA CASTÁN / BARCELONA

Limitar per sempre el volum de pisos turístics legals va convertir en privilegiats els llestos que al seu dia van pagar poc més de 200 euros per una llicència d’activitat. Des de la primera moratòria imposada pel govern de Xavier Trias, els preus van repuntar. La certesa que no podrà augmentar la xifra de 9.700 vivendes autoritzades a llogar per dies fa que el valor d’aquests immobles superi de molt els preus de mercat a Barcelona, entre 60.000 i 100.000 euros en general.

Això sí, el clima de pressió sobre el sector que ha insuflat el govern d’Ada Colau i les incerteses legals a la ciutat, sumats a la mala imatge entre molts veïns, fan que les vendes «no siguin fàcils», com abans, i que els inversors siguin una mica reticents davant el risc de trobar hostilitat a les finques, explica un API. La mateixa raó que porta alguns d’aquests propietaris a vendre els seus pisos pel que pugui passar. I és que sobre tots els implicats pesa el cas de Ciutat Vella. Les seves llicències en pisos no agrupats caduquen el 2019.

Els portals immobiliaris donen fe de com s’ha especulat sense pudor amb el que en teoria era economia col·laborativa. Per exemple, 70 metres quadrats al carrer d’Alí Bei, a l’Eixample dret, per 695.000 euros (gairebé 10.000 euros el metro quadrat); o 60 metres al costat de la plaça de Catalunya per 490.000; o 45 metres quadrats a la plaça de les Glòries per 375.000; o 65 metres a Gràcia per 510.000; o un estudi en un soterrani de 47 metres quadrats a l’Antiga Esquerra de l’Eixample per 330.000... Tots amb la promesa d’una «alta rendibilitat».

Difícils de taxar

Una agència anunciant explica que un pis amb llicència es ven «per uns 100.000 euros més». Al darrere hi ha un propietari que un dia va pagar una ridícula taxa per obrir un negoci turístic sense cap exigència legal ni control, que li ha permès guanyar molts més diners que amb el lloguer convencional durant anys, i que, com a colofó, s’emporta un pessic de fins a cinc zeros a l’hora de vendre, comparable al que ven un negoci d’èxit. Alguns són particulars, però abunden els inversors que es van especialitzar i són multipropietaris.

Notícies relacionades

L’ajuntament ha posat el focus en la il·legalitat, però no ha previst cap gravamen especial per als que exploten el que un dia van ser pisos veïnals, es queixen alguns veïns. Aquesta raó manté alta la cotització dels pisos amb llicència.

No obstant, aquest subsector immobiliari es mou entre la dualitat dels preus absolutament desorbitats i les incerteses sobre la regulació. «Cada vegada costa més de fixar la taxació pels riscos i la complexitat d’explicar al client la normativa (PEUAT) de Barcelona varia molt segons el perfil de venedor i la zona», afegeix un agent especialitzat.